Boris Sovič: Po menjavi članov nadzornega sveta letos poleti so sledili namigi in želje po mojem odhodu

Srečko Klapš
12.11.2021 17:40

Odpovedi razrešeni predsednik uprave Elektra Maribor in tudi nekdanji župan Maribora še nima v rokah. Če bo krivdna, jo bo preučil in zavaroval svoje interese.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Razrešeni predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič na Trgu generala Maistra: "Očitno se razrešitve dogajajo v resorju ministra Vrtovca. Upam, da razume, kaj pomeni vodenje gospodarskih subjektov v energetiki." 

Andrej Petelinšek

V četrtek zvečer razrešeni predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič je dan kasneje v izjavi za javnost na mariborskem Trgu generala Maistra zavrnil utemeljitve in očitke nadzornikov, ki jih je lahko prebral v medijih: "Kar se tiče očitanih mi zamud pri izpolnjevanju nekaterih poslovnih ciljev, pojasnjujem, da ima Elektro Maribor poslovni načrt, ki ga skupaj z zaposlenimi dosledno izvaja in tudi v teh težkih razmerah zagotavlja nemoteno oskrbo z električno energijo." Sovič je zavrnil tudi očitek o slabi pripravljenosti na zeleno transformacijo: "Sistematično smo povečevali zmogljivosti distribucijskega sistema, ki predstavlja temelje infrastrukture trajnostnega razvoja. Hkrati smo intenzivno razvijali lastne produkcijske potenciale, s katerimi realiziramo do 80 odstotkov vseh investicij, zato smo dobro pripravljeni na izzive zelenega prehoda."

Sodelavce pozval, naj podprejo upravo, če bo delovala v korist Elektra Maribor

Na očitek o pomanjkljivem nadzoru nad delovanjem hčerinskih družb je razrešeni Sovič, tudi nekdanji župan Maribora, diplomat in politik, dejal, da so pri tem spoštovali vsa načela sodobnega korporativnega upravljanja. Hčerinski družbi vodita direktorja in tudi poslujeta nadpovprečno. O omajanju zaupanja nadzornega sveta pa je dejal, da mora ta vse čas delovati v interesu družbe in v tem smislu sprejemati odgovorne odločitve: "Za prekinitev mandata uprave ni utemeljenih razlogov, saj že več let posluje uspešno. Eno so politično motivirane odločitve, kot je včerajšnja, drugo pa so dejstva in rezultati." ​Sovič se je vsem sodelavcem zahvalil za sodelovanje in jih ne glede na to, na kakšen način je bila opravljena prekinitev mandata, prosil, da podprejo upravo, kadarkoli bo delovala v skladu s koristmi Elektra Maribor. Primopredaje poslov še ni opravil. Pisali smo, da začasno vodenje Elektra Maribor prevzema prvi nadzornik Jože Hebar.

Odločitev o njegovi razrešitvi je bila sprejeta, še preden so bili znani razlogi, ki se mu očitajo, je še dejal Sovič, kar se je dalo razbrati iz izjav nekaterih predstavnikov oblasti, ki so si zaželeli svež veter: "Saj nismo neka vetrovna družba. Po moje gre za željo, da se resorji popolnijo z všečnimi kadri, kar bi lahko bilo tudi legitimno, če bi se ob tem spoštovali osnovni postopki. Nihče ni večen, a ob tem bi morali upoštevati normalno dozo korektnosti in spoštovanja do zaposlenih, do uporabnikov. Takšne menjave pa so nesmiselne, sploh pa argumentacije, ki so neutemeljene in ne koristijo nikomur," pravi.

Nadzorniki Soviča prepričevali na štiri oči že na prejšnji seji

"Konec koncev vodim Elektro Maribor že od leta 2012, in se doslej še nihče ni česa takega spomnil, pa so bile različne kombinacije vladajočih struktur. Po menjavi članov nadzornega sveta letos poleti so sledili namigi in želje po mojem odhodu," je še dejal Sovič in dodal, da je vseskozi, tudi nazadnje na nadzornem svetu, zagotavljal, da vodi družbo v skladu z mandatom, in tem željam ni ustregel. Po naših informacijah so Soviča nadzorniki k odstopu pozivali že na seji pred dobrim tednom dni in mu žugali s krivdno razrešitvijo. Nato naj bi bil predsedujoči nadzornikom Jože Hebar predlagal prepričevanje na štiri oči, a ker je to trajalo predolgo, naj bi bil eden od nadzornikov sejo predčasno nejevoljno zapustil, zato so jo zaradi negotovega izida glasovanja prestavili na ta četrtek. In tudi tokrat so od Soviča terjali odstop, a ker se ni dal, naj bi ga bili za trenutek napotili iz sejne sobe in s štirimi glasovi za in dvema (predstavnikoma zaposlenih) proti izglasovali njegovo razrešitev. Nato naj bi ga bili še dve uri "seznanjali" z očitki in šele nato sporočili, da je razrešen. Sovič sicer teh informacij ni komentiral.

Sklepa o razrešitvi, kot je dejal, še nima v roki, prebrani so mu bili nekateri razlogi, in po njegovem mnenju se nadzorniki še trudijo, da bi razrešitev nekako utemeljili. "Neverjetno pa je, da so mi med drugim očitali to, da sem bil udeleženec strokovnega posveta politične stranke. Nikdar nisem skrival, da sem v politični stranki (SD, op. a.), in je tudi nisem menjaval kot nekateri, ki so za to že imeli svoje razloge. Ob čemer sem se v preteklosti tudi na tej funkciji udeležil podobnih strokovnih posvetov, pa nihče ni tega problematiziral. To je neprimerno, nespoštljivo in v nasprotju z demokratičnimi načeli."

Sovič je še napovedal, da bo sklep o razrešitvi najprej preučil in nato zavaroval svoje interese. Zgodba bo torej, kot kaže, končala na sodišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.