(VIDEO) Odmeven prihod svetovnega rekorderja v dvigu tovora na mariborsko letališče

Gregor Grosman Gregor Grosman
23.09.2020 09:05

Kar štirje člani posadke so potrebni za upravljanje tega orjaka: pilot in kopilot pa letalski tehnik in navigator.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pri Natu so helikopterju nadeli oznako Halo, izdelujejo pa ga v ruski helikopterski tovarni Mil. Kupilo ga je že 20 držav po svetu, prvega so prodali v Indijo, za novega pa je treba plačati med 20 in 25 milijoni dolarjev. Mil-26, ki je včeraj pristal na letališču Edvarda Rusjana Maribor, je mogoče uporabljati za civilne in vojaške naloge, proizvajalec pa ponuja 13 različic helikopterja, ki zmore dvigniti do 56 ton tovora. Halo uporabljajo tudi za gašenje požarov, ponavadi nima oborožitve, doslej pa so jih izdelali že krepko čez 300.

To je prvi tovarniško opremljen helikopter z enim rotorjem z osmimi kraki, ki je sposoben leteti (odvisno od teže) tudi ob izpadu enega od pogonskih agregatov. Vsak izmed motorjev lahko sicer proizvede neverjetnih 11.400 konjskih moči (8500 kW). Prvič je poletel 14. decembra 1977, dolžina trupa z rotorjem je 40 metrov, helikopter pa je visok kar 8,14 metra. Premer glavnega rotorja je 32 metrov, mi-26 pa je postavil svetovni rekord z največjo maso, ki jo je dvignil na 2000 metrov višine, to je 56.768,8 kilograma.

Je izredno pomemben člen pri prevozu težkih tovorov. Prepeljal je že težke delovne stroje, druge helikopterje, celo potniška letala. Kapaciteta modela Mi-26 je primerljiva s transportnim letalom Lockheed C-130 Hercules. Največji konkurent ruskemu mi-26 je ameriški Sikorsky CH-53 Super Stallion, ki zmore dvigniti več kot 33 ton, denimo 155 mm havbico, skupaj z njeno posadko in strelivom, vanj pa je mogoče zapeljati dve bojni vozili do skupne teže 9988 kilogramov. A to ni nič v primerjavi z 20 tonami kapacitete v tovorni kabini pri Mil-26. 

Tovorni prostor orjaškega Mi-26.
Andrej Petelinšek
Pilotska kabina gosti štiri člane posadke.
Andrej Petelinšek

Uspešen prevoz mamuta

Je pa bil Mi-26 povezan z incidentom pri Černobilu leta 1986. Trideset helikopterjev tega tipa je Sovjetska zveza leta 1986 uporabljala za meritve sevanja in posipavanje poškodovanega černobilskega reaktorja številka 4. Za te potrebe so hitro razvili oziroma prilagodili različico Mi-26S, ki so ji dodali zračni filtracijski sistem in v kabino namestili zaščitne elemente, da bi ščitili posadko pred sevanjem pri dostavi gradbenega materiala v najbolj kontaminirana območja.

Oktobra 1999 so s pomočjo takšnega transportnega helikopterja iz Sibirije prepeljali 25 ton težko gmoto zmrznjene zemlje, v kateri je bil konzerviran 23.000 let star mamut. Zaradi tako velike teže je bilo helikopter po zaključeni nalogi potrebno natančno pregledati. 

19. avgusta 2002 pa so čečenski separatisti z raketo zrak-zemlja zadeli prenaložen Mi-26, ki je strmoglavil na minsko polje, v strmoglavljenju pa je umrlo vseh 127 potnikov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta