Slovenska manjšina v Avstriji: Vladni program, ki obeta

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
14.01.2020 16:15

Slovenski manjšini v Avstriji se pod drugo Kurzevo vlado, v kateri so tudi Zeleni, končno obeta več finančnih podpor in tudi več javne oziroma vidne slovenščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska manjšina si želi tudi korak naprej pri dvojezični topografiji in slovenščini kot uradnem jeziku.
Andrej Petelinšek

Nova avstrijska koalicijska vlada, drugič pod vodstvom mladega, šele 33-letnega Sebastiana Kurza, priteguje pozornost cele Evrope, čeprav v dveh tednih seveda še ni mogla storiti nič izjemnega. Toda njene obljube so velike. To je sicer značilnost vseh vlad, čim pridejo za krmilo. Toda avstrijska vlada je redka posebnost v Evropi, tako rekoč eksperiment, saj je vladna koalicija sestavljena iz konservativne, kanclerjeve turkizne Ljudske stranke, in stranke Zelenih, ki seveda, vsaj pri naših severnih sosedih, spada precej bolj na levi politični rob.

Več dvojezične oskrbe
Konec minulega tedna se je Kurz mudil v Bruslju pri novi predsednici Evropske komisije, Nemki Ursuli von der Leyen. Po srečanju z njo je izjavil, da "bo Avstrija odigrala vlogo mosta med zahodnimi in vzhodnimi članicami EU". Zato se bo jutri udeležil tudi vrha Višegrajske skupine v Pragi. Med drugim zelo odločen, da bi bilo treba državam Zahodnega Balkana omogočiti obljubljeno jim "evropsko perspektivo". Posebej je v mislih imel Severno Makedonijo: "Nesprejemljivo je, da je ta država po vsem, kar je storila, zaradi zadržkov Francije ostala brez te perspektive." Med glavnimi ciliji nove avstrijske vlade je zamisel, da država do leta 2040 postane ogljično nevtralna, torej desetletje prej, kot to komisija želi za vso povezavo. Poleg boja zoper podnebne grožnje, recimo z davki, pri čemer naj bi bili ti v splošnem celo nižji, pa je zraven še zoperstavitev nezakonitim migracijam. Avstrija se zavzema za učinkovito zaščito zunanjih, schengenskih meja EU.

Olga Voglauer, koroška Slovenka v zveznem parlamentu na Dunaju
Arhiv Večera
Andrej Mohar iz pobude SKUP 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta