Banke na internetu niso več same

Urban Červek Urban Červek
22.05.2019 16:25

Ob postopnem prehodu bančnega poslovanja na digitalne in zlasti mobilne aplikacije dobivajo banke novo konkurenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milenijci, posebno tako imenovana generacija Z, rojena po letu 1996, so najbolj dovzetni za alternativne ponudnike bančnih storitev.
Profimedia

Medtem ko uveljavljene banke le postopoma navajajo svoje stranke na digitalno poslovanje, se v njihovo bazo zajedajo veliko agilnejši in agresivnejši ponudniki mobilnega bančništva, tako imenovani fintechi. V Evropi je najbolj prodorno nemško zagonsko podjetje N26, ki ponuja celoten paket bančnega poslovanja kar preko aplikacije na pametnem telefonu. Poslovati so začeli šele leta 2015 v Nemčiji in Avstriji, zdaj pa delujejo že v 24 evropskih državah (januarja letos so imeli 2,3 milijona strank) in za letos napovedujejo prihod v ZDA.
Uporaba njihovega običajnega računa ne prinaša stroškov vodenja, aplikacija omogoča prejemanje in nakazovanje denarja brez provizije, brezplačni so tudi dvigi gotovine v evrih. Dodatne storitve, kot so izdaja kreditne kartice, limit in dvigi v drugih valutah, pa je treba plačati. N26, ki je zaradi nizkih stroškov priljubljena predvsem pri zagonskih podjetjih in samostojnih podjetnikih, je le ena od številnih novih digitalnih platform, ki želijo tradicionalnim bankam odtrgati del strank in dobička.

Silvia Birla: "Kadarkoli ustvarjamo novo storitev, se poskušamo postaviti v kožo stranke."
Sašo Bizjak

Mladi z mobilnimi telefoni

Vodja oddelka digitalnega marketinga pri NKBM Tolga Yurteri pravi, da je beseda grožnja za omenjene finteche v odnosu do tradicionalnih bank preostra, vsekakor pa so konkurenca, s katero je treba računati. "Za zdaj se fintechi osredotočajo samo na plačila in prenose denarja, s tega vidika so le nišni ponudniki. Ampak zelo dobri so v poenostavljanju postopkov. V Evropi so vsekakor v porastu. A če bomo tradicionalne banke delovale pametno, smo lahko močnejše. Imamo namreč zelo dobre produkte, na razpolago imamo tudi več kanalov pristopa do strank. A tudi velike banke moramo biti agilne pri uvajanju novosti."
Yurteri izpostavlja, da so fintechi zlasti privlačni zato, ker se osredotočajo na mlado generacijo, ki jim je poenostavitev postopkov posebno pomembna. "A niso nepremagljivi. Lahko se kosamo z njimi," pravi Yurteri in kot primer navede številne novosti, ki so jih tudi pri NKBM uvedli, da bi bila bančna storitev na mobilnem telefonu za njihove stranke kar najbolj preprosta.

Vse manj bančnih poslovalnic

"Menimo, da mora biti vse pri roki, preprosto in prijazno uporabniku. Želimo odstraniti vse ovire, tako da lahko uporabnik plača položnico tudi med sprehodom po parku. Kadarkoli ustvarjamo novo storitev, se poskušamo postaviti v kožo naše stranke. Kot je rekel ustanovitelj Appla Steve Jobs, je preprostost najboljša sofisticiranost. Za to si prizadevamo," je povedala direktorica sektorja za razvoj produktov pri NKBM Silvia Birla. Po njenih besedah fizične poslovalnice zaradi prehoda na digitalno bančništvo ne bodo kar tako izginile, se bo pa njihovo število postopoma zmanjševalo, prav tako se bo spremenila njihova vloga – v njih bodo zagotavljali zahtevnejše storitve, kot so na primer stanovanjska posojila, kjer je stik s svetovalcem še vedno nujen.

Tolga Yurteri: "Fintechi so zelo dobri v poenostavljanju postopkov."
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta