(FOTO) Jeep gladiator: Najmočnejši pickup s štirimi vrati

Vinko Kernc Vinko Kernc
12.01.2022 05:00

Znamka Jeep je imela v svoji zgodovini kar nekaj pickupov, a nikdar štirivratnega. Takšen je zdaj gladiator, ki je od nedavnega naprodaj tudi pri nas. Zanj je treba odšteti najmanj 64.115 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jeep gladiator: uporabnost, življenjski slog in resne terenske zmogljivosti

Vinko Kernc

Prvi jeep v različici pickup je nastal že leta 1947 in sledile so še štiri takšne izvedbe, a z vmesnimi prekinitvami. Vse do zadnjega (comanche na osnovi cherokeeja leta 1986) so imele le eno sedežno vrsto in posledično večji keson ter s tem namenjene bolj ali manj delovni uporabi, zdaj pa skuša novi gladiator v ospredje postaviti življenjski slog, a pri tem ne zanemariti uporabnosti.

Vinko Kernc

Tokrat gre (šele drugič) za neposredno izvedenko wranglerja (tokrat pa prvič štirivratnega), a je - predvsem na račun zadnjega previsa oziroma posledično podaljšanega kesona - od njega daljši za skoraj tri četrt metra, pri tem pa je tudi medosje za slabega pol metra daljše. Pri takšni spremembi je tehnično prikladno, da ga podpira klasična šasija.

Vinko Kernc

Zunanje razlike so zato vse do konca kabine vsaj na oko marginalne, a velja omeniti tehniko LED za žaromete, kameri spredaj in zadaj, ki služita tudi vožnji po terenu (smerne črte!), odstranljiva vrata, odstranljivo streho, tri vrste te strehe, vrata, pri katerih je mogoče odstraniti le njihov zgornji del (okvir šip) in šipe. Ko gre za keson, zanj ponujajo tri različne pokrove (mehkega, poltrdega in trdega), meri pa 1,53 metra v dolžino in 1,44 (oziroma med kolotekoma 1,14) metra v širino.

Vinko Kernc

Notranjost je pralna, kar se za pravo terensko vozilo spodobi, posebej pa so se posvetili zadnji klopi: da bi bila bolj udobna, kot je sicer v današnjih pickupih, se kabina ne konča takoj za zadnjimi vrati. Poleg tega ji je mogoče nesimetrično dvigniti sedali in poklopiti naslonjali, in čeprav gre za trisedežno klop, sta na njej oblikovno bolj izražena dva.

Vinko Kernc

Sicer notranjost ni dosti drugačna od wranglerjeve, velja pa omeniti do 8,5-palčni osrednji zaslon, usnje, ogrevanje sedežev in volanskega obroča, povezljivost zadnje generacije, 550-vatni osemzvočniški sistem in možnost izgradnje velikega zvočnika z lastnim akumulatorjem, ki zmore polniti tudi mobilne telefone in podobno.

Jeep wrangler 4xe: na zunaj prepoznaven le po diskretnih ''električnih'' modnih dodatkih

Vinko Kernc

Pravijo, da je njegov motor najmočnejši v svojem razredu v Evropi. Gre za trilitrski dizelski V6 s 600 njutonmetri ter s 194 kilovati, menjalnik je vselej osemstopenjski samodejni, pogon pa v maniri jeepov zadnjih let: v osnovi zadnji, sicer pa prilagodljiv ali stalni štirikolesni, na voljo sta tudi reduktor in kup (serijskih ali doplačilnih) pomagal za resno terensko vožnjo, vključno s prilagodljivim vzmetenjem, z nadzorom nad nagibanjem karoserije, s sistemom za polnjenje gum, s sistemom za nadzorovano počasno vožnjo, z zaporami diferencialov in podobno. Na terenu pomaga tudi 25,3-centimetrska oddaljenost od tal, gladiator pa lahko brede vodo do globine tri četrt metra.

Pri gladiatorju je mogoče ta hip izbirati le med dvema paketoma opreme, overland in launch edition. Prvi stane 64.115, druga 67.916 evrov, pri tem pa je že upoštevan redni popust v višini 5 odstotkov cene. V primeru nakupa s financiranjem je popusta še za nadaljnjih 2000 evrov.

Hkrati z gladiatorjem je slovenski uvoznik predstavil še wranglerjevo (pogonsko) različico 4xe, ki jo poganja priključni hibrid z bencinskim motorjem 2,0 GME (200 kW, 400 Nm) ter z dvema elektromotorjema (107 kW in 245 NM ter 45 kW 53 Nm), ki dajo sistemskih 280 kilovatov in 637 njutonmetrov. Posebno zanimiva je inovativna rešitev pogona, saj lahko denimo zadnji kolesi poganja le bencinski motor ali le elektromotor.

Wrangler 4xe, ki naj bi imel posebej robustne elektronske komponente, je na voljo v dveh paketih opreme. S petodstotnim rednim popustom stane najmanj 65.066 evrov, tudi zanj pa velja dodaten popust 2000 evrov za nakup s financiranjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta