Kadrovanje v energetiki: SDH menjuje večino nadzornikov Elektra Maribor. Koga predlagajo in kakšne so njihove kompetence?

Srečko Klapš
30.07.2021 17:40
Že imenovanemu Samu Iršiču se bosta na zahtevo SDH pridružila še nova nadzornika, Jože Hebar in Drago Štefe, medtem ko dosedanji, Tomaž Orešič, ostaja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Si je Boris Sovič s prodajo Energije plus - vodi jo Bojan Horvat (levo) - državnemu Holdingu Slovenske elektrarne, ki mu kadrovski bazen polni koalicijska kombinatorika, izboril nadaljevanje mandata na čelu Elektra Maribor?
Igor Napast

Potem ko smo 1. julija v Večeru napovedali, da nepotrditev ponovnega imenovanja namestnika predsednika nadzornega sveta Elektra Maribor Davida Klariča in izglasovanje nasprotnega predloga Slovenskega državnega holdinga (SDH), da na to mesto imenujejo Sama Iršiča, direktorja nabave in logistike v Mariborski livarni Maribor, ne bo edini kadrovski rez med nadzorniki, se to potrjuje še pred redno skupščino, ki bo 16. avgusta.

 

​SDH za "drugačno kompetenčno sestavo nadzornega sveta"

SDH je namreč že zahteval dopolnitev dnevnega reda s predlogom sklepa za odpoklic dosedanjih članov nadzornega sveta, predstavnikov kapitala Alojza Kovšeta, Jožeta Golobiča in Tomaža Orešiča. Namesto njih predlagajo Jožeta Hebarja, Draga Štefeta in ponovno dosedanjega predsednika nadzornikov Tomaža Orešiča. V SDH še pojasnjujejo, da gre Elektro Maribor v zahteven razvojni ciklus in da je za to potrebna drugačna kompetenčna sestava nadzornega sveta.

In kakšne so kompetence novih nadzornikov? Hebar je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, nazadnje zaposlen kot svetovalec v J.S.P. svetovanje IT, pred tem pa je vodil revizijo informacijske tehnologije v Novi KBM. Štefe je magister poslovno organizacijskih znanosti in upokojeni nekdanji direktor Elektra Gorenjske. Medtem ko je stari novi nadzornik Orešič univerzitetni diplomirani inženir strojništva ter podpredsednik in prokurist podjetja Resalta, pred tem pa je bil izvršni direktor ESP/JP Elektroprivreda Srbija, pojasnjujejo v SDH. Predlagajo še, da se štiriletni mandat, začenši z 31. avgustom letos, poenoti za vse štiri člane nadzornega sveta predstavnike kapitala.

 

Jeseni še menedžerski kadrovski premiki?

Po naših informacijah naj bi imel vidno vlogo pri obstanku Orešiča med nadzorniki Elektra Maribor Franc Dover, sicer direktor mariborskega javnega podjetja Snaga. Morda je pri tem kakšno vlogo imelo tudi dejstvo, da je, kot je dejal iz osebnih razlogov, odstopil kot neizvršni direktor in predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank, in to dan zatem, ko je SDH poslal zahtevo za odpoklic in imenovanje novih nadzornikov. Dover je tudi prvi mož nadzornikov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je nedavno kupil večinski, 51-odstotni delež mariborske Energije plus.

Menjave nadzornikov tako pritrjujejo našim napovedim, da bi lahko do jeseni prišlo še do kadrovskih premikov v obeh mariborskih energetskih družbah, v katerih je zaposlenih skupno 911 ljudi. Kot smo zapisali že v začetku junija, naj bi bila v ozadju koalicijska kadrovska kombinatorika, po kateri naj bi Elektro Maribor polzel iz rok SD v gospodarsko interesni milje Nove Slovenije. Spomnimo še, da je bil v središču Maribora, kjer imata obe družbi sedež, nedavno viden v gospodarstvu vplivni glavni tajnik NSi Robert Ilc.

Naključje? Razvoj dogodkov in menjava večine dosedanjih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu kažeta, da ne. Kot je znano, sta tako Boris Sovič kot Bojan Horvat, ki vodi hčerinsko družbo Energija plus, dolgoletna vidna člana SD. Sovič bi si sicer s prodajo Energije plus državnemu Holdingu Slovenske elektrarne lahko izpogajal nadaljevanje mandata na čelu Elektra Maribor. Glede na to, da novi nadzorniki nastopijo mandate konec avgusta, bi se lahko menedžerski kadrovski premiki zgodili že do jeseni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta