Na mariborskem letališču je bilo do konca septembra 2414 potnikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.10.2020 05:00

Družbi za upravljanje investicij se konec leta izteče pogodba o upravljanju mariborskega letališča. Kako naprej, na ministrstvu za infrastrukturo še ne vedo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos je na mariborskem letališču pristalo 136 poslovnih letal.
Andrej Petelinšek

Konec leta se Družbi za upravljanje investicij (DRI) izteče pogodba o upravljanju mariborskega letališča. Pri ministrstvu za infrastrukturo smo preverili, ali so se morda že odločili za podaljšanje pogodbe. "Ministrstvo pripravlja strokovne podlage za dolgoročno izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor na način, da bo letališče ves čas obratovanja izpolnjevalo vse predpisane pogoje glede na določeno referenčno kodo, kategorijo in namen letališča ter glede na obseg zračnega prometa, predpisane službe in druge pogoje," so nam odgovorili in dodali, da v okviru navedenega preverjajo tudi možnost začasnega podaljšanja pogodbe. Odločitve torej še niso sprejeli, časa za to pa je vse manj.

Brez tovornega prometa

Tovornega prometa na letališču z IATA-oznako MBX letos ni bilo, so pa do konca septembra zabeležili 2414 potnikov, čarterskih poletov je bilo dvanajst, v lanskem letu pa devetnajst, so nam pojasnili pri DRI. Letos je v Mariboru pristalo 136 poslovnih letal.

Od junija letos, ko je ministrstvo za infrastrukturo (MZI) izdalo soglasje k izvajanju storitev parkiranja in linijskega vzdrževanja letal, ponuja upravljavec letališča tudi to storitev. Glede na to, da so v tem času tudi konkurenčna letališča ponudila storitve parkiranja in linijskega vzdrževanja, večjega povpraševanja trenutno ne beležijo oziroma je na letališču parkiran samo helikopter MI-26, katerega prihod smo spremljali 22. septembra.

Nadaljujejo se tudi šolanja pilotov, ta so bila med epidemijo v celoti ustavljena. DRI tako navaja, da je družba Austrian ponovno pričela šolanje. "Sicer je epidemija močno načela letalsko panogo in so številni piloti ostali brez službe, tako da večjih potreb po novih kadrih in posledično po šolanju (v kratkem) ni pričakovati," dodajajo.

Na letališču je parkiran ruski tovorni helikopter MI-26.
Andrej Petelinšek

Državni prostorski načrt še nastaja

Trenutno je na letališču zaposlenih 25 uslužbencev. Za izvedbo opravljenih storitev v letu 2020 je MZI podjetju DRI izplačalo 813.448 evrov, v istem obdobju pa je letališče pridelalo 235.373 evrov prihodkov. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je sicer julija napovedal osnutek sprememb državnega prostorskega načrta za mariborsko letališče. Na vprašanje, ali je osnutek medtem že pripravljen in kdaj ga nameravajo predstaviti javnosti, na ministrstvu odgovarjajo, da na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), ki nastopa v vlogi koordinatorja, vodijo tudi postopek umeščanja prostorskih ureditev v prostor v okviru priprave državnega prostorskega načrta (DPN) za Letališče Edvarda Rusjana Maribor. "Gre za zahteven in dolgotrajen proces. DPN je v fazi zaključevanja stališč do pripomb in predlogov, ki so bili podani v času javne razgrnitve gradiv. Ker postopek traja več let, se trenutno ponovno preverja ustrezna vključenost pripravljenih gradiv DPN v strateške razvojne načrte podravske regije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta