Koaliciji spet zmanjkal en glas za razrešitev Igorja Zorčiča. Krivec napoveduje tretji poskus, bo Janša nanj vezal svojo zaupnico?

STA, M.R.
28.05.2021 17:21
Poslanci na tajnem glasovanju niso potrdili razrešitve Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ. Njegovo razrešitev je podprlo 45 poslancev, proti ni glasoval nihče. Dve glasovnici sta bili neveljavni. Za razrešitev bi moralo glasovati 46 poslancev. Glasovanja se niso udeležili poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci glasujejo o razrešitvi Igorja Zorčiča. Za razrešitev bi mora lo glasovati najmanj 46 poslancev.
Robert Balen

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je po že drugem neuspešnem poskusu razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča povedal, da bo treba poskusiti tretjič. Očitno beseda, ki jo nekdo da, ne zadostuje, je ugotavljal ob tem, da jim je ponovno zmanjkal en glas. Po njegovem mnenju zaradi tega trenutno nismo bliže predčasnim volitvam in tudi DZ ni blokiran."Če želimo normalno delati v DZ, moramo imeti predsednika DZ, ki bo predsednik vseh, ne pa samo ene skupine," je tretji poskus razrešitev napovedal Krivec.

Po njegovih besedah še vedno obstaja tudi scenarij, da bi se v DZ z mesta gospodarskega ministra vrnil prvak SMC Zdravko Počivalšek in tako zagotovil 46 glas.

Na pozive opozicije k predčasnim volitvam, ker da razmerja moči niso jasna, je Krivec odgovoril, da razmerja niso bila jasna od začetka mandata. Tudi takrat "nismo vedeli, kdo je koalicija in kdo ne ter kdo je pogodbena koalicija, pa je vseeno zadeva delovala", je dodal. Glede na današnja glasovanja DZ o zakonih, ki so jih poslanci v večini podprli z večino nad 46 glasovi, bi po ocenah Krivca težko govorili o tem, da DZ ne deluje. Trdi, da blokade DZ ni.

"Je treba delati v tem režimu. Je pa težko delati, če imamo na predsedniškem mestu nekoga, ki posluša le nasprotno stran in ne moderira ter poskuša najti srednje poti," ugotavlja Krivec. S tega vidika bo treba po njegovih besedah s poskusom razrešitve ponovno poskusiti čim prej. "Tako stanje je nevzdržno. Zelo težko je sodelovati v DZ," je poudaril.

Sicer je po njegovem mnenju čar tajnega glasovanja prav to, o čemer se zdaj sprašujemo. Ga pa čudi, "da se neke stvari dogovoriš in pri odraslih ljudeh to ne velja". "To je večji problem. Ne gre več za politiko, ampak načrtno nagajanje. Če kdo drugače misli, naj to pove in se lahko stehtamo," je dejal.

A Krivec ocenjuje, da zaradi današnje odločitve trenutno niti nismo korak bližje predčasnim volitvam. Morebitna vezava zaupnice predsednika vlade Janeza Janše na tretji poskus zamenjave Zorčiča je po besedah Krivca v Janševi pristojnosti. Tudi ta možnost obstaja, je ocenil. Dodal je, da se zaupnico namreč lahko veže na vsako glasovanje v DZ.

Ni se pa konkretno izrekel glede vprašanja, ali gre pri današnjem glasovanju za nasprotovanje padcu Zorčiča ali morda nasprotovanje imenovanju potencialnega kandidata za novega predsednika DZ, vodje poslancev NSi Jožefa Horvata. To je treba po besedah Krivca vprašati tiste, ki oddajo neveljavne glasovnice. in tiste, ki nočejo glasovati in umaknejo svoje poslance. Trenutno po njegovih besedah ne vidijo potrebe po drugem kandidatu, prav tako pobude z nobene strani za zdaj ni. Po njegovem mnenju je Horvat tudi zelo kompetenten, z izkušnjami.

Zorčič: Svojo funkcijo izvajam odgovorno

Igor Zorčič je v predstavitvi mnenja ob obravnavi predloga za njegovo razrešitev poudaril, da funkcijo predsednika DZ izvaja odgovorno, z zavedanjem o pomenu dela DZ za to državo. Po njegovem mnenju pri današnjem glasovanju ne gre za njega osebno, ampak predvsem za to, kam bodo uvrstili DZ in kakšna bo funkcija predsednika DZ v prihodnje - ali naj bo plen vsakokratne koalicije, četudi ta izgubi večino v parlamentu.

Kot je dejal, je v tujini več praks, sam pa zagovarja tisto, ki zagotavlja neodvisnost in stalnost vodenja DZ. Posvaril je, da se lahko zgodi to, da po razrešitvi predsednika DZ manjšinska koalicija ne bo uspela zbrati dovolj glasov za imenovanje novega predsednika DZ.

Spomnil je, da sta minila dva meseca od izstopa nepovezanih poslancev iz SMC in prvega poskusa koalicije, da prevzame vodenje DZ. "V tem času vladajoča koalicija ni skrivala želje, da za vsako ceno prevzeme nadzor nad vodenjem DZ in se še bolj utrdi v ideološkem in strankarsko ozkem opredeljenem vodenju države po meri največje koalicijske SDS," je dejal. Dodal je, da se je soočal tako z javnimi kot zasebnimi pritiski, pa tudi velikodušnimi ponudbami o častnem odstopu.

"Koliko je koaliciji pomembna čast političnih nasprotnikov, najbolj kaže njihov odnos do lastnih ljudi, do ministrov in poslancev, ki si upajo vsaj malo upreti volji predsednika največje koalicijske stranke," je prepričan Zorčič. Ob tem je izpostavil četrtkov odstop ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič iz vrst SMC.

Za Zorčičevo razrešitev je bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu konec marca je koaliciji spodletelo, za razrešitev je na tajnem glasovanju in ob obstrukciji večjega dela opozicije zmanjkal en glas. Tokrat so v koaliciji trdili, da imajo dovolj glasov.

V koalicijskih SDS, NSi in SMC so sicer v razpravi pred glasovanjem opozarjali, da je po dosedanji parlamentarni praksi predsednik DZ vedno prihajal iz koalicijskih vrst in vedno odstopil, ko so nastopile okoliščine, v kakršnih se je DZ znašel sedaj. Slišati je bilo tudi očitke na račun Zorčičevega ravnanja v zadnjem času, saj se je po mnenju koalicijskih poslancev postavljal na stran opozicije.

Zorčiču v bran pa so stopili v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP, ki so vsi, kot že ob prvem glasovanju, napovedali obstrukcijo. V predstavitvi stališč poslanskih skupin so predvsem apelirali na poslance DeSUS, SNS in poslanca narodnih manjšin, naj Zorčičeve razrešitve ne podprejo. V omenjenih poslanskih skupinah sicer svojih stališč niso predstavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta