Prehod na digitalno v bančništvu ne gre čez noč

Gregor Grosman Gregor Grosman
26.02.2020 10:15

Poroštvo ECB veliko pripomore k temu, da mladi in starejši uporabniki banki v oblaku zaupajo svoje premoženje. Fizična oseba, ki odpre plačilni račun v tujini, mora finančni upravi ta račun prijaviti v osmih dneh od odprtja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sarunas Legeckas, generalni direktor N26 za širše evropsko tržišče
Robert Balen

Že 40 tisoč uporabnikov so doslej pritegnili v svoje vrste, ko so bili v Sloveniji prisotni zgolj z možnostjo odprtja brezplačnega bančnega računa in pridobitvijo osnovne plačilne kartice. Mobilna banka N26 s sedežem v Nemčiji in poroštvom Evropske centralne banke (ECB) - je prva digitalna banka, ki ga je prejela - odslej tudi pri nas omogoča ureditev premium računov N26 You, N26 Business You in N26 Metal, in vse to brez obiska poslovalnice. Saj poslovalnic sploh nimajo. Imajo pa po svetu že pet milijonov uporabnikov in to številko so dosegli v petih letih delovanja.

Profimedia

Banka brez poslovalnic

Slovenski uporabniki digitalne banke so sicer zelo podobni globalnim.
Profimedia

Slovenci najbolj aktivni

Med uporabniki v evropskih državah, ki sodijo pod njegovo okrilje, smo Slovenci najbolj aktivni, saj kartice uporabljamo vsak dan za najrazličnejša opravila, najpogosteje pa za nakup živil, je bil nad rezultati raziskave presenečen Legeckas. Slovenski uporabniki so sicer zelo podobni globalnim. Večina je stara od 20 do 40 let, teh je okoli 60 odstotkov, starejših od 40 let pa približno 40 odstotkov.

Brezplačna storitev ostaja

Navezanosti vsaj pri mlajših generacijah ni več. "Pred nekaj leti smo v ZDA opravili raziskavo, ki je razkrila, da bi sedem milenijcev od desetih raje obiskalo zobozdravnika kot svojo banko, eden od treh pa bi brez pomislekov v naslednjih 90 dneh zamenjal svojo banko. Seveda je potreben čas, saj smo previdni glede tega, komu zaupamo svoj denar." Magnet za uporabnike je po besedah sogovornika infografika o tem, kako zapravljajo denar. Razumejo pa, da pri prehodu s tradicionalne na digitalno banko ne gre za proces, ki bi se zgodil čez noč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta