(INTERVJU) Adi Urnaut: Bosi smo igrali na periferiji

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
24.02.2019 17:18

Z Bloudkovim nagrajencem o življenju z odbojko, vzgoji treh sinov športnikov in tudi o Korošcih, ki vse (pre)večkrat pozabljajo na domačo regijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adi Urnaut ob prejetju Bloudkove nagrade
Robert Balen

Mnogi so dosežki, ki ste jih nanizali tekom življenja, s tem ne mislim samo na profesionalne, tudi zasebne. Kakšen pečat je k tej zbirki dodala Bloudkova nagrada?
"Jaz mislim, da je to kar pika na i. Kaj več si v življenju, poleg zdravja, človek že težko poželi. Ponosen sem na to, tudi moji otroci in družina, vsi smo zelo ponosni."
Sploh ob dejstvu, kot ste sami že večkrat poudarili, da je odbojka bolj šport na obrobju, zlasti, ko pride do prepoznavanja uspehov. Zakaj menite, da je temu tako?
"Zadnje čase je Slovenija naredila velik korak naprej, prej pa, že če ste pogledali športne portale, si moral odbojko vedno iskati med drugimi športi. Pa mislim, da niste samo novinarji tisti, ki bi lahko naredili več, odbojkarska zveza bi morala imeti sposobne ljudi, ki bi odbojko bolj promovirali. Ker rezultati so, moške ekipe so močne, dekleta so druga na svetu med mladimi, tudi mladinci redno nastopajo na EP in SP. Konec koncev pa ima odbojka v svetu največ registriranih igralcev, več kot košarka, nogomet. V Italiji so dvorane vedno polne, tudi v Beogradu, če je tekma, zna priti po dvajset tisoč ljudi, pri nas pa je problem napolniti Stožice. Tudi to, da nismo v ligi narodov, je po mojem mnenju izključno zato, ker imamo prazne dvorane. Tam je komerciala, gre za denar, danes se ves profesionalni šport vrti okoli denarja."
Skratka manjka neka širša promocija odbojke.
"Ja, tako. Ker igralce tudi imamo, veliko jih igra zunaj. Je pa tako, da če bi igrali v ligi narodov, bi prišla Brazilija in dvorana bi bila polna. Če pa igraš z manj atraktivnimi nasprotniki, pa ne moreš pričakovati, to je v vsakem kolektivnem športu tako. Pravzaprav tudi v individualnem. Zakaj pa so poklicali Ilko Štuhec, da je vozila v Mariboru? Zaradi publike."

"Najprej sem tekel na smučeh, igral sem rokomet, na koncu pa sem se odločil – ker me je pri smučanju zeblo, pri rokometu pa sem bil še kar tepen -, za odbojko, kjer ni direktnega kontakta."
Robert BALEN
Adi Urnaut je letos prejel tudi največje slovensko priznanje na področju športa – Bloudkovo nagrado.
Jan Küzma
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta