Letalski sektor komaj čaka pomlad in cepljenje proti covidu-19

Gregor Grosman
05.12.2020 06:40
Če želiš privabiti nove prevoznike in obdržati obstoječe, je ukrep subvencij letalskim družbam za vzdrževanje povezljivosti povsem logičen, pravi Rok Marolt, direktor Agencije za civilno letalstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Britovšek

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je osrednje slovensko javno letališče za mednarodni zračni promet in je opredeljeno kot infrastrukturni objekt državnega pomena, preko njega poteka približno 97 odstotkov celotnega letalskega potniškega prometa v Sloveniji. Zaradi tega se je vlada odločila pomagati upravljavcu letališča, podjetju Fraport Slovenija, in mu delno povrniti škodo, ki jo je družba utrpela zaradi posledic pandemije covida-19. Dodelitev pomoči v višini pet milijonov evrov mora sicer odobriti še Evropska komisija.

"Ocenjena škoda zaradi posledic epidemije znaša nekaj čez 15 milijonov evrov, do konca leta bo še nekoliko večja. Če bo pomoč odobrena, nam bo to pomagalo pri zagotavljanju likvidnosti, pokrivanju tekočih operativnih stroškov in nujno potrebnih investicij," so nam odgovorili pri Fraportu.

​Subvencije tudi za prevoznike

Zaradi razvoja pandemije vse več družb zamika datum povratka na ljubljansko letališče. Trenutno je mogoče leteti s tremi letalskimi prevozniki: Lufthanso, Turkish Airlines in Air Serbia v Frankfurt, Istanbul in Beograd. Ministrstvo za gospodarstvo je v okviru javnega razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije (na voljo je skupno pet milijonov evrov) razdelilo subvencije prvega roka, katerih skupna višina je 985.320 evrov. Lufthansa bo prejela največji delež subvencij za vzdrževanje letov v Slovenijo, 371.040 evrov, Air France 176.160 in Turkish Airlines 148.530 evrov, preostanek pa Swiss Air, Air Serbia, Montenegro Airlines, Wizzair in LOT.

V družbi Fraport Slovenija ocenjujejo, da bo letošnja izguba zaradi posledic koronavirusa presegla 15 milijonov evrov
Robert Balen

V Fraportu Slovenija pozitivno gledajo na odločitev vlade za izplačilo subvencij letalskim prevoznikom: "Prepričani smo, da je to najbolj učinkovit način, da se bo povezljivost vzpostavljala hitreje, kot bi se sicer." Na vprašanje, ali je višina subvencij dovolj visoka, odgovarjajo, da je. Izplačilo subvencij bi tako po izračunih moralo pokriti izgube v zadnjem obdobju. "Za celo aviacijo velja, da bo okrevanje do številk, ki smo jim bili priča nazadnje, trajalo nekaj let," zaključijo v Fraportu, kjer se zavedajo, da čez noč resda ne bomo znova tako množično potovali kot nekoč, pričakujejo pa, da se bo letalstvo spomladi, od začetka poletne sezone naprej, začelo ponovno pobirati.

​Ljudje so željni potovanj

Direktor Agencije za civilno letalstvo (CAA) Rok Marolt razdelitev subvencij, ki jih je država namenila tujim letalskim prevoznikom za vzdrževanje letalske povezljivosti z Ljubljano, komentira, da so o tem gotovo dobro premislili. Sprašuje se le o resnosti namenov ustanavljanja svojega prevoznika, glede na to, da subvencioniramo druge, tuje družbe. Če želiš privabiti nove prevoznike in obdržati obstoječe, je ukrep povsem logičen, pravi sogovornik. "Očitno bo povezljivost z letali spet bolj odvisna od države, kot sta zdravstvo in šolstvo, in ne bo več mogla delovati zgolj na ekonomski osnovi," meni Marolt.

Ljudje so željni potovanj. Do okrevanja bo prišlo, če se bo pričelo cepljenje in se bodo meje odprle.
Saša Britovšek

Ko bo cepivo, bodo ljudje spet začeli potovati, je prepričan. "Ljudje so željni potovanj. Do okrevanja bo prišlo, če se bo pričelo cepljenje in se bodo meje odprle. Tudi če bo promet takšen, kot je bil leta 2015 ali 2016, saj je letalska industrija takrat dobro živela." Promet se bo ponovno vzpostavil in ljudje bodo pripravljeni sprejeti minimalno tveganje, je prepričan, pa tudi, da bi bilo svojo letalsko družbo prav v teh časih dobro imeti, četudi takšna povezljivost stane, saj bi lahko bili le tako del mednarodnega dogajanja.

​Za boljšo dostopnost do vozlišč

Kot je za oddajo Preverjeno na Pop TV komentiral Darko Jarc, vodja civilne iniciative V2, ki se zavzema za ustanovitev novega slovenskega nacionalnega prevoznika, za kar je vlada namenila 70 milijonov evrov, je trenutna povezljivost slabša, kot jo je še pred stečajem omogočala Adria Airways. "Ljubljana je postala provincionalno letališče. Tuji letalski prevozniki prihajajo v Ljubljano v terminih, ki prevozniku najbolj gospodarsko in ekonomsko ustrezajo."​ Potniki pa pogosto predolgo čakajo na povezovalni let in morajo v določenih primerih celo prespati, preden lahko nadaljujejo pot do cilja. Jarc je povedal, da se pogovarjajo z domačimi in tujimi investitorji in da so v zaključni fazi, razkril pa je tudi, da bi novi prevoznik letel s tremi letali CRJ-900, imel bi 70 zaposlenih in bi potreboval deset milijonov minimalne investicije za ustanovitev letalske družbe.

V Evropi so zgolj štiri države brez svojega nacionalnega prevoznika, med njimi tudi naša. Marolt na govorice o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika odgovarja, da do Agencije za civilno letalstvo ni prišel še noben uradni zahtevek. Razmišlja, da bi bilo družbo smiselno zagnati do konca marca, ko začne veljati novi vozni red, trenutno bi bilo mogoče dobiti tudi dobre letališke slote. Zaveda se, da gre za kompleksno dejavnost, ki je zelo draga, in je dobro, da jo opravljajo ljudje, ki jo dobro poznajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta