Prvi gol je padel, je zdaj čas že za prve točke Mure v Evropi?

20.10.2021 20:15
Jutri se bodo slovenski prvaki v Ljudskem vrtu ob 18.45 pomerili s francoskim Rennesom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francozi so se odpovedali uradnemu treningu, Prekmurci pa so preizkusili igrišče v Ljudskem vrtu.
Aleš Cipot/Fotolens

Prekmurci so v konferenčni ligi v dveh obračunih dosegli gol, v Londonu ga je velikemu Tottenhamu zatresel Žiga Kous, zdaj pa si želijo muraši še prve točke v skupinskih delih evropskih tekmovanj. Nocoj bodo imeli v Ljudskem vrtu, kjer igrajo domače tekme skupinskega dela novoustanovljene konferenčne lige, novo priložnost. Tekmec? Če ga primerjamo s slovenskimi nogometnimi razmerami, še en velikan. V Maribor je dan pred tekmo, ne da bi tukaj opravil uradni trening, prišel francoski prvoligaš Rennes, ki je pred dvema tednoma v ligue 1 premagal zvezdniški PSG z Lionelom Messijem na čelu.

Trener Mure Ante Šimundža je v svoji nogometni in trenerski karieri kot član evropskih "malčkov" že prebredel krize in se znal dobro zoperstaviti finančno in igralsko močnejšim moštvom. Če bo Muri to uspelo proti Francozom, ne želi napovedati, si pa tega zelo želi. "Igramo proti nasprotniku, ki je v zadnjem obdobju prišel v formo in dosegel odmevne zmage. Mi pa se še vedno navajamo na tekmovanje in se želimo navaditi čim prej. Zelo pomembno je, da smo tekmovanje že spoznali. V procesu treningov smo postavili zahteve, evidentna je razlika v intenzivnosti. Če bomo na tekmi intenzivni, kot smo sposobni, lahko razmišljamo o pozitivnem rezultatu," meni Mariborčan na klopi Sobočanov.

Tudi branilec Mure Matic Maruško pravi, da se ekipa privaja na zahtevnost evropskih tekmovanj. Temu so se črno-beli prilagodili na treningih, pravi Prekmurec: "Na treningu smo preuredili nekatere stvari. Viden je napredek, in če bomo nadaljevali v tej smeri, bodo rezultati boljši." Po mnenju Maruška se je ekipa dobro pripravila na nasprotnike, o podrobnostih priprave 30-letnik ni želel govoriti, dejal je le: "Odgovorili bomo na igrišču."

Aleš Cipot/Fotolens

Na vprašanje, ali so nogometaši Rennesa hitrejši od igralcev Tottenhama, je Ante Šimundža odgovoril: "Odvisno, ali jim to pustiš. Nasprotnika želimo razgaliti, mu onemogočiti dobre stvari in razgaliti slabe. Imajo hitrost in prepoznaven koncept, prepričan sem, da se ne bodo prilagajali nam, ampak se bodo držali svojega načina igre, v tem pa bodo skušali biti čim boljši. Njihovi hitrosti bomo težko parirali, čeprav imamo tudi mi hitre igralce, pomembna bo intenzivnost. Glede na meritve lahko ugotovimo, da so naši igralci konkurenčni drugim v hitrosti, intenzivnost pa je nekaj drugega in slednjo je treba na naslednji tekmi tudi ponoviti."

Ob analizi tekmeca je Šimundža ugotovil, da ima francoska ekipa med tekmami prepoznaven vzorec branjenja, o taktiki napadanja Rennesa pa ni želel govoriti, saj da je to težko pojasniti. Mariborčan znova ne bo mogel računati na Luko Bobičanca, odpisan je prav tako Žiga Škoflek, vprašljiv je tudi kapetan Alen Kozar, ki pa bo del ekipe. Ostali nogometaši bodo na voljo trenerju.

Šimundža upa, da je njegova ekipa po dveh porazih prebrodila najtežje trenutke v skupinskem delu evropskih tekmovanj. "Pogovarjali smo se o tem. Vseh 90 minut moraš biti skoncentriran, ne moreš tipati prvih deset minut. Posebej zato, ker smo majhni, novinci v tekmovanju. Nasprotniki želijo čim prej stvari postaviti na svoje mesto. Na nas je, da jim odgovorimo," je odločen Šimundža.

Na vprašanja francoskih novinarjev je Šimundža odgovarjal z veliko mero spoštovanja. O slabi travnati površini v Ljudskem vrtu pa je Mariborčan dejal, da bo ta bolj presenetila tekmece kot aktualne slovenske prvake.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta