(VEČER V ŽIVO) Izpadi trme pri otroku: Ključno je ljubeče okolje

Maja Furman Maja Furman
30.09.2019 13:51

Ker je izziv vsakega starša, kako otroka vzgojiti v zdravega, samostojnega in kritično razmišljujočega odraslega, smo na Večer v živo povabili strokovnjakinjo, ki pozna odgovore in rešitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

8. oktobra 2019 bo z nami doc. dr. Tina Bregant, dr. med., spec. pediatrije, spec. FRM, MAES terapevtka. Popeljala nas bo skozi vzgojne prijeme v posameznih fazah otrokovega razvoja.

Ah, ta trma!

Tina Bregant 
Osebni Arhiv

Mama in oče

Za zdrav in uravnotežen otrokov razvoj sta potrebni vlogi obeh staršev, mame in očeta. Ženske imajo običajno boljše komunikacijske sposobnosti, govorijo intuitivno in z višjo frekvenco, zato lažje in hitreje navežejo stik z otrokom. Komunikacija in igra moškega z otrokom je drugačna, a prav tako pomembna. Očetom je treba dovoliti, da se z otrokom igrajo na svoj, drugačen način. Čeprav je to morda nekoliko groba in robata igra, je dobra in zdrava za otroka, saj ga lahko sprošča in osrečuje. Pomembno je, da imata oba starša enake vrednote, čeprav k njim pristopata različno, vsak na svoj način, kar bogati družinsko skupnost in otroka. Če otrok živi v zdravi in ljubeči skupnosti, bo lahko normalno in nemoteno razvil hojo in govor, dve najpomembnejši veščini. Otrok običajno shodi med 9. in 18. mesecem v skupnosti, kjer se počuti ljubljenega in varnega. Tudi spregovori, ker želi komunicirati z ljubljenima osebama. Z gibanjem otrok spoznava svet. Zrele gibalne vzorce otrok osvoji med 5. in 7. letom. Posebej pomembno je gibanje v predšolskem obdobju, zato je pomembno, da se otrok takrat vsak dan giba zunaj, na svežem zraku. Zelo pomembno in dobrodošlo je prosto gibanje v naravi, na raznih poligonih in podobnih športnih infrastrukturah. Dr. Bregantova pravi tudi, da je čas za treninge in tekme šele, ko otrok dopolni 10 let, prej pa naj se vsak dan čim več giba prosto v naravi.

Vsi za enega in eden za vse

Kako bodo otroci zrasli v zrele, srčne in odgovorne ljudi? Tako, da bomo odrasli osvestili pomembnost skrbi za otroke, tudi za tuje, za vse otroke, s katerimi bomo prihajali v stik, ne zgolj za lastne. »Da zrase en otrok, je potrebna cela vas,« pravi načelo Afriškega ubuntuja. Ta nas spominja in uči hkrati, da smo ljudje povezani in da ravnamo prav takrat, ko pomagamo drug drugemu. Tako miselnost bom starši na otroke prenesli le s svojim zgledom in delovanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta