(ANALIZA) Euro 2020: Avtogol prvi strelec rekordnega prvenstva

Miha Dajčman
30.06.2021 19:54
Evropsko prvenstvo je turnir avtogolov, zapravljenih enajstmetrovk, velikega števila zadetkov in presenečenj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Španski talent Pedri je dosegel zadnjega od devetih avtogolov na tem prvenstvu. Foto: REUTERS
Reuters

Malo nogometnih navdušencev bi si upalo napovedati, da bodo v četrtfinalu evropskega prvenstva, ki ga bomo spremljali v petek in soboto, Švica, Španija, Belgija, Italija, Češka, Danska, Ukrajina in Anglija. Če skupinski del evropskega prvenstva 2020 ni postregel s pretiranimi presenečenji, so v prvi rundi izločilnih bojev izpadli tako aktualni svetovni kot evropski prvaki (Francija in Portugalska), v igri ni več niti vedno konkurenčnih Nemcev ter zvezdnikov polne reprezentance Nizozemske. Prvič je med najboljših osem Ukrajina, po več kot 60 letih končno tudi Švica.

Za polfinale se bosta denimo pomerili reprezentanci Danske, ki je na EP slavila leta 1992, takrat kot popoln outsider, in Češka, ki je v finalu igrala štiri leta kasneje. Tudi zgodbi teh dveh reprezentanc na tem prvenstvu sta zanimivi. Danci so turnir začeli s šokom, zaradi srčnega zastoja je moral Christian Eriksen prvenstvo zaključiti po prvi tekmi, ki so jo Danci izgubili.

Ne le da je osmina finala poskrbela za nekaj presenečenj; prvenstvo, ki se prvič igra na toliko prizoriščih (v tem primeru je enajst gostiteljic, sodeluje 24 ekip), je postreglo z mnogimi presenečenji in rekordi. Hitro so Euro 2020 razglasili za prvenstvo avtogolov. Do torka se jih je nabralo kar devet. V šali so na spletu večkrat zakrožile objave, da je avtogol prvi strelec prvenstva (Cristiano Ronaldo je dosegel pet golov in je najučinkovitejši igralec do osmine finala). Nič čudnega; od leta 1960 do 2016 je bilo doseženih toliko avtogolov kot na enem samem, letošnjem turnirju. Kar na dveh tekmah sta bila dosežena po dva (Češka - Španija in Portugalska - Nemčija). Pred tem jih je bilo največ doseženih na evropskem prvenstvu pred petimi leti, v Franciji so v svoj gol nogometaši poslali tri žoge.

Na tekmi v Köbenhavnu med Hrvaško in Španijo pa je bilo doseženih osem golov, kar je drugo najvišje število na zaključnih turnirjih, odkar od leta 1960 potekajo evropska prvenstva. Prav na uvodnem prvenstvu je Jugoslavija s 5:4 premagala Francijo za absolutni rekord.

Ponedeljkov rekordni nogometni dan je poskrbel, da je evropsko prvenstvo 2020 postalo turnir z največjim številom golov. S torkom je ta številka narasla na 123, kar gre pripisati tudi večjemu številu tekem in sodelujočih reprezentanc na turnirju. Pred tem si je rekord lastilo EP 2016, ko je bilo doseženih 108 golov. Čeprav je na zadnjih dveh evropskih prvenstvih število tekem veliko višje (na obeh turnirjih se igra 51 tekem, pred tem največ 31), gre za turnir, poln zadetkov. Povprečno jih je največ od leta 1980, ko se na zaključnih turnirjih igrajo skupinski deli in nato izločilni boji - 2,8 gola na tekmo.

​Da bi povprečje golov ostalo nad dosedanjim mejnikom 2,74 gola na tekmo, morajo ekipe na preostalih sedmih tekmah doseči še 17 golov (skupno 140). Malo je možnosti, da osmerici reprezentanc to ne bo uspelo, sploh če bodo izboljšale realizacijo streljanja enajstmetrovk. Na tem prvenstvu jih je bilo do sedaj dosojenih 15, kar sedem so jih nogometaši zgrešili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta