(REKLI SO) Boštjan Udovič: Martin milijon in slovenske reakcije

DR
22.10.2024 16:00

Boštjan Udovič, mednarodni politolog, v kolumni na Siolu o slovenski alergiji na bogastvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Lavre

"V gradivu, ki ga je posredovala Evropskemu parlamentu, je Marta Kos pojasnila tudi svoje premoženje. In glej ga zlomka! Po podatkih portala Politico (ki velja za medij bruseljskega balončka) naj bi imela privarčevanih milijon evrov. In v Sloveniji je završalo. Ne samo na družbenih omrežjih, ampak tudi med slovenskimi (bruseljskimi) novinarji, ki so to novico hiteli razlagat, občasno celo malce privoščljivo na način, češ … 'poglejte jo, bogatašico'.

Boštjan Udovič
Fdv

In to je mene zelo zmotilo, saj se mi glede na bogato domačo in tujo karierno pot Marte Kos milijon privarčevanih sredstev sploh ni zdelo zelo veliko. Da bi ugotovil, kdo ima v tem okviru problem, sem vzel v roke kalkulator, predmet, ki ga je soustvaril ameriški Slovenec France Rode, in šel računat. Recimo: če ima Marta Kos vsaj trideset let delovne dobe na visokih položajih (delala je za Deutsche Welle, bila podpredsednica Gospodarske zbornice, svetovalka in konzultantka ipd.), je dobivala temu primerno plačo. Verjetno ji je uspelo dati vsaj nekaj na stran. Sedem let je bila tudi slovenska veleposlanica. Če je bila pri tem malce bolj varčevalno usmerjena (poudarjam, da so plače slovenskih diplomatov ne glede na obče mišljenje v javnosti po mojem mnenju absolutno prenizke!), je vsaj iz tega naslova lahko prihranila, tako čez palec, vsaj med sto in 200 ali več tisoč evri. Torej … kje je težava, če ima privarčevanih milijon evrov? Ni je!

In to bi morala razumeti tudi poslanka Evropskega parlamenta s strani Levice Manon Aubry, ki je kot z mačeto sekala po kandidatih za komisarje, sočasno pa pozabila, da ona sama kot poslanka Evropskega parlamenta v petih letih zasluži vsaj 500 tisoč evrov ali več. Kako gre že tista o spregledanju bruna v lastnem očesu?" 

Vir: Siol

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta