DeSUS pred novim razčiščevanjem. Urh: "Pričakujem, da bo rušitelje stranke srečala pamet"

Žana Vertačnik
13.05.2021 14:06
Pred jutrišnjim zasedanjem vodstva, izvršnega odbora in sveta stranke DeSUS je zopet slišati zahteve po izključitvi poslanske skupine, poslanci računajo na prevlado "razuma".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. 
Robert Balen

"Kolikor vem, želijo nekateri na izvršni odbor in svet stranke podati dva sklepa. Prvi je, da želijo zamenjati predsednika sveta stranke Antona Urha, drugi pa, da bi menda iz stranke radi izključili tudi poslance," je danes v državnem zboru dejal poslanec DeSUS Ivan Hršak. Napovedal je, da se bodo poslanci jutrišnjih organov stranke udeležili in predstavili njihovo delo, potem pa bo, tako Hršak, odločitev na organih stranke. "Če bo prevladalo takšno mnenje, čeprav je absolutno nepravično, potem pač bo," je povedal in dodal, da verjame, da do tega ne bo prišlo in bo prevladal razum. 

Na dnevnem redu po uradnih informacijah sicer zdaj predlogov o izključitvi poslancev ni, pač pa priprave na junijski kongres, kjer bo stranka z začasno predsednico Brigito Čokl izbirala novo vodstvo s polnimi pooblastili. Jutri bodo tako potrjevali delegate za kongres in se seznanili s kandidati za predsednike.

Bi po izključitvi zapustili poslansko skupino? "Tega veselja jim ne bomo dali"

Da je na stranko "menda" prišlo nekaj predlogov pokrajinskih odborov, da se poslance izključi, je v državnem zboru potrdil tudi vodja poslancev Franc Jurša. "Zahtevali bomo, da se ugotovi, ali so organi teh pokrajinskih odborov to uradno sprejeli ali ne. Ne morem pa razumeti nekaterih posameznikov, ki želijo kandidirati za najodgovornejšo funkcijo v stranki; da bi radi imeli zunajparlamentarno, ne pa parlamentarno stranko," je komentiral Jurša, ki upa, da novoizvoljeno vodstvo ne bo zahtevalo izključevanja poslanske skupine. Kdo si njihove izključitve želi zdaj, Jurša ni želel konkretizirati.

Za izključitev poslancev so sicer pristojni občinski odbori posameznih poslancev, če sklepa organov stranke v roku 30 dni ne izvršijo, pa lahko poslance iz stranke izključi izvršni odbor. Na vprašanje, ali bi v primeru, da vendarle pride do njihove izključitve, zapustili še poslansko skupino, je Hršak odvrnil: "Tega veselja jim ne bomo dali." Tudi Jurša je dejal, da so v poslanski skupini DeSUS in da bodo v njej ostali do konca mandata.

Poslanska skupina DeSUS je sicer prav danes v proceduro državnega zbora podala predlog za dokončno odpravo varčevalnih ukrepov zaradi gospodarsko-finančne krize na področju pokojnin. Vložitev predloga zgolj dan pred organi stranke po navedbah Jurše ni namensko. 

Če bo na dnevnem redu izključitev poslancev, bo Urh odstopil

Anton Urh.
Igor Napast

Urh upa, da bo jutri obveljala odločitev tistih, "ki jim je mar za stranko DeSUS, da ostane". Napoveduje pa, da bo, če bo predlog o izključitvi poslancev uvrščen na dnevni red, z mesta predsednika sveta stranke odstopil. 

Spomnimo, da je neuradno že dalj časa slišati težnje določenih delov terena upokojenske stranke po izključevanju poslancev. Jasno jih je izražal Drago Kocbek, predsednik že ukinjenega lokalnega odbora Radenci. Za Večer je nedavno ocenil, da dalj časa trajajoče težave stranke izvirajo iz poslancev, ki da delujejo po svoji volji in ne upoštevajo stališč sveta stranke. "Vse, kar je proti njim, in vsak, ki ne misli kot oni, je za njih moteč," je Kocbek takrat ocenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.