Pred porodom ne pretiravajte z nakupi, dovolj je najnujnejše

Moj sonček
09.11.2020 06:00

Najbolje je, da se pri prijateljicah, ki jim zaupate in že imajo otroke, pozanimate, kaj so v prvih mesecih resnično potrebovale, kateri nakup pa je bil nepotreben.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dojenčki znajo presenetiti in se roditi tudi pred rokom, ki ga je napovedal ginekolog. Večina bodočih staršev zato že mesece prej nabavi vse potrebno za novorojenčka. Včasih pri tem tudi pretiravajo in si omislijo pripomočke, ki se na koncu izkažejo za ne tako zelo nujne. Poglejmo, kaj vam bo res prišlo prav.

Za previjanje in spanje

Večina dojenčkov sicer spi blizu staršev, običajno v zibki ali otroški posteljici zraven postelje staršev v spalnici. Psihologi sicer niso čisto enotni, ali je to zdravo za otrokov duševni razvoj, toda starši se bolj ali manj strinjajo, da je to najbolj praktično ob nočnem zbujanju. Še dovolj časa bo, da se otrok navadi spati sam v sobi, ko malo zraste. Takoj po njegovem rojstvu torej poleg prostora za spanje potrebujete še mizo ali podlogo, na kateri ga boste varno in udobno (ter prijazno vaši hrbtenici) previli, umili, nekoliko razgibali in pocrkljali. Ob njej mora stati koš za plenice, ki mora imeti predvsem dobro tesneč pokrov. Previjalne komode ponujajo to prednost, da imate v njih vse pri roki, večinoma pa jih lahko uporabljate tudi, ko otrok že zraste, če snamete previjalno ploščo. V predalih komode bo tudi dovolj prostora za bodije, majčke, nogavičke in pajace. Potrebujete še prostor za plenice, za večja oblačila, kot je denimo zimski pajac, in kako toplo odejico za jesen in zimo.

Umivanje in nega kože

Dojenčka seveda ne boste postavili pod prho ali položili v umivalnik, čeprav bi to po kakem mehkem kakcu najraje storili. Za kopanje potrebujete kad, ki bo pri hitri rasti otroka zadostovala vsaj za nekaj mesecev, ne sme pa biti prevelika, da ne bo novorojenčka v njej strah. Če se ne zanesete preveč na svoje čute tipanja, si priskrbite še termometer za vodo. Milo oziroma kopel naj bosta čim bolj nežna do otroške kože, prav tako brisača. Po kopanju otroka namažite z oljem, ki bo poskrbelo za vlaženje kože, saj tega otrokovo telo prvih nekaj mesecev ne zmore samo. Pred porodom si nabavite tudi mazilo za kožo na ritki, ki se pod plenicami rada vname. Potrebujete še škarjice za nohte z zaobljeno konico in krtačo za lase, tudi če ima dojenček na glavi zgolj puh. Redno krtačenje pripomore k boljši rasti las.

Profimedia

Če dojenje ne steče

Za mamico je seveda najbolj udobno, če lahko otroka nahrani pri prsih. Kadar to ni mogoče, je treba imeti pripravljeno stekleničko s kakovostnim cucljem. Vsekakor pa steklenička pride prav pozneje, ko se otrok odvaja od dojenja, saj mora popiti dovolj tekočine, ki je več ne dobi z materinim mlekom. Če se novorojenček doji, pravzaprav ni potrebe po drugih pripomočkih za hranjenje.

Oblačila naj bodo udobna

Prvo pravilo pri oblačilih za dojenčka je udobje, drugo - enako pomembno - pa naravni material. Obstajajo sicer priporočila, koliko kosov posameznih oblačil, od bodijev, majčk, hlač, pajackov do jaken in kap, je smiselno nabaviti pred porodom, a se lahko to ob rojstvu otroka povsem postavi na glavo. Primerni velikosti za novorojenčka sta številki 56 in 62, a otrok se lahko rodi tudi manjši ali večji in potreben bo še en nakup. Količina oblačil, ki naj bodo v omari, je odvisna tudi od tega, kako pogosto boste lahko prali perilo. Nikakor pa ne pozabite na mehko bombažno kapico, ki jo boste otroku nadeli po kopanju, da se ne prehladi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta