Drugačna promocija Slovenije: Ameriška agencija AP se čudi, da jim je slovenska policija celo hvaležna

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.09.2019 11:40

Za liberalno alpsko državico so bile domače oziroma vaške prostovoljne straže doslej nepojmljive, a v strahu pred migranti so začele poganjati kot gobe po dežju, piše ameriška tiskovna agencija AP in se poleg čudi, da jim je slovenska policija celo hvaležna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štajerska varda oziroma straža je po zaslugi agencije AP postala svetovna "uspešnica".
Slovenka Tv/facebook

"Blaž Zidar je na misiji," začne reportažo z južne slovenske meje ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) in nadaljuje: "Patruljira vzdolž rezilne žice na meji s Hrvaško, da bi prestregel migrante, ki skušajo preplezati ograjo, jih predal policiji in tako zagotovil, da bodo hitro poslani iz dežele."

Nima miru

Sedeminštiridesetletni nekdanji slovenski vojak je oblečen v kamuflažne hlače, za pasom mu visi dolg nož. Je pripadnik, kot si rečejo, "domačih straž", ki so bile "doslej v tradicionalno liberalni alpski državi nepredstavljive, sedaj pa rastejo kot gobe". "Že ime samozvanih skupin prikliče v spomin milice iz druge svetovne vojne, ki so se borile na strani fašistov," je bridek poročevalec agencije, ki ima mnoge naročnike po vsem svetu. Minuli teden so njegovo reportažo povzeli številni mediji, med njimi vodilni ameriški časniki, denimo Washington Post in Baltimore Post. Hm, ali si želimo Slovenijo promovirati v takšni luči, je seveda ob številnih uspehih slovenskih športnikov, ki pozitivno odmevajo po svetu, zgolj retorično vprašanje.

Slovenka Tv/facebook

Kompatibilni s policijo?

AP nato citira političnega analitika, profesorja z ljubljanske univerze, Miha Kovača, ki o gardah pravi: "To so fantje s pivskimi trebuhi. Ne morejo se ravno pohvaliti s kakšno posebno izobrazbo ali poklicno kariero, Nimajo se kam dati in si ne najdejo mesta v sodobnem svetu. Pa so našli svoj smisel v gibanju, ki goji sovražnosti do migrantov." Kovač vseeno meni, da ta hip te desničarske skupine še niso realna nevarnost: "Vendar če se bo migrantska kriza v Evropi nadaljevala, bi lahko postale agresivnejše." Kovač opozori, da če bi Slovenija zavoljo te krize postala nekakšen "migrantski žep z 20 ali celo 50 tisoč imigranti, bi to lahko spodbudilo precejšnje težave".
Bolj skrb vzbujajoče zvenijo navedbe AP, da "se slovenskim oblastem samooklicane mejne patrulje ne zdijo težavne, če le ne počnejo nič nezakonitega". Komandir ene od policijskih postaj pri meji France Božičnik je poročevalcu izjavil, da te straže ne pomenijo nezaupanja v policijsko delo, pač pa ravno obratno: "Ljudje nas vsakodnevno kličejo in nam sporočajo, če so videli sumljiva vozila ali osebe. Policija jim je za te informacije hvaležna."

Andrej Šiško 
Sašo Bizjak

Pri vardi

AP spomni, da so pred kakšnim letom mnoge v Sloveniji, "rojstni deželi ameriške prve dame Melanie Trump", šokirale fotografije velike skupine zamaskiranih moških v vojaških uniformah ob prisegi, da bodo deželi zagotavljali javni red in mir. Šlo je seveda za Štajersko vardo. A poročevalec nima posluha za drobne lokalne narcisistične razlike in ji reče kar Štajerska garda. Doda pa izjavo njenega komandanta, ki je "zaradi paramilitarističnih aktivnosti pol leta že ždel v zaporu", Andreja Šiška: "Hočemo izvežbati ljudi za obrambo domovine, da bodo pomagali vojski ter policiji v časih množičnih migracij predvsem muslimanov iz afriških in azijskih držav."
Šiško je še dejal, da njegova garda oziroma varda ne nosi pravega orožja in ne počne nič ilegalnega. No, piše AP, pri intervjuju v predmestju severnega slovenskega mesta Maribor s Šiškom so bili zraven štirje možje v kamuflažnih uniformah, ki pa so imeli pri sebi "dokaj realistične posnetke pravega orožja".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta