Na delovnem obisku pri nas je ameriški astronavt slovenskih korenin

Franja Žišt Franja Žišt
22.10.2024 19:45

Randy Bresnik predstavlja vesoljski program Artemis, povedal pa je tudi, da bo astronavtka prav tako slovenskih korenin Sunita Williams, ki je ujeta v vesolju, lahko kmalu odšla na vesoljski sprehod

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Randy Bresnik se je pridružil tudi študentom Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.
Robert Balen

To leto je, kar se tiče udeležbe v raziskovanju vesolja, verjetno največje leto za Slovenijo, meni Klemen Balanč iz javnega zavoda Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, ki te dni v Sloveniji gosti ameriškega astronavta slovenskih korenin Randyja Bresnika. Aprila letos se je Slovenija namreč pridružila ameriškemu vesoljskemu programu Artemis, z novim letom bomo postali polnopravna članica Evropske vesoljske agencije (ESA). V centru Noordung so se odločili, da počastijo to priložnost s pripravo nove stalne razstave Artemis, ki jo bodo odprli jutri. V sodelovanju z veleposlaništvom ZDA v Sloveniji, ki je tudi sofinanciralo razstavo, so k nam povabili astronavta Bresnika, ki je danes obiskal Ljubljano, med drugim tudi državni zbor in predsednico države, v sredo in četrtek pa ga bo mogoče srečati v Vitanju oziroma Mariboru.

V času njegovega obiska želijo promovirati program Artemis, predstaviti, kaj prinaša slovenskemu gospodarstvu in diplomaciji in katere priložnosti ponuja slovenski mladini. "Da mladi vidijo možnost, da si lahko izberejo kariero na področju vesolja. Kar so bile naše sanje ali pa sanje staršev zdajšnje mlade generacije, je zdaj resnično, saj lahko postanejo pravi astronavti. Slej ko prej bomo tudi Slovenci imeli svojega prvega pravega rojaka v vesolju," je prepričan Balanč. Bresnik je torej prišel v Slovenijo predvsem zato, da kot strokovnjak pove več o programu Artemis in da mladim sporoči, kakšne priložnosti se v naslednjem desetletju obetajo na področju vesolja.

Randy Bresnik je ameriški testni pilot in astronavt NASE, dvakrat je bil v vesolju na Mednarodni vesoljski postaji, bil je tudi poveljnik misije, zdaj pa je pomočnik vodje astronavtskega urada za testiranje vse tehnologije, ki bo v okviru programa Artemis delovala zunaj zemeljske orbite. Njegova prababica in pradedek izhajata iz Zgornje Savinjske doline, iz Luč in iz Ljubnega ob Savinji. "Zanimivo je, da sta se družini obeh njegovih prastaršev preselili v Ameriko in sta se njegova prastarša spoznala v ameriški zvezni državi Wisconsin. Tam sta ugotovila, da prihajata iz iste države, in potem ustvarila sedaj že četrto generacijo pilotov v družini Bresnik," pripoveduje Balanč.

Bresnik je že večkrat tako zasebno kot poslovno obiskal Slovenijo. Nazadnje je bil pri nas aprila, ko je Slovenija podpisala sporazum Artemis, na delovnem obisku je bil tudi leta 2018 in 2021, redno pa prihaja k nam tudi zasebno: z družino na počitnice in na obisk daljnih sorodnikov. Da je Slovenija izjemno lepa država in da se tu zelo dobro počuti, pravi astronavt slovenskih korenin.

Ni pa edini astronavt, ki ima korenine pri nas. Sunita Williams je ujeta na Mednarodni vesoljski postaji. "Z Randyem sta na zvezi. Glede na to, da bo še do februarja morala počakati, da se vrne na Zemljo, je dobro to, da bo v nekaj tednih lahko končno šla tudi na vesoljski sprehod, je povedal Randy. Šalili smo se, kaj ti bo, da si na počitnicah, a se ne moreš malo razgledati po okolici. Torej ne bo samo zaprta na postaji, ampak bo lahko šla ponovno na sprehod v vesolje. Sreča v nesreči je tudi ta, da bo verjetno ponovno prevzela rekord med ženskami za največ dni, preživetih na Mednarodni vesoljski postaji," še pove Balanč.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta