Se bo Janez Janša odločil kot leta 2007? "Vsak pameten politik v vladnih sobanah bi moral razumeti, kaj mu ljudje sporočajo."

S poslanci iz koalicijskih in opozicijskih vrst o (ne)gotovostih vlade Janeza Janše: Kako realne so možnosti vnovičnega poskusa razrešitve prvega med poslanci Igorja Zorčiča in vezava zaupnice predsednika vlade ter kakšno popotnico za vlado predstavljajo protesti, ki postajajo vse bolj množični.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Slovenija ni v politični krizi, se pa nahaja v razmerah povečane politične negotovosti, je predsednik države Borut Pahor presodil ob koncu političnih preobratov polnega prejšnjega tedna. Opozicija ni uspela z ustavno obtožbo, v vladni zasedbi je z odstopom SMC-jeve pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič prišlo do tretje ministrske menjave v tej vladi Janeza Janše, manjšinska koalicijska zasedba pa je bila že v drugo za glas prekratka pri razreševanju predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Istočasno se je na ljubljanskih ulicah v petek zbralo nekaj deset tisoč protivladnih protestnikov, ki so jih jasno podprle tudi nekatere opozicijske stranke.

Brane Golubović
Robert Balen

Iz opozicije: "Na Janši je, da dokaže vladno stabilnost"

Dejan Židan
Robert Balen

Vodja poslancev LMŠ opominja, da je podobno Janša storil že leta 2007, ko je dal tik pred predsedovanjem Svetu Evropske unije na glasovanje zaupnico vladi. Spomnimo, takrat je Janša dejal, da bolj, ko se je bližal datum začetka predsedovanja, bolj je razpadalo temeljno soglasje, ki je bilo doseženo v državnem zboru in med parlamentarnimi strankami o skupnem sodelovanju pri tem projektu. Ob tem je presodil, da je bilo uspešno delo vlade zaradi nastalih razmer ogroženo: "Namesto da bi Slovenija pred svojim drugim izzivom strnila vrste, ji nekateri vsiljujejo razprave o preteklosti in ideološke delitve, vlada pa mora v času največjih naporov v tujini odgovarjati še na nesmiselne obtožbe, ki tja prihajajo iz Ljubljane."

Saša Zagorc (v sredini)
Andrej Petelinsek

V koaliciji bodo ugotavljali, kdo pri Zorčiču drži figo v žepu

Danijel Krivec
Robert Balen

"Res je, da je bolj komfortno za koalicijo, če ima v svojih vrstah tudi gospodarja parlamentarne procedure. Mi ga zdaj nimamo, imajo ga nepovezani poslanci, ki se pogosto pritožujejo, da baje nimajo mest oziroma sedežev v delovnih telesih, ampak to seveda ne drži," pa pravi vodja poslancev NSi Jožef Horvat, tudi neuradni kandidat za Zorčičevega naslednika. "Ta trenutek ne morem povedati, ali bomo šli še v tretji poskus ali ne," še pravi Horvat. 

Alenka Jeraj
Tit Košir
Pavel Gantar
Tit Košir
Robert Balen

Jerajeva: "Proteste imamo že od prvega dne"

Kako sicer v koalicijskih vrstah opazujejo aktualno situacijo in množične protivladne proteste, Krivec pravi: "Mi jo opazujemo z okna, nismo na protestih, ampak opazujemo in ne vidimo nobene težave. Protesti so legitimni do takrat, ko so mirni in imajo nek pameten razlog. Glede na to, da se iz dneva v dan spreminja tema, pa nismo čisto prepričani, da so pravilno zastavljeni." Jerajeva medtem ocenjuje, da je bila udeležba na petkovem shodu dejansko zelo majhna glede na to, da so se protestu priključile vse sindikalne centrale in tudi predstavniki političnih strank: "Če gledamo realne številke, jih je bilo deset tisoč, za 40 tisoč pa vsi vemo, da je pretirano. Proteste pa imamo že od prvega dne. Še preden je vlada prisegla, še preden je kaj naredila, je bil že poziv na predčasne volitve. To vemo, da je pač politično motivirano."

Politične krize v SDS ne vidijo, po Krivčevem mnenju pa v tem trenutku ni inštrumenta, ki bi vzpostavil predčasne volitve, zato na pozive opozicije odgovarja: "Če imajo možnosti narediti predčasne volitev, jih lahko naredijo. Veste pa, da predčasnih volitev ne more nihče umetno narediti, razen v primeru, da se in opozicija in koalicija odločita za to. V tem trenutku nihče nima večine in to ni izvedljivo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.