Vodnik po četrtfinalu Eura: En podvig ni dovolj za evforijo

Marko Kovačevič
02.07.2021 09:31
Osem najboljših na Euru 2020 lovi polfinale. Na derbiju večera tudi Slovenci
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Je poškodoba Kevina De Bruyneja zmanjšala belgijske možnosti za polfinale?
Reuters

Švica - Španija
Danes ob 18. uri v Sankt Peterburgu

Nogometni sladokusci se ne bodo pritoževali, če bosta udeleženki prvega četrtfinalnega para na Euru 2020 ponovili predstavi iz osmine finala. Švica je s skalpom Francije in uvrstitvijo v četrtfinale že dosegla svojo najboljšo uvrstitev na EP. "Od tu naprej ne morem več reči, da sem zadovoljen, saj je zame vedno najpomembnejši naslednji korak," se z (zgodovinskim) uspehom še ni zadovoljil selektor Vladimir Petković, ki bo sestavljal enajsterico brez kaznovanega kapetana Granita Xhake, v njej pa bo skoraj zagotovo Steven Zuber, s štirimi asistencami prvi podajalec turnirja. V vlogi favorita je vendarle Španija. Po zaspanem uvodu se je zbudila, z enajstimi doseženimi goli je najučinkovitejša reprezentanca Eura 2020, povrhu je še trikrat stresla okvir vrat, tekme pa končevala s povprečno 67,5-odstotno posestjo žoge.

Steven Zuber je najboljši asistent prvenstva.
Reuters

Belgija - Italija
Danes ob 21. uri v Münchnu

Derbi četrtfinala. Po slovesu Francije sta prav današnja tekmeca na vrhu stavniških favoritov za evropsko krono. Belgija se je do najboljše osmerice prebila s skalpom aktualne prvakinje, Portugalske, Italija je po podaljšku zlomila Avstrijo. Selektor naših zahodnih sosedov Roberto Mancini ima pri izbiri enajstih bojevnikov v najboljši formi sladke skrbi. Bosta v zvezni vrsti začela Locatelli in Pessina ali Verrati in Barella, bo v napadu Insigneju in Immobileju pomagal Berardi ali junak zmage v osmini finala Chiesa? Nekoliko manj se smeji selektorju Belgije. Roberto Martinez še ne ve, ali bo lahko v ogenj poslal Kevina De Bruyneja in Edena Hazarda. Zvezdnika sta zaradi težav s poškodbami izpustila zadnji trening. Bodo pa zraven Slovenci. Sodniška ekipa pod vodstvom Mariborčana Slavka Vinčića bo delila pravico v Münchnu.

Federico Chiesa se je izkazal v osmini finala. Dovolj za mesto v prvi enajsterici?
Reuters

Češka - Danska
Jutri ob 18. uri v Bakuju

Redki so pričakovali ta dvojec med osmimi najboljšimi, a tam sta zasluženo. Češka se v osmini finala ni ustrašila favorizirane Nizozemske, a v Bakuju jo čaka drugačna tekma. "Proti Nizozemski smo čakali na protinapade, saj smo vedeli, da se nekaj njihovih igralcev počasi vrača v obrambo. To se proti Dancem ne bo zgodilo, saj se po izgubi žoge hitro poberejo in organizirajo," opozarja vezist Jakub Jankto. Evropska prvakinja iz leta 1992 bo morda še močnejša kot v osmini finala, ko je s 4:0 povozila Wales. Po poškodbi se v kader vrača Yussuf Poulsen. Je pa s tem selektorja postavil pred dilemo. Naj v prvo enajsterico uvrsti Poulsena, prvo izbiro v konici napada v skupinskem delu, ali Kasperja Dolberga, ki je z dvema goloma zrežiral juriš proti Walesu?

Češka bo v četrtfinalu spremenila strategijo
Reuters

Ukrajina - Anglija
Jutri ob 21. uri v Rimu

​Da zmage v skupinskem delu še niso garancija za (končni) uspeh, pove dejstvo, da se je do četrtfinala prebilo prav toliko tretjeuvrščenih kot zmagovalk skupin. Švici in Češki med predstavnicami reprezentanc, ki so ujele zadnji vlak za izločilne boje, dela družbo še Ukrajina. Izbranci Andreja Ševčenka so že poskrbeli za največji uspeh na evropskih prvenstvih, izboljšanje najboljšega dosežka na velikih turnirjih (do četrtfinala se je Ukrajina prebila na SP 2006) pa jim bo skušala preprečiti Anglija, edina ekipa, ki še ni prejela gola. Raheem Sterling je v odlični formi, zbudil se je kapetan Harry Kane, morda bo kaj dodal še mladi zvezdnik Jadon Sancho, ki se bo po prvenstvu iz Dortmunda preselil v Manchester United.

Ukrajina je z uvrstitvijo v izločilne boje že dosegla svoj največji uspeh na evropskih prvenstvih.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta