Izrael napadel sedež Hezbolaha v predmestju Bejruta, a naj ne bi bil zadel glavne tarče

STA, Va
27.09.2024 20:11

Izraelska vojska je danes po lastnih navedbah napadla sedež šiitskega gibanja Hezbolah v južnem predmestju Bejruta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tarča naj bi bil vodja gibanja Hasan Nasrala, s katerim pa naj bi bilo po navedbah virov v gibanju vse v redu. V napadu je bilo uničenih več stavb, na območju poteka reševalna operacija.

"Vojska je izvedla natančen napad na osrednji sedež teroristične organizacije Hezbolah," je v izjavi na televiziji dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Štab proiranskega gibanja je po njegovih besedah pod stanovanjskimi stavbami v središču soseske Dahija.

Več vodilnih izraelskih televizijskih postaj je poročalo, da je bil tarča vodja gibanja Nasrala, vojska pa naj bi sedaj preverjala, ali je bil v času napada dejansko v stavbi v središču napadene soseske, ki je bila zadeta. 

Po napadih, ki so odmevali po vsem mestu, se nad gosto poseljenim južnim predelom Bejruta, ki velja za utrdbo Hezbolaha, dviga gost dim. Po navedbah virov v gibanju, ki jih navaja AFP, je bilo pri tem uničenih šest poslopij. Na prizorišču so po poročanju britanskega BBC reševalci, ki med ruševinami iščejo preživele.

Nov napad sledi govoru izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Generalni skupščini Združenih narodov, v katerem je med drugim napovedal nadaljevanje boja proti Hezbolahu. Po govoru je predčasno zaključil obisk v ZDA in naj bi se po navedbah njegovega urada že danes odpravil v domovino.

Izrael je v zadnjih dneh znatno okrepil napade na cilje Hezbolaha v Libanonu, v katerih je bilo od ponedeljka ubitih skoraj 800 ljudi. Zaradi napadov pa je bilo po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v državi razseljenih več kot 100.000 ljudi.

Združeni narodi so danes sporočili, da z zaskrbljenostjo spremljajo poročila o novih napadih na gosto poseljeno območje južno od libanonske prestolnice. Kot je dodal tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, sicer zaenkrat še poskušajo dobiti več informacij o dogajanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta