Elon Musk (EM)

Janez Kovačič Janez Kovačič
02.12.2019 11:56

Skoraj je ni avtomobilske tovarne - pa tudi kakšne druge ne -, ki bi se tolikokrat pojavljala v globalni javnosti kot Tesla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla cybertruck
Tesla

Skoraj je ni avtomobilske tovarne, o kateri bi se pisalo tako navdušujoče in hkrati tako slabo kot o Tesli. Skoraj ga ni človeka, kot je Elon Musk (EM), ustanovitelj in največji lastnik Tesle, ki bi se tolikokrat "zmotil" pri svojih napovedih oziroma potezah kot on. In vendar Tesla ter z njo EM obstajata še naprej in vendar jima trg še vedno zelo verjame.
Bolj ali manj je znano: ko je Tesla predstavljala svoj cybertruck, poltovornjak, ki je videti tako, kot bi ga narisal triletni otrok, so naredili tudi preskus trdnosti stekel. Franz von Holzhausen, oblikovalec cybertrucka, je v voznikovo šipo zalučal železno kroglo - in steklo ni vzdržalo. Poskusil je še z zadnjim steklom in končalo se je enako. Vidno presunjeni EM je izustil nekaj na f… in zamomljal, da je morda Franz vrgel premočno. Škandal, polom na vsej črti? Čez dan ali dva je iz Tesle prišlo sporočilo, da so za cybertruck dobili več kot 140 tisoč prednaročil. EM je dan ali dva kasneje objavil, da jih imajo že več kot 250 tisoč. Res je tudi, da se postaviš v vrsto po tistem, ko vplačaš zgolj 100 dolarjev, kar ne more šteti kot zelo resno naročilo. EM je bil ponosen, z njim velik del avtomobilskega (novinarskega) sveta. Ne prvič.
Ko je Tesla pred skoraj tremi leti predstavljala teslo 3, je bilo precej podobno: vplačati je bilo treba 1000 dolarjev in čakati - v Evropi skoraj do druge polovice letošnjega leta. Težave so si podajale roko - najprej produkcijske, nato dobavne, čakanje se je raztegnilo na dolga leta, polog je bil neobrestovan (!), EM je medtem zakuhal škandal z borzo, marsikdo, ki je dobil teslo 3, je bil močno razočaran, še vedno so velike zadrege s kvaliteto izdelave, z dobavo rezervnih delov, servisom ipd. Skratka saga, skoraj farsa, brez konca in kraja.
Kaj je torej narobe s to Teslo in EM? Napačno vprašanje: kaj je narobe z nami, trgom, ki mu tako nekritično je z roke?!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta