(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Lahko prečkam mejo? Lahko ponoči sprehajam psa? Smem oditi na letališče? Lahko obiščem bolnega dedka na Hrvaškem?

Gr.G., M.R.
20.10.2020 13:10

Ob razglasitvi epidemije, ki omejuje in v nočnih urah prepoveduje gibanje po državi, se poraja veliko vprašanj, na katere ni jasnih odgovorov in navodil državnih organov. Zato smo na odgovorna ministrstva naslovili nekaj vprašanj o vsakdanjih življenjskih situacijah, na nekatere izmed njih odgovore še pričakujemo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meje niso zaprte, pravijo na ministrstvu za notranje zadeve, a nenujna potovanja v tujino odsvetujejo.
Sašo Bizjak

Državne meje niso zaprte, ni pa dovoljeno zapuščati svoje statistične regije

Na vprašanje, ali smemo Slovenci oditi v tujino, na ministrstvu za notranje zadeve odgovarjajo, da meje niso zaprte, "dejstvo pa je, da je vlada zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19 začasno omejila prehajanje med regijami in uvedla še neke druge ukrepe." To pomeni, da lahko tujci v Slovenijo vstopajo, če izpolnjujejo pogoje za vstop, državljani Slovenije pa v tujino ne smemo odhajati, saj je po prej omenjenem odloku začasno omejeno prehajanje med statističnimi regijami. Razen v primeru spodaj naštetih izjem. Če torej državljan ne izpolnjuje nobene izmed izjem, mu statistične regije ni dovoljeno zapustiti.

Če želi torej posameznik (z ožjimi družinskimi člani pa v primeru izjeme za vzdrževalna dela ali sezonska opravila na zasebnem zemljišču) zapustiti svojo statistično regijo, mora najprej izpolnjevati eno od spodaj navedenih 10 izjem. Turistični aranžmaji v tujini ali nakupi v sosednjih državah ne sodijo med te izjeme, zato svoje regije, posledično pa tudi državne meje, iz teh razlogov ni mogoče prehajati.

Na MNZ prav tako odsvetujejo nenujna potovanja v tujino, "saj je epidemiološka situacija v Sloveniji in tujini (tudi v naši neposredni soseščini) slaba". Več informacij o prehajanju državne meje je na voljo TUKAJ.

Z odlokom o začasni delni omejitvi gibanja in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 se zaradi preprečitve širjenja nalezljive bolezni covid-19 začasno omeji prehajanje med statističnimi regijami.

Izjemoma je, ob upoštevanju priporočil NIJZ, za posameznike dovoljeno prehajanje za:

- prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,

- opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,

- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,

- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov,

- dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,

- dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,

- dostop do storitev za nujne primere,

- dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,

- dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,

- izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva.

Na uradni spletni strani o omejitvah zbiranja in gibanja lahko v poglavju o tranzitu sicer preberemo, da je prepovedano prehajanje iz ene v drugo statistično regijo ali v drugo državo, razen v  primeru uveljavljanja katere od zgoraj naštetih 10 izjem. "V tem primeru priporočamo čim manj postankov in dosledno upoštevanje priporočil NIJZ ob morebitnih postankih," pa piše v nadaljevanju. 

Za najmanj 30 dni je v Sloveniji spet razglašena epidemija, v kateri velja prepoved gibanja na prostem med 21. in 6. uro z nekaj izjemami in prepoved gibanja med regijami. Na TV Slovenija so včeraj v posebni oddaji Premagajmo covid-19 med drugim gostili tudi notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je na vprašanje, kaj bodo dovoljevali in kaj kaznovali, odgovoril, da se "nujnih stvari ne da prepovedovati. Če ste se poškodovali in greste na urgenco ali vas kliče mama, ki je v psihični ali drugi stiski, je odhod do nje mogoč." Bo pa za odločanje o teh zadevah pristojna policija oziroma inšpektorji, ki bodo ugotavljali, ali je namera resna ali želi oseba kršiti odlok. 

Na vprašanje, ali je mogoče v drugo statistično regijo oditi z namenom varstva vnukov, je Hojs odgovoril, da gre za nesporno zadevo, zato je ta prehod dovoljen. Na vprašanje, ali lahko gre nekdo na kavo v sosednjo državo pa, da "kava v sosednji pokrajini ali državi ni ena izmed izjem, ki bi upravičevala takšne prehode."

Letim z Brnika

Robert Balen

Na vprašanje, ali se lahko posameznik, ki ima letalsko karto za polet z ljubljanskega letališča, živi pa v regiji, ki ni Gorenjska, odpravi na letališče, četudi bi s tem prehajal regije, kar ni dovoljeno, smo pridobili zgolj mnenje Fraporta Slovenija. Upravitelj brniškega letališča navaja, da je letališče, ki bo v nedeljo prešlo na zimski vozni red, normalno dostopno. Tudi poleti se izvajajo po voznem redu, ki pa je zaradi pandemije koronavirusa precej okleščen. "Potovanja v tujino niso prepovedana in ni razlogov, da bi bila pot do letališča drugače obravnavana kot pa do kakšnega drugega mejnega prehoda," so dodali.

Na vprašanje ali smemo iz Maribora oditi na letališče Brnik je v oddaji Premagajmo covid-19 na TV Slovenija odgovarjal tudi Boris Rojs iz Uprave uniformirane policije Slovenije. V kolikor so vsi pogoji izpolnjeni, je ta dopust možen, je povedal. "Če gre oseba z namenom odhoda v tujino, se na to okoliščino nanašata dva odloka. Eden je o prehajanju meja, drugi pa odlok o začasno omejenem prehajanju med statističnimi regijami. "Hitro bomo ugotovili, da bo ta oseba v prekršku, saj bo zapustila območje svoje statistične regije," je zaključil Rojs. Na primeru gledalke, ki ima v Srbiji moža, dodaja, da samega prehoda meje podzakonski akt ne more urejati drugače kot zakon. "V kolikor bo gledalka osebo obiskala iz enega izmed razlogov, ki veljajo v odloku, je ta obisk možen, sicer je oseba v prekršku. Policist pa osebe ne more zavrniti pri prehodu meje." 

Ali lahko gre lahko otrok na počitnice k starim staršem v drugo statistično regijo?

Ker tega ni med izjemami po odloku, obiski, dopusti, počitnice pri starih starših, trenutno niso mogoče.

Kako bo z izvajanjem mestnega prometa po 21. uri? 

Javni prevoz v tem trenutku dela nemoteno. Treba je zagotoviti prevoz za tiste, katerih delovna izmena se konča ob 22. uri, oziroma za tiste, ki odhajajo na delo ob 22. uri, je za TV Slovenija povedal vladni govorec Jelko Kacin. Vozni redi mestnih in medkrajevnih avtobusov ostaja nespremenjen. Krompirjev počitniški vozni red bodo Slovenske železnice uvedle prihodnji teden i ga ohranile, vse dokler se učenci ne vrnejo v šolske klopi.

Če je posameznik delal do 21. ure in prišel domov ob 22. uri. Lahko svojega hišnega ljubljenčka potem odpelje na nujno potrebo?

Sprehajanje psa je dovoljeno in sodi med izjeme.

Kakšno potrdilo potrebujejo šolarji, da ne bodo imeli težav, če se šolajo v drugi statistični regiji?

V primerih, ko mora nekdo na šolanje drugam, gre za izjemo. Prepričani smo, da ima marsikdo o šolanju dokument, s katerim lahko to dokazuje, je na TV Slovenija pojasnil Boris Rojs iz Uprave uniformirane policije Slovenije.

Ali gre lahko prebivalec Obalno-Kraške (oranžne) regije na kavo ali po nakupih v Trst? 

"Na kavo ali po nakupih ne, saj to ni ena izmed izjem v odloku," tako Rojs, ki dodaja, da je to mogoče le, v kolikor oseba živi kje v zaledju in mu je italijanska trgovina bližja.

Ali lahko študentje, ki študirajo v Italiji ali Avstriji prosto prehajajo mejo in pridejo domov tudi po 21. uri?

Če gre za vračanje domov po koncu študija in je to dokazljivo, je to mogoče to opraviti tudi po 21. uri. 

Kakšna dokazila morajo imeti pri sebi ljudje, ki delajo ponoči?

Potni nalog, nalog za službeno pot ali razpored dela, ta dokazila bodo po besedah Rojsa za policista dovolj. "Treba je izhajati iz življenjskih okoliščin in temu primerno policisti sledijo zagovoru državljanov," je dodal. 

Pričakujemo še odgovore na spodnja vprašanja: 

- S čim bo posameznik dokazoval, da ima nujen opravek oziroma da gre na delo? 

- Kako naj si podjetnik zagotovi dokazilo, da bo lahko nemoteno hodil v službo tudi ponoči?

- Ali se je dovoljeno na poti z delovnega mesta proti domu ustaviti v restavraciji in prevzeti hrano, četudi je že nastopila prepoved gibanja?

- Ali lahko prodajalec nekomu, ki je kršil omejitev gibanja med 21. in 6. uro in je prišel v prodajalno (na primer bencinski servis) ob 1. uri ponoči, proda zahtevano blago?

- Ali lahko dostavo hrane gostinci opravljajo tudi po 21. uri? 

- Ali smeta ločenega moškega iz pomurske statistične regije čez vikend obiskati hčerki, ki sicer živita pri njegovi bivši ženi v podravski regiji? 

- Lahko starši s hčerko, ki je revmatični bolnik in prejema biološke zdravila, za krompirjeve počitnice pa so rezervirali bivanje v Biotermah v drugi regiji, obisk izpeljati po načrtih? 

- Bralca, ki se pripravlja na selitev v drugo regijo in se mu najemna pogodba izteče 31. oktobra 2020, zanima ali lahko za potrebe priprav na selitev migrira med regijami. Potrebuje kak teden dni, da se preseli. 

- Drugi bralec je vplačal vozilo v Mariboru v času nemotenega gibanja po Sloveniji, avto pa naj bi dobil do konca tega meseca, ko veljajo omejitve gibanja. Zanima ga, ali ga lahko v drugi regiji prevzame in ali ga lahko ponj zapelje družinski član?

- Ali velja omejitev gibanja ("policijska ura") tudi za tujce? Se lahko na primer Avstrijski državljani po Sloveniji prosto sprehajajo tudi po 21. uri?

- Ali Slovenci s stalnim prebivališčem v Avstriji smejo prečkati Slovenijo na Hrvaško?

- Ali lahko gre oseba iz Kopra v Ljubljano obiskati grob svojih staršev že pred prazniki?

- Marsikateri lastnik avtomobila ima vulkanizerja bodisi v drugi regiji ali pa zamenjavo uredi v neformalnih okoljih (doma, pri starših, prijateljih), ki je lahko ravno tako v drugi regiji. Je to dovoljeno, glede na to, da bo kmalu potrebno zamenjati letne pnevmatike z zimskimi?

- Bralka ima na hrvaškem termin za korekcijo fiksnega ustnega aparata? Ali lahko prečka mejo?

- Študentka ima naslednji teden izpit ZUP v Ljubljani, živi pa v podravski statistični regiji. Izvedela je, da lahko nujnost poti dokazuje z vabilom na izpit, ker pa nima prevoza, jo bo peljal oče. Zanima jo, ali je tudi to opravičljiv razlog? Ker izpit poteka ves dan, se bosta oba tako dolgo zadrževala v Ljubljani. 

- Bralka, ki prihaja iz gorenjske regije ima za obdobje od četrtka 22. 10. do nedelje 25. 10. rezerviran turistični apartma na Rijeki na Hrvaškem, rezervacijo pa je opravila 15. 10. Gre lahko na dopust, ali ne?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta