Po seji vlade: Srečko Šestan je izdal odredbo o odprtju trgovin, ki prodajajo živila, tehnično in otroško opremo

Franja Žišt Franja Žišt
05.08.2023 16:40

Vlada je prebivalcem na prizadetih območjih namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči. Sredstva bosta prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenski Karitas, in sicer vsaka 5 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Po seji vlade je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan sporočil, da so na vladi s pristojnimi ministri obravnavali pobudo, da dopuščajo odprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, "predvsem iz naslova hitrejše sanacije". "Ugotovili smo da to lahko naredimo z odredbo poveljnika za čas trajanja intervencije. Prodajalne, ki prodajajo živila, tehnično ali pa otroško opremo, so lahko odprte, ne glede na določbe zakona o trgovini, tudi ob nedeljah in praznikih," piše v odredbi. Prav tako so se dogovorili, da vsa komunikacija, tako ministrstev in vseh drugih, ki želijo pomagati ali sodelovati v intervenciji, poteka preko naslova podpora@urszr.si, naredili bodo še novo domeno poplave@gov.si. Ko bo ta delovala, bodo obvestili javnost.

Direktor Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je pojasnil, da so ob podpori letalskih enot dostavili prve pošiljke hrane, vode in goriva za generatorje in repetitorske postaje v Črno na Koroškem. "V Črni bodo še nekaj časa zelo zahtevne razmere, se pa izboljšujejo, kar se tiče dostopnosti." Zaradi neprimernih objektov za bivanje bodo iz Črne evakuirali nekaj ljudi, medtem v Savinjski dolini ekipe preglejujejo mostove.

Škofja Loka.
Robert Balen

Vlada je na današnji seji prebivalcem na prizadetih območjih namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči. Sredstva bosta prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenski Karitas, in sicer vsaka 5 milijonov evrov. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je sporočil, da je vlada sprejela tudi spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Z njimi "uvajamo možnost delitve akontativnih sredstev prizadetim občinam za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov do višine 20 odstotkov predhodno ocenjene škode. Na ta način bomo pohitrili dodelitev sredstev v obliki akontacije, ki bo možna še pred dokončno oceno škode." Poleg tega z novelo zakona omogočajo povračilo škod v kmetijstvu. "S predlagano novelo širimo obseg opravičenosti in sicer za škodo, za katero je mogoče prejeti državno subvencijo za zavarovalno premijo ter uveljaviti izplačilo škode za 100-odstotno poškodovanost kultur po načelu de minimis." Zakon bodo vložili v državni zbor v začetku naslednjega tedna in bo obravnavan po nujnem postopku.

Iskreno sožalje svojcem žrtev vremenske kataklizme in vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi poplav, je izrekel evropski komisar za krizno upravljane Janez Lenarčič in se zahvalil vsem, ki so pomagali zavarovati številna življenja. "V teh težkih trenutkih Slovenija ni sama. Slovenija lahko računa na solidarnost EU. Ta vključuje takojšnjo pomoč iz mehanizma za civilno zaščito kot finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU in drugih večjih virov EU, kjer je mogoče ustrezno preusmeriti sredstva," je dejal Lenarčič. Za zdaj je Slovenija zaprosila za satelitsko izdelavo zemljevidov za oceno škode na prizadetih območjih, zaprosila bo tudi za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta