(FOTO) Izraelska vojska sporočila: Ubili smo Hasana Nasralo. Oglasila se je Francija, odzval se je Biden ...

Va, STA
28.09.2024 21:40

Razmere na Bližnjem vzhodu se znova zaostrujejo, potem ko je vodja Hezbolaha in ena najbolj znanih in vplivnih osebnosti v regiji umrl v petkovem napadu v Libanonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V napadu v Bejrutu je bil v petek ubit ubit vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila izraelska vojska. Vir blizu Hezbolaha pa je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je gibanje minulo noč izgubilo stik z Nasralo.

Hezbolah potrdil smrt

"Hasan Nasrala je mrtev," je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani. Tudi tiskovni predstavnik vojske David Avraham je za francosko tiskovno agenciji AFP potrdil, da je bil vodja Hezbolaha v petkovih napadih na libanonsko prestolnico ubit. Nato je njegovo smrt potrdil tudi Hezbolah. Pred tem je vir blizu Hezbolahu za AFP povedal, da je gibanje minulo noč izgubilo stik z Nasralo. Ni pa potrdil, ali je bil Nasrala ubit.

EPA

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je napovedal, da bo vojska dosegla vsakogar, ki bo ogrožal državljane Izraela. "Sporočilo je preprosto, vsakdo, ki bo ogrožal izraelske državljane - vedeli bomo, kako ga doseči," piše v njegovi izjavi.

Izraelske sile so minulo noč izvedle več letalskih napadov na južna predmestja Bejruta, kjer naj bi po trditvah Izraela Hezbolah imel skladišča orožja. V napadih je bilo po navedbah libanonskih oblasti ubitih najmanj šest ljudi, 91 pa ranjenih.

Izrael potrdil tudi smrt drugih poveljnikov Hezbolaha

Izrael je poleg Nasrale potrdil tudi smrt drugih poveljnikov Hezbolaha, vključno s poveljnikom gibanja v južnem Libanonu Alija Karaka. "Napad je bil izveden, ko je Hezbolahovo višje poveljstvo delovalo na sedežu in izvajalo teroristične dejavnosti proti državljanom države Izrael," je še sporočila vojska.

Vojska poudarja, da boj proti Hezbolahu še ni končan. "Pred nami je veliko dela. Hezbolah ima še vedno rakete in izstrelke ter sposobnost, da jih izstreli več hkrati," je na novinarski konferenci povedal Šošani in ocenil, da naj bi imel Hezbolah več deset tisoč raket.

"Ali smo torej pripravljeni na širšo eskalacijo? Da. Že eno leto smo v širši eskalaciji, vojni na več frontah. Naše sile so v visoki pripravljenosti, naša obveščevalna služba je v pripravljenosti in išče tovrstne grožnje," je nadaljeval in hkrati izrazil upanje, da bo Hezbolah s smrtjo Nasrale spremenil svojo usmeritev, poroča tiskovna agencija Reuters.

Nasrala je bil vodja Hezbolaha ter ena najbolj znanih in vplivnih osebnosti na Bližnjem vzhodu. Javnosti se je izogibal več let v strahu, da bi ga Izrael umoril, poroča britanski BBC.

Bil je tesno povezan z Iranom in imel ključno vlogo pri preoblikovanju Hezbolaha v politično in vojaško silo, kakršna je danes. Pod njegovim vodstvom je Hezbolah pomagal usposabljati borce palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter milice v Iraku in Jemnu, od Irana pa je pridobival orožje za napade na Izrael.

Biden: Z umorom vodje Hezbolaha je zadoščeno pravici za njegove žrtve

Ameriški predsednik Joe Biden je ocenil, da je z umorom vodje šiitskega gibanja Hezbolah v izraelskem zračnem napadu zadoščeno pravici za njegove številne žrtve, vključno s tisoči ameriških, izraelskih in libanonskih civilistov, so sporočili iz Bele hiše.

Reuters

Biden je ob tem poudaril, da ZDA v celoti "podpirajo pravico Izraela, da se brani pred Hezbolahom, Hamasom, Hutiji in drugimi terorističnimi skupinami, ki jih podpira Iran". Dodal je, da je v petek ameriškemu obrambnemu ministru Lloydu Austinu naročil, naj še okrepi obrambno držo ameriških sil na Bližnjem vzhodu, da bi odvračali od agresije in zmanjšali tveganje širše regionalne vojne.

"Naš cilj je, da bi z diplomatskimi sredstvi deeskalirali konflikte v Gazi in Libanonu," je izpostavil ameriški predsednik. Po njegovih besedah si ZDA v Gazi prizadevajo za dogovor o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev, ki ga je podprl Varnostni svet ZN. V Libanonu pa se pogajajo o dogovoru, ki bi omogočil varno vrnitev ljudi na njihove domove v Izraelu in južnem Libanonu. "Čas je, da se ti dogovori zaključijo, da se odpravijo grožnje Izraelu in da širša bližnjevzhodna regija pridobi večjo stabilnost," je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta