(POGLED) Savdski Newcastle

Matjaž Ambrožič
18.10.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Napovedovalo se je že vsaj pet let, zgodilo pa se je komaj pred tednoma. Angleški milijarder Mike Ashley, lastnik trgovske verige s športno opremo Sports Direct, je po 14 letih končno le prodal nogometni klub Newcastle United. Kupnina je bila 300 milijonov funtov. Novi lastniki ene najbolj znanih angleških nogometnih blagovnih znamk so zdaj Savdijci. Natančneje je to investicijska družba PIF (Public Investment Fund), ki se finančno napaja neposredno iz državnega proračuna Savdske Arabije. To dejansko pomeni, da jo upravlja savdski suveren princ Mohammed bin Salman. Državnik kljub številnim političnim reformam, ki jih je sprožil v zadnjih letih, še naprej velja za totalitarnega vodjo. Človekove pravice so v bin Salmanovem kraljestvu še vedno sistematsko kršene. Za nameček pa naj bi bil savdski kralj neposredno odgovoren za ugrabitev in umor novinarja in političnega kritika Džamala Hašokdžija (Jamal Khashoggi), ki sta se zgodila pred tremi leti v Carigradu.

Matjaž Ambrožič
Osebni Arhiv

Velika je razlika med lastništvom plemenitega legla dirkalnih konj in nogometnega kluba s pravo športno ambicijo. Nogometni stadioni v središčih velikih mest in vadbeni centri s pripadajočimi objekti navadno nedaleč od teh so v primerjavi s parki ali hipodromi na deželi veliko bolj dragocene nepremičninske naložbe. Enako pomemben vidik so bogate medijske pogače, ki si jih razdeljujejo najslavnejši nogometni klubi. Z njimi pa pa smo že pristali v socialno-politični sferi, kjer bo tudi v prihodnje zagotovo veljalo: nogomet je kralj športov. Najbolj priljubljena in najbolj spremljana igra na svetu pa sproža mavrico čustev, poganja finančne tokove ter včasih celo poskrbi, da se skupnosti, območja, celo države zbližujejo, so pa tudi primeri, ko so bili zaradi njega domala v vojni.

Navijači Newcastle Uniteda so ob novici, da je Mike Ashley kot lastnik njihovega kluba zgodovina, pohiteli s slavjem na ulicah severnovzhodnega mesta, znanega predvsem po ladjedelništvu. Newcastle United je bil še pred dvema desetletjema eno najbolj dominantnih evropskih nogometnih imen. V ligi prvakov je sodeloval v sezonah 1997-1998 in 2003-2004. Rezultatski zaton Newcastla, ki je pod Ashleyjevim lastništvom ali raje ob njegovi brezbrižnosti dvakrat izpadel celo iz domače premier lige (2010 in 2016), je sovpadel z ekonomskim in socialnim uboštvom, ki je doletelo regijo. Še več. Tudi Ashleyjev delodajalski dosje je prepoln obtožb o nevzdržnih delovnih pogojih in celo zlorabah zaposlenih v njegovem poslovnem imperiju. Šesto največje angleško mesto Newcastle (z okolico šteje več kot milijon in pol prebivalcev) ima le en nogometni klub. Ta pojav je tudi za manjša angleška mesta velika redkost. Tako je edini Newcastlov lokalni športni rival Sunderland. To pa je klub iz prav tako vse revnejšega pristaniškega mesta na drugem bregu reke Tyne. Za investitorje Newcastle United ostaja mamljiv še zaradi enega impozantnega razloga. To pa je velikost njihovega domačega stadiona St. James’ Park, ki je z več kot 52 tisoč sedeži (dograjen je bil leta 2000), osmi največji nogometni objekt v domovini tega športa.

Novi upravljavci, med katerimi je ključna Amanda Staveley (kot glavna pogajalka je sodelovala tudi pri prodaji Manchester Cityja leta 2008), napovedujejo postopen organizacijski in rezultatski razcvet kluba. Toda celotna zgodba namiguje na to, da Savdijci v igro niso vstopili zato, da bi v njej le sodelovali. Zelo verjetno se bodo kaj hitro naveličali izgubljati ali remizirati. Newcastle United je po sedmih tekmah v tej sezoni trenutno še brez zmage na predzadnjem mestu premierligaške lestvice. Trenutno. Kajti pričakuje se vzpostavitev novega nogometnega superkluba. Če je to uspelo poslovnežem iz Abu Dabija in se je enako, sicer v francoski prestolnici, posrečilo tudi Katarcem, večjih dilem ob pogledu na ta kačasto, v resnici pa ne posebno kompleksno enačbo pravzaprav ni. Navdušenju obubožanih navijačev z družbenega dna sledijo komentatorske kritike in zgražanja zagovornikov človekovih pravic. Ob tem, da politika hinavsko molči. Denar si naprej utira svoje struge. V slavni Veliki Britaniji nič novega, sploh pa ne kaj velikega, še manj pa slavnega. Za zdaj.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta