Tomaž Ambrožič o lastniških spremembah v nogometu: Bolj kot posel v ospredju prestiž

18.10.2021 06:30
S Tomažem Ambrožičem, strokovnjakom za športni marketing, o prevzemu Newcastla in spremembah v evropski nogometni krajini
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Newcastlu so z navdušenjem sprejeli nove lastnike. 
Reuters

Zamenjava lastništva v Newcastle Unitedu, kjer ima zdaj glavno besedo savdski sklad Public Investment Fund, je zgolj še eden od pokazateljev, da je nogomet postal več kot šport, je prepričan strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič. "Klubi, kot je Newcastle, imajo zelo močno, nase vezano navijaško bazo. Sicer ta ni tako globalna, kot jo imata denimo Liverpool in Manchester United, je pa v Angliji zelo močna. Klub ima potencial, bil je že prvak, ima tradicijo. Po drugi strani pa takšni prevzemi, vstopi skladov, povezani z državami, posredno tudi z vladarji, v evropske klube niso ravno dober znak. Klubi tovrstne organizacije zanimajo, ker predstavljajo moč," pravi direktor podjetja Sports Media Focus.

Tomaž Ambrožič: "V športu ne bo več najpomembnejše, kdo se bo tekmovalno najbolj razvijal, ampak kdo bo zapravil več denarja."
Igor Napast

Poslovna nelogika in izgubljena identiteta

Savdski investitorji s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom na čelu se na Otoku niso pojavili (zgolj) zaradi poslovne priložnosti. "Savdski sklad v Apple, Teslo in podobna podjetja vlaga zaradi dobičkov, športni klubi pa nikoli ne izplačujejo dobičkov. Tudi lastniki, ki imajo poslovni interes, si ne znajo predstavljati, kakšna bi bila reakcija navijačev, če bi si ob koncu poslovnega leta izplačali dobiček – v takem primeru bi se navijači v trenutku obrnili proti klubu. Novi lastniki Newcastla ne morejo pričakovati, da bodo s to investicijo vračali kapital v sklad. Ta poslovna nelogika govori v prid ugotovitvi, da so v ozadju drugi interesi," opozarja naš sogovornik. Zaradi slabe izkušnje s prejšnjim lastnikom Mikom Ashleyjem so sicer navijači srak navdušeni, a ni izključeno, da evforija ne bo trajala dolgo. "Bojim se, da bo klub izgubil svojo identiteto. Interes novih lastnikov ne bo, da klub ostane močan faktor v Angliji, ampak ga bo najbrž skušal spremeniti v svojo zgodbo, iz njega poskušal narediti globalnega igralca, ki bo izžareval moč in ambicije sklada ter ne nazadnje kraljeve družine," pravi Ambrožič.

Če so vlagatelji iz drugih delov sveta preko nogometnih klubov v Evropi v preteklosti iskali (tudi) učinkovito pot k največjim poslom na drugih področjih, gre v zadnjem primeru predvsem za prestiž. "Ker je nogomet v Evropi daleč pred vsemi drugimi športi, je najbolj prestižno biti lastnik klubov, kot so PSG, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Juventus … V večini primerov ne gre za odpiranje vrat za poslovne priložnosti na drugih področjih, ampak predvsem za prestiž, morda tudi za ego posameznikov, ki želijo pokazati, kdo je najmočnejši, kdo si lahko največ privošči," razmišlja Ambrožič. Z arabskimi milijardami so se začela spreminjati tudi pravila igre. "Mohamed bin Salman je nekaj desetkrat premožnejši od lastnikov Manchester Cityja ali Paris Saint-Germaina. To že nakazuje, da v športu ne bo več najpomembnejše, kdo se bo tekmovalno najbolj razvijal, ampak kdo bo zapravil več denarja, si privoščil boljše igralce in si tako posredno kupil naslove, lovorike, na tak način dvigoval svojo moč."

Naslednja na udaru Real in Barcelona

Newcastle ni zadnji klub, ki je postal igračka močnih in vplivnih. "Tu se ne bo končalo. Evropski nogomet je postal tako prestižen, da ga drugi kontinenti ne morejo ujeti. Najmočnejše lige bodo ostale v Evropi, največji zvezdniki bodo igrali v Evropi. Tisti, ki želi imeti vpliv, pride v Evropo in išče. Praktično vsi večji klubi iz držav, kjer zakonodaja to omogoča, že imajo lastnike iz Azije, Amerike, z Bližnjega vzhoda … Zagotovo se bodo pojavili tudi poskusi, kako priti do španskih klubov. Savdska Arabija s povezavami s Florentinom Perezom že danes rešuje Real Madrid pred stečajem s krediti. Klub, kot sta Real in Barcelona, ki sta se znašla v velikih dolgovih, sicer lahko dobi kredit, vprašanje pa je, kako ti kreditodajalci skozi stranska vrata vstopajo v klub," Tomaž Ambrožič predvideva, da se bosta na udaru kmalu znašla velikana s Pirenejskega polotoka.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta