Tudi v Mariboru veliko podpisov za Anhovo in čist zrak: "Lahko se ponovi kjerkoli"

Andreja Kutin Andreja Kutin
06.09.2023 17:00

Inštitut 8. marec z aktivisti iz Posočja pričel z zbiranjem podpisov za podporo zakonodaji za čistejši zrak. Predlog podprli tudi v Občini Kanal ob Soči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen

Tudi v Mariboru je danes steklo zbiranje podpisov za podporo predlogu, ki so ga pripravili Inštitut 8. marec skupaj z društvom Eko Anhovo in dolina Soče ter Civilno iniciativo Danes. Oblikovali so namreč spremembe Zakona o varstvu okolja, ki bodo naslovile probleme onesnaževanja spodnje Soške doline. Salonit Anhovo, ki se je nedavno preimenoval v Alpacem, je namreč cementarna, ki za gorivo uporablja tudi lahko frakcijo odpadkov, pri tem pa ima za obratovanje bistveno milejše pogoje kot običajne sežigalnice - manj obsežen in pogost je monitoring, občutne so razlike v mejnih vrednostih. Krajani na nevarne izpuste v že tako z azbestom obremenjeni dolini opozarjajo že dalj časa, podprlo pa jih je tudi več sto zdravnikov. Več o Anhovem lahko preberete tukaj:

(POGOVOR) Anhovska bolezen: "Veste, kaj rečejo? Saj zaradi nečesa moraš umreti"

(REPORTAŽA) Med azbestom in odpadki: Pokličeš domov in ti najprej povedo, kdo je zbolel ali umrl

(DNEVNIK) Manuela Korečič: Staro Anhovo. Slovenska rana

V petek, 26. maja so pobudniki zakon prinesli v državni zbor, 1. septembra pa so začeli zbirati 5000 overjenih podpisov za vložitev zakona v Državni zbor. V Mariboru je danes kar precej ljudi s prav tem namenom obiskalo upravno enoto in aktivisti so bili z obiskom zadovoljni. Podpise je sicer možno oddati še do konca meseca v Rooster cafeju na vogalu ulice 10. oktobra in v Hi-KO- FI-ju na Tyrševi, uvodoma pojasni Borut Kocbek iz Inštituta 8. marec in doda, da je pomembno izenačiti običajne sežigalnice in sosežigalnice, nenazadnje se lahko situacija ponovi kjerkoli: "Za sežigalnice je zakonodaja urejena, usklajena z evropskimi predpisi, za sosežig pa pravil ni, niti ni kazni. Monitoringi so redki, pa še to tovarna odloči, kdaj bodo. V Sloveniji se lahko na tem področju zgodi karkoli. Morda bo jutri na vrsti Maribor, morda Kidričevo. Ne vemo. Zato je pomembno, da to našo zakonodajo uredimo. In če se Italijanom ter Avstrijcem izplača voziti to lahko frakcijo odpada v Anhovo, je verjetno s tem nekaj narobe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta