Piti kavo med nosečnostjo ali ne?

Ženske se med nosečnostjo znajdejo pred kopico vprašanj, kaj je dobro početi med nosečnostjo in česa ne. Toda ob vsej obilici podatkov, ki jih lahko med drugim najdejo na spletu, so velikokrat zmedene, namesto da bi bile pomirjene. Mnogi ljudje si denimo ne znajo predstavljati svojega dneva brez kave, zato ne preseneča, da se želijo nosečnice prepričati, ali je pitje kave med nosečnostjo varno. Ker se smernice glede tega precej razlikujejo, je včasih zelo težko oceniti, ali si nosečnica lahko privošči skodelico kave ali dve, ne da bi ogrozila svoje zdravje in zdravje nerojenega otroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pet strokovnjakov smo prosili za mnenje o tem, ali je med nosečnostjo varno piti kavo. Štirje od petih so dejali, da je varno, vendar so ob tem vsi opozorili, da le v zmernih količinah. Za nosečnice je namreč priporočljivo, da omejijo vnos kofeina. Ob tem ne smejo pozabiti, da kofein vsebujejo tudi živila, kot so čaj, čokolada in energetskih napitki, zato jih je prav tako treba upoštevati pri ocenjevanju dnevnega vnosa kofeina.

Le pogojno

Clare Collins, profesorica nutricionizma in dietetike, pravi, da je najbolj varno, če ženska med nosečnostjo sploh ne pije kave. Pitje kave je po njenem mnenju namreč le pogojno varno: "Obsežna raziskava, opravljena leta 2017, je pokazala, da je obstajala pri ženskah, ki so med nosečnostjo zaužile velike količine kofeina, v primerjavi s tistimi, ki so zaužile malo kofeina ali sploh nič, večja verjetnost prezgodnjega poroda, splava in nizke porodne teže novorojenčka. Spet druga študija, med katero so se znanstveniki osredotočili na vnos kofeina, pri čemer so upoštevali ves kofein, zaužit s hrano in pijačo, je pokazala, da pri zdravih nosečnicah, ki vsak dan zaužijejo do 300 miligramov kofeina, ne obstaja večje tveganje za slab izid nosečnosti. V skladu s temi ugotovitvami je uživanje kofeina za nosečnice torej varno, dokler ga ne zaužijejo več kot 300 miligramov na dan, toda glavni izziv pri tem je, da je zelo težko spremljati, koliko kofeina na dan zaužijemo. Kava, če nam jo pripravi kak barist, lahko denimo vsebuje tudi 250 miligramov kofeina, odvisno do velikosti skodelice in načina priprave. Skodelica instant kave lahko vsebuje od 50 do 100 miligramov kofeina, skodelica varjene ali espresso kave pa od 100 do 150 miligramov. Pomembno je, da pri ocenjevanju dnevnega vnosa upoštevamo tudi kofein, ki ga zaužijemo s čajem (10 do 90 miligramov kofeina na skodelico), s kokakolo (40 do 50 miligramov kofeina na pločevinko), čokolado (30 do 40 miligramov kofeina na 50 gramov) in energetskimi napitki (80 do 130 miligramov kofeina)."

Koliko je preveč, je odvisno od posameznika.
Profimedia

Omejiti vnos kofeina

Farmacevt Treasure McGuire je o tem povedal: "Pitje kave je varno, vendar v zmernih količinah. Svetovna zdravstvena organizacija ter Združenje ameriških porodničarjev in ginekologov nosečnicam svetujeta, da omejijo vnos kofeina na 200 do 300 miligramov na dan. Sposobnost ženske za presnovo kofeina se med nosečnostjo zmanjša. Poleg tega kofein zlahka prehaja skozi posteljico do otroka, ki še ni dovolj razvit, da bi ga lahko inaktiviral. Lahko se začne kopičiti v njegovem telesu in možganih. Toda za zdaj ne moremo z gotovostjo trditi, da ima kofein negativen učinek na razvoj otroka med nosečnostjo, saj je bila večina študij, opravljenih na to temo, zgolj opazovalnih. To pomeni, da raziskovalci preprosto spremljajo ženske, potem ko te zanosijo, da bi lahko ocenili pozitivne in negativne posledice zanje in za otroka. Z opazovalnimi študijami je mogoče identificirati povezave, ni pa mogoče z njimi z gotovostjo dokazati, da med preučevanimi dejavniki obstaja vzročno-posledična povezava. Čeprav se zdi, da uživanje manj kot 200 miligramov kofeina dnevno ni dejavnik, ki bi pomembno prispeval k prezgodnjemu porodu, pa je študija leta 2014 nakazala, da obstaja povezava med dnevnim vnosom več kot 200 miligramov kofeina in nizko porodno težo otrok. Dokazi o tem, da kofein povečuje tveganje za splav, so si sicer precej nasprotujoči. Ena od študij je pokazala, da se z vsakim povečanim dnevnim vnosom kofeina za 150 miligramov tveganje za splav poveča za 19 odstotkov. Dokler torej ne bomo imeli na voljo kakovostnih dokazov o najvišjem še varnem dnevnem odmerku, je priporočljivo, da nosečnice na dan zaužijejo največ 200 miligramov kofeina."

Brez dvojnega espressa in čokolade

Farmakolog Ian Musgrave meni, da nosečnice lahko pijejo kavo, vendar naj se izogibajo dvojnim espressom in naj ne pretiravajo s čokolado. "Kofein je eno najbolj priljubljenih in tudi najbolj varnih poživil, ki jih uživamo. Najdemo ga v mnogih živilih in napitkih, najbolj priljubljena med njimi sta zagotovo kava in čokolada. Zmerno uživanje kofeina je povezano celo s koristnimi učinki za zdravje, kot sta denimo zmanjšano tveganje za razvoj bolezni srca in diabetesa tipa 2. Zmerno uživanje kofeina je na splošno varno, toda nekatere študije so pokazale, da lahko pri nosečih ženskah poveča tveganje za splav ali slabo vpliva na razvoj nerojenega otroka. Pretekle študije namigujejo, da je uživanje manj kot 300 miligramov kofeina na dan sicer varno, vendar so podatki o tem omejeni. Nedavna obsežna raziskava uživanja kofeina pri nosečnicah je potrdila ugotovitve preteklih študij, da je vnos manj kot 300 miligramov kofeina na dan za nosečnice varen. Priporočila Evropske uprave za varnost hrane (EFSA) so nekoliko strožja - nosečnice naj ne zaužijejo več kot 200 miligramov kofeina na dan. V skladu s priporočili EFSA si lahko torej v nosečnosti brez slabe vesti vsak dan privoščite tri skodelice instantne kave. Ne pozabite, da pražena kava vsebuje več kofeina, srednje velika skodelica od 95 do 165 miligramov, zato je za nosečnice dobro, da je uživajo v manjših količinah."

Lahko, vendar manj

Težko se ji je odreči.
Profimedia

Skandinavski nacionalni šport

Hannah Dahlen, profesorica babištva: "Pitje kave je med nosečnostjo in dojenjem varno, vendar le v zmernih količinah. Pred uvedbo omejitev potovanj zaradi pandemije covida-19 sem obiskala Skandinavijo. V skandinavskih državah je pitje kave nacionalni šport in moj spanec je zaradi tega precej trpel. Zanimalo me je, ali nosečnicam tam glede uživanja kofeina svetujejo kaj drugače kot drugod po svetu, toda babice na Švedskem so mi zagotovile, da ne. Smernice glede uživanja kofeina med nosečnostjo so tam bolj ali manj enake kot v Avstraliji: kofein je poživilo, prisoten ni samo v kavi, ampak tudi v drugih živilih in pijačah, dokazi o tem, v kolikšni količini je njegovo uživanje med nosečnostjo varno, so si precej nasprotujoči. Na dan je zato med nosečnostjo priporočljivo zaužiti največ 150 do 300 miligramov kofeina, pri čemer večina strokovnjakov za vsak primer svetuje 200-miligramski dnevni odmerek, ki je enakovreden eni ali dvema skodelicama kave. Toda narava je precej pametna in velikokrat poskrbi, da ženske v prvih mesecih nosečnosti, ko je nevarnost splava največja, same od sebe začutijo odpor do kave. Če pa katera od njih nikakor ne more brez svoje skodelice kave, naj si privošči tisto brez kofeina. Ta je skoraj enakega okusa kot kava s kofeinom, vendar nima stranskih učinkov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta