V primeru Židanovega "prekrška" najprej po pravno mnenje

Žana Vertačnik
13.05.2021 12:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Hršak, poslanec DeSUS in predsednik parlamentarne mandatno-volilne komisije.
Robert Balen

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) je razpravljala o sodelovanju poslanca SD Gregorja Židana z Nogometno zvezo Slovenije. Poslanec namreč za opravljanje trenerskega dela, za katerega je prejel dnevno nadomestilo, ni pridobil dovoljenja komisije, s tem pa kršil zakon o poslancih. Dejavnost nogometnega trenerja sicer po omenjenem zakonu sodi med izjeme splošne prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti. Predsednik MVK Ivan Hršak je tako že predhodno pojasnil, da ker Židanovi funkciji nista nezdružljivi, pogoji za odvzem mandata, o katerem se je ugibalo, niso izpolnjeni. Končne odločitve komisija danes ni sprejela, vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je povedal, da je še pred tem treba pretehtati vse možne pravne posledice, da se ne bi zgodila kakšna napaka.

Hršak, poslanec DeSUS, je bil po zasedanju komisije "vesel konstruktivnega delovanja opozicije in koalicije, da so podprli predlog MVK, da najprej zaprosimo za pisno mnenje zakonodajno-pravne službe in na osnovi prejetega mnenja bomo o tej zadevi nato odločili". S tem se želijo ogniti sprejetju nezakonitih sklepov, je Hršak poudaril. 

Gregor Židan, poslanec SD. 
Robert Balen

Poslanci so sicer na seji problematizirali tudi primernost dveh zakonov, ki to področje urejata: zakon o poslancih in zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. "Kot predsednik MVK prevzemam nase, da bomo v čim krajšem možnem času pripravili spremembe, ki bi odpravile neusklajenosti obeh zakonov in v bodoče do takšnih in podobnih primerov ne bi več prišlo," je Hršak povedal. 

Opomnil je na zadnje zaplete s poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom. Spomnimo, da je protikorupcijska komisija že pred dvema letoma ugotovila, da je poslanec Horvath kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, in sicer zaradi predsedovanja Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti ob hkratnem opravljanju poslanskega dela. Po presoji protikorupcijske komisije gre namreč za nezdružljivost funkcij. Pravni strokovnjaki so se na posvetu, ki ga je organiziral takratni predsednik državnega zbora Dejan Židan, poenotili, da državni zbor nima zadostne pravne podlage, da bi začel postopek prenehanja funkcije poslanca Horvathu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta