Kdo so gostje Mure v Ljudskem vrtu? Moda, vino, turizem ... in fantje, ki radi skrijejo žogo

Borut Planinšič
21.10.2021 08:01
Nogometna druščina iz Rennesa, ki ase najraje "proizvaja" sama, mimogrede sesuje tudi takšno moštvo, kot je super bogati PSG
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neymar se je proti Rennesu že navadil bolečih porazov, ta je iz pokalnega finala pred dvema letoma.
EPA

Ne le, da je Rennes mesto, v katerem je v Franciji menda najlepše živeti. Tudi na tamkajšnjem stadionu je precej užitka. Ker tam z moštvom, vrednim 200 milijonov evrov, igrajo prekleto dober fuzbal. Te dni, ko se je moderno pogovarjati o arabskih nogometnih milijonih, se vam bo vsak, ki ima kaj opraviti s klubom iz Bretanje, pohvalil, da so na stadionu Roazhon nazadnje z 2:0 sesuli super bogati PSG. Vseh preostalih devet tekem francoskega prvenstva je dobil, v Rennesu pa naletel na tako mino, da ni vedel, kaj naj si počne z Messijem, Mbappejem, Neymarjem, di Mario.

Hudič je, ko ti moštvo, ki gre danes nad Muro, skrije žogo. V prejšnji sezoni je bilo drugo najboljše iz prve francoske lige v posesti žoge (60 odstotkov). Za PSG-jem, seveda (63 odstotkov), ki ga je pred dobrima dvema tednoma šolal Kamaldeen Sulemana. Devetnajstletnik je poleti za 15 milijonov prišel iz danskega Nordsjällanda, ta ga je lani našel v Gani, v partnerskem nogometnem programu Pravica sanjati. A Rennes ase najraje "proizvaja" sam, saj ima morda celo najboljšo nogometno akademijo v Franciji. V njej so rasli Ousmane Dembele, Yoann Gourcuff, Yann M'Vila, Sylvain Wiltord ... in zadnji prodajni hit, 18-letni Eduardo Camavinga. Fanta s koreninami v Kongu, rojenega v begunskem taboru v Angoli, je Rennes brusil od enajstega leta. Lani je postal najmlajši reprezentant Francije, najmlajši strelec Francije po letu 1914. Konec avgusta si ga je za 31 milijonov odpeljal Real.

Ja, tako to počno v Rennesu. A dovolj o tistih, ki jih ni več pri trikratnih pokalnih prvakih Francije. Tisti, ki so, zadostujejo za veselje. Trener Bruno Genesio nad Prekmurce pošlje moštvo v pravi formi. Pred PSG-jem je v konferenčni ligi z 2:1 padel Vitesse, po PSG-ju s 3:0 Metz. Če ne zadene Sulemana, je tu Gaetan Laborde, skupaj zabijeta večino golov kluba z (to vam je zdaj že jasno) močnim afriškim štihom. Iz enajstih držav je Rennes nabral Afričane, seveda skoraj vse z dvojnim državljanstvom, da ni gneče nogometašev zunaj EU. In Lovro Majer se vrne v Ljudski vrt, kjer je letos igral na evropskem prvenstvu do 21 let. Hrvat je ena od poletnih okrepitev, za katere je šlo 80 milijonov evrov. Ni preveč, če tako dobro prodajaš svojo mladino in če imaš bogatega lokalpatriota za pokrovitelja.

Francois-Henri Pinault, lastnik družbe Artemis, ima v svojem portfelju ... ni da ni, bi rekli, v modo vlaga pa v prestižne vinske znamke, v turizem in medije, v umetnine in v tako ikonične stavbe, kot so beneški muzeji. V športu pa v Stade Rennais, kot so klub uradno preimenovali leta 1971. Tradicija je vseeno ponos kluba, ne nazadnje je bil leta 1930 ustanovni član francoske lige. Iz nje od leta 1994 ni izpadel nikoli več. Največji podvig, tretje mesto, mu je lani prinesel ligo prvakov. Za še več bretonskega ponosa in ikonografije na tribunah, ki ju je včasih že skoraj preveč. Navijači Rennesa so se nazadnje tako zmlatili s PSG-jevimi, da so bili med gledalci tudi Messi in kolegi, saj njihov avtobus ni mogel s parkirišča stadiona Roazhon. To je bila še ena v nizu težav, ki jih ima Francija zadnje čase z navijači: Nici so zaradi divjanja huliganov odvzeli točko, Lens igra za zaklenjenimi vrati ...

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta