Zobozdravnik ali fant v tujini, obisk groba, zdraviliško zdravljenje, terapija z otrokom ... Pridobili smo odgovore na vprašanja naših bralcev glede vladnih ukrepov

Gregor Grosman Gregor Grosman
24.10.2020 10:15

Zadnji vladni ukrepi so pri naših bralcih sprožili številna vprašanja, zato smo jim priskočili na pomoč in zaprosili za odgovore vladni klicni center. V minulih dneh so se vprašanja bralcev na naših elektronski naslovih neverjetno množila, ko smo jim sporočili, da jim lahko priskočimo na pomoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ali smeta očeta iz pomurske statistične regije, ki je ločen od svoje partnerke, čez vikend obiskati hčerki, ki sicer živita pri njegovi bivši ženi v podravski regiji?

Med izjemami za prehajanje statističnih regij je tudi podpora za oskrbo oziroma nego družinskih članov. Če to ni nekaj, kar je nujno potrebno, potem to ni dovoljeno. Samo obisk ni zadosten razlog za obisk očeta, izjema bi bila, če mama za hčerki ne bi mogla skrbeti. 

Lahko starši s hčerko, ki je revmatični bolnik in prejema biološke zdravila, za krompirjeve počitnice pa so rezervirali bivanje v Biotermah v drugi regiji, obisk izpeljejo po načrtih?

Če so Bioterme za hčerko rezervirane v smislu zdravljenja, potem lahko gre. V kolikor ne more iti in tam ne more biti sama, lahko ima spremstvo, če je za to zdravstvena indikacija. Vendar je potrebno za vse izjeme imeti dokazilo. V konkretnem primeru bi starši morali od zdravnika imeti potrdilo, da hčerka ne more biti sama. Svetuje se, da je ne spremljata oba starša, da z njo potuje čim manjše število ljudi.

Nujnost po potovanju zaradi selitve je mogoče dokazovati s potrdilom o lastništvu/najemu nepremičnine oziroma stanovanja.
Shutterstock

Bralca, ki se pripravlja na selitev v drugo regijo in se mu najemna pogodba izteče 31. oktobra 2020, zanima, ali lahko za potrebe priprav na selitev migrira med regijami. Potrebuje kak teden dni, da se preseli.

Nujnost po potovanju je mogoče dokazovati s potrdilom o lastništvu/najemu nepremičnine (stanovanja), kjer bo bralec sedaj imel novi naslov. Policistu bo selitev lahko dokazoval denimo s pogodbo o najemu nepremičnine.

Moški je vplačal vozilo v Mariboru v času nemotenega gibanja po Sloveniji, avto pa naj bi dobil do konca tega meseca, ko veljajo omejitve gibanja. Zanima ga, ali ga lahko v drugi regiji prevzame in ali ga lahko ponj zapelje družinski član?

Tak primer spada pod tranzit. Lastnik novega vozila in njegov šofer se ne smeta ustavljati nikjer drugje, nujnost poti je mogoče dokazovati s plačilom/nakazilom za avtomobil ali drugim uradnim dokumentom, na primer elektronskim sporočilom prodajalca. Enak dokument velja za osebo, ki bo peljala kupca.

Omejitve veljajo tudi za tujce
Andrej Petelinšek

Ali velja omejitev gibanja ("policijska ura") tudi za tujce? Se lahko na primer avstrijski državljani po Sloveniji prosto sprehajajo tudi po 21. uri? Se lahko partner, ki je avstrijski rezident, nemoteno giblje med statističnimi regijami?

Ne. Omejitve veljajo tudi za tujce, torej za vse osebe, ne glede na državljanstvo, ki se nahajajo na območju Slovenije. Tudi tujci, ki so v Sloveniji iz takšnih ali drugačnih razlogov, morajo imeti v državi stalno ali začasno prebivališče in morajo ostati znotraj svoje statistične regije. Razen izjem, ki veljajo za prehod statističnih regij. 

Ali Slovenci s stalnim prebivališčem v Avstriji smejo prečkati Slovenijo na Hrvaško?

Prečkanje Slovenije v tranzitu je dovoljeno. Upoštevati in preveriti je potrebno, ali bodo nekomu, ki prihaja iz Avstrije, hrvaški organi dovolili vstopiti na Hrvaško. Tranzit čez Slovenijo je časovno omejen na 12 ur in je omejen tudi s policijsko uro, razen če gre za nujne primere. To pomeni, da mora oseba državo prevoziti v 12 urah.

Andrej Petelinšek

Ali gre lahko oseba iz Kopra v Ljubljano obiskat grob svojih staršev že pred prazniki?

Obiskovanje grobov je dovoljeno z ustreznim dokazilom: lastništvo parcele, plačevanje grobnine.

Bralka ima na hrvaškem termin za korekcijo fiksnega ustnega aparata? Ali lahko prečka mejo?

To je dovoljeno, saj gre za zdravstveno storitev. Pozanimati se je potrebno, kako je z vstopom na Hrvaško. 

Bralka ima na Hrvaškem dedka, ki je zbolel za rakom in se je njegovo zdravje v zadnjem obdobju zelo poslabšalo. Zanj sicer skrbi babica in mama naše bralke, ta pa živi v Ljubljani. Zanima jo, ali se lahko odpravi na Hrvaško, da bi obiskala svojega dedka, prav tako ne ve, ali jo lahko pri tem spremlja tudi družina, torej mož in otroka. Koliko časa se lahko sama ali z družino zadrži pri dedku, da ne bi imela ob povratku težav oziroma da ne bi prejela globe. Ob tem velja dodati, da ima naša bralka hrvaško državljanstvo in stalno prebivališče v Ljubljani, ni pa lastnica nepremičnin na Hrvaškem.

Mejo se lahko prehaja iz družinskih razlogov v sklopu vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, če se vrne v roku 72 ur. Tudi njena družina spada pod to pravilo, če so v skupnem gospodinjstvu. 

Andrej Petelinšek

Marsikateri lastnik avtomobila ima vulkanizerja bodisi v drugi regiji ali pa zamenjavo uredi v neformalnih okoljih (doma, pri starših, prijateljih), ki je lahko ravno tako v drugi regiji. Je to dovoljeno glede na to, da bo kmalu potrebno zamenjati letne pnevmatike z zimskimi?

Če gre za storitev, ki je ne more dobiti znotraj svoje regije, potem lahko. Sicer pa mora uporabiti storitev najbližje svojemu prebivališču, v svoji statistični regiji. 

Študentka ima naslednji teden izpit v Ljubljani, živi pa v podravski statistični regiji. Izvedela je, da lahko nujnost poti dokazuje z vabilom na izpit, ker pa nima prevoza, jo bo peljal oče. Zanima jo, ali je tudi to opravičljiv razlog? Ker izpit poteka ves dan, se bosta oba tako dolgo zadrževala v Ljubljani.

Če je le mogoče, je priporočljivo, da gre oseba z javnim prevozom. Saj je oče v tem primeru ves dan v Ljubljani. Če študentka nima vozniškega izpita, se prevoz očeta šteje za nujnost, saj sama ne more priti. Šlo bi za tranzit, če bi hčerko zgolj pripeljal in se takoj odpravil nazaj. 

Mladoletna hčerka bralke ima termin v Ljubljani na ambasadi BiH za menjevo potnega lista. Termin je 5. 11. Zanima jo, ali lahko gredo na ta termin brez dokazila, ker so ga dobili po telefonu. Potrdilo bodo dobili, ko oddajo vlogo za novi potni list. Živijo v Velenju.

Mladoletnico naj spremlja samo ena oseba, tista, ki jo bo peljala. Za dokazovanje nujnosti poti bi bilo v redu imeti pisno potrdilo o terminu, ki jim ga lahko pošljejo tudi po elektronski pošti. Sicer je potrebno pri urejanju osebnih dokumentov preveriti, ali jih je mogoče urediti znotraj regije, na upravni enoti. Prav tako je potrebno razmisliti, ali gre resnično za nujnost, upoštevajoč vse omejitve gibanja. Urejanje potnega lista v drugi regiji samo po sebi ni nujno opravilo, razen če je v ozadju nujnost potovanja.

Turistična potovanja tačas niso dovoljena.
Robert Balen

Ali je možno v tem trenutku leteti z Brnika v Lizbono ali direktno na Madeiro? Zanima me tudi ali je možno leteti z živaljo - mucek (ima urejene papirje: cepljenja, potni list)?

Preveriti je potrebno, kakšni pogoji veljajo za vstop v tujo državo. Za prehajanje med statističnimi regijami in izstop iz države pa je potrebno predložiti nek razlog. Turistični obiski trenutno niso dovolj dobri razlogi za pot. Razlog mora spadati med izjeme, ki jih določa odlok o omejitvi gibanja, ki trenutno velja. 

Bralec sprašuje, ali lahko gre v Bosno in se vrne v roku 72 ur. Tam ima družino.

Mejo se lahko prehaja iz družinskih razlogov v sklopu vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, če se oseba vrne v roku 72 ur.

Hrvaški državljan bi rad obiskal starše na Hrvaškem. Živi v Sloveniji, kjer ima stalni naslov v Velenju, peljal bi se pa v Osijek.

Mejo se lahko prehaja iz družinskih razlogov v sklopu vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, če se oseba vrne v roku 72 ur. 

Bralka sprašuje: V rdeči regiji ima tašča hišo. Ali lahko gremo tja, ker smo družinski člani? Lahko prečkamo regijo?

Če ni nujnosti za to pot, potem ne. V kolikor tašča ni zmožna skrbeti za svojo nepremičnino, kjer živi, in bi ji družinski člani morali pomagati pri vzdrževalnih delih, je pot upravičena. Če je tašča sposobna skrbeti zase, potem je ne smejo obiskati.

Arhivska fotografija
Manfred Meršnik

"Mladoletna hčerka je po operaciji kolena napotena na 14-dnevno zdraviliško zdravljenje v Dolenjske Toplice. Mi pa smo iz gorenjske regije in me zanima, kako je s spremljevalcem, ker je nikakor ne bi rada poslala same. Lepo prosim tudi za odgovor, kje dobimo potrdilo o prehajanju v drugo regijo?"

V kolikor ne more iti in tam biti sama, lahko ima spremstvo, če je za to zdravstvena indikacija. Vendar je potrebno za vse izjeme imeti dokazilo. V konkretnem primeru morajo starši od zdravnika imeti potrdilo, da hčerka ne more biti sama. Svetuje se, da je ne spremljata oba starša, ampak le eden.

"Če imam z otrokom terapijo v Murski Soboti, lahko grem iz Benedikta v Mursko Soboto?"

Ker gre za terapijo, je to mogoče. V kolikor otrok ne more iti sam, ga lahko spremljajo starši, vendar se svetuje, da zgolj eden.

"S fantom živiva vsak v svoji regiji, imava pa navado, da ko sva prosta, sva ali v Ljubljani pri meni ali na Dolenjskem pri njem. Sva odrasel par, žal še neporočen (v nasprotnem primeru bi partnerstvo lažje dokazovala)." Zanima ju, ali se lahko obiskujeta kot doslej?

Če imata dokaz za partnersko zvezo, je to dovoljeno. V kolikor dokazila nimata, pa ne.

"V soboto zvečer se vračam z dunajskega letališča. Žal so mi spremenili let. Prileteti bi morala v Benetke v nedeljo, imela pa sem že plačan prevoz do Ljubljane z Goopti. Goopti bi me stal ogromno (približno 300 evrov), zato sem prosila prijateljico, če lahko pride po mene na Dunaj z mojim ali njenim avtom. Seveda ji letalske karte ne morem poslati, ker so mi let spremenili. Lahko bi ji pisala samo e-mail, ki sem ga dobila iz agencije."

Kar se tiče vrnitve iz Avstrije v Slovenijo, gre za namen tranzita. Ni se dovoljeno na poti ustavljati ali kje prespati, če gre prijateljica po potnico. Kot dokazilo za pot naj ima prijateljica (voznica) pri sebi letalsko karto potnice.

Robert Balen

"28. 10. 2020 imam kupljeno letalsko karto z Brnika v Švico. V Švici živi moj partner, s katerim nisva uradno poročena. Tja ne bi odšla kot turistka za par dni, ampak bi ostala vsaj do konca epidemije oziroma 2 do 3 mesce. Ali je to možno in ali so potrebna kakšna dokazila? Let imam ob 7. uri zjutraj, to pomeni, da bi mogla na avtobus iz Ljubljane ob 5:20 (ob tem času je še vedno policijska ura, vendar avtobus do letališča ob tej uri normalno vozi). Trenutno živim v Sloveniji zaradi študija v Ljubljani, kjer zaključujem zadnji letnik. A ker trenutno poteka ves študijski proces na daljavo in sem tukaj v vsem tem kaosu sama, bi si resnično želela oditi k partnerju v Švico."

Če je stalni naslov osebe v Švici, lahko tja potuje v skladu z njihovimi predpisi. V kolikor ima stalni naslov v Sloveniji, pa mora imeti tehten razlog za pot ter konkretna dokazila, s katerimi izkazuje, da gre tja s tehtnim razlogom. Ker ne gre za družinskega člana, tega ne more dokazovati. Če gre zgolj za obisk partnerja brez dokazila, to ni dovoljeno. Tudi ni dovolj elektronsko sporočilo, v katerem bi jo partner pozival oziroma potrdil, da prihaja živeti k njemu. Glede prevoza z avtobusom v času policijske ure je letalska karta dovolj za dokazovanje nujnosti potovanja. 

"Stalno prebivališče imam prijavljeno v eni občini, začasno pa v drugi, sta pa obe znotraj iste statistične regije. Živim na začasnem naslovu. Opravljam delo v popoldanski izmeni, torej od 13.30 do 21.30. Ker ne vozim avtomobila, javni prevoz pa v tem času na relaciji od delovnega mesta do začasnega (niti stalnega) prebivališča ni zagotovljen, se po mene v službo odpelje moj partner, s katerim živiva v istem gospodinjstvu (gre za moj začasni naslov in njegov stalni naslov). Kako naj partner dokazuje nujnost gibanja po 21. uri? V primeru, da me partner ne pride iskat v kraj mojega delovnega mesta, ki je oddaljen od kraja najinega bivanja 35 kilometrov v eno smer, nikakor ne morem priti domov iz službe."

Zaposlena mora od delodajalca pridobiti potrdilo, da konča izmeno po 21. uri in se lahko zgodi, da se bo po tej uri vračala domov. Partner v sklopu tranzita lahko prehaja regijo, mora pa za to imeti potrdilo. Priporočljivo je, da ima skopirano dokazilo žene, ki ga je prejela od delodajalca.  

Sašo Bizjak

"Nahajam se v BiH, po praznikih pridem domov. Zanima me, ali me lahko kaznujejo, če pridem po 21. uri?"

Policisti ga lahko kaznujejo, če za pot v času, ko velja "policijska ura", nima tehtnega razloga: službena obveznost, nujno zdravstveno stanje, če gre za neposredno nevarnost za zdravje ali premoženje. Priporočljivo je, da se vrne pred 21. uro.

"Kako je s prevozom drv, partner bi jih peljal iz ene regije v drugo regijo k nečakinji, s traktorjem in gozdarsko prikolico. Ker je nečakinja sicer polnoletna, pa vendarle dijakinja, nima nikogar drugega, ki bi ji to uredil? Lahko pelje?"

Če prevoz ni v sklopu njegove službe oziroma pod prijavljenimi gospodarskimi in kmetijskimi dejavnostmi. Drva je oseba morala nekje dobiti, tudi če jih je sam posekal, mora imeti dovoljenje za gozdarsko dejavnost. V tem primeru mora imeti pri sebi dovolilnico za gozdarsko dejavnost in dokazati, da ima na lokaciji, kamor drva prevaža, sorodstvo. Ker to spada v storitev oziroma dejavnost, ki je ni mogoče preložiti (drv ne moreš dostaviti čez pol leta).  

"Šel bi po prašiče na kmetijo, pri čemer bi moral zapustiti svojo regijo. Ali bi bil dovolj le naslov tega gospodarstva ali potrebujem še kaj? Na kmetiji imam tudi dopolnilno dejavnost za prevoz živih živali."

S papirji, s katerimi lahko dokaže, da ima to dejavnost, lahko prehaja regije.

Andrej Petelinšek

"Pred dvema mesecema smo kupili pasjega mladička, ki ga moramo prevzeti v enem tednu v drugi statistični regiji. Je dovoljen prehod in kakšna dokazila potrebujemo?"

Potrebno je s seboj imeti potrdilo, na katerem piše, da boste prevzeli kužka in da je oseba, ki ga prodaja, v drugi statistični regiji. 

"Ali lahko za 24-ur prečkam državno mejo s Hrvaško zaradi ureditve groba svojih staršev? Sem lastnik tega groba."

Pot je mogoče opraviti z dokazilom o lastništvu groba oziroma potrdilom o plačevanju najemnine za grob.

"Ali lahko prodajalec nekomu, ki je kršil omejitev gibanja med 21. in 6. uro in je prišel v prodajalno (na primer bencinski servis) ob 1. uri ponoči, proda zahtevano blago?"

Da, saj ni v pristojnosti prodajalca, da bi ugotavljal, ali oseba (kupec) v času omejitve gibanja krši policijsko uro ali se giblje, ker spada pod izjemo ali v okviru službe. Prodajalec tega ne more vedeti. 

Andrej Petelinšek

Imam fanta v Avstriji. Med tednom živim v Sloveniji zaradi službe in za vikende vedno pri njemu. Sedaj sem bila v karanteni in se nisva videla že 4 tedne. Avstrija ni na rdečem seznamu, meja je odprta." Ali lahko gre k njemu v tujino, sprašuje bralka?

Če ima stalni naslov v Sloveniji in ga obiskuje čez vikende, je to mogoče le, v kolikor imata dokaz za partnersko zvezo. Če dokazila o partnerski zvezi nimata, tega ni mogoče šteti kot izjemo, ki bi dovoljevala takšno pot.

Bralka, ki prihaja iz gorenjske regije ima rezerviran turistični apartma na Rijeki na Hrvaškem, rezervacijo pa je opravila 15. 10. Gre lahko na dopust ali ne?

Namen turističnega potovanja v tem trenutku ni dovoljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta