(FOTO in VIDEO) Ruski orjak, največji transportni helikopter Mi-26, je parkiran v Mariboru

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.09.2020 20:33

Na parkirni poziciji ena letališča Edvarda Rusjana bo nekaj mesecev stal transportni helikopter, kakršen je zasipaval reaktor v Černobilu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Maribor je iz Južnega Sudana, kjer je bil na mirovni misiji OZN, priletel največji transportni helikopter na svetu, ki je visok kot trinadstropna hiša in ima prostora za 87 potnikov. Kar štirje člani posadke pa so potrebni za upravljanje tega orjaka: pilot in kopilot pa letalski tehnik in navigator.

Andrej Petelinšek

Helikopter ruske izdelave je res nekaj posebnega, v več pogledih, njegov pilot pa pravi, da ga je upravljati povsem preprosto. Tega, ki bo nekaj mesecev parkiran v štajerski prestolnici, pilotira že od leta 1992, težav pa z njim doslej še ni imel. S svojega sedeža ima prečudovit pogled na okolico, nam je povedal. Za parkiranje so se dogovorili lastnik helikopterja Skol Airline, podjetje Aventurin in mariborsko letališče, ki ga upravlja DRI.

Ruski tovorni helikopter Mil Mi-26 je priletel na mariborsko letališče. 
Andrej Petelinšek

Šele ko se človek postavi pred velikanski leteči stroj, se zave njegovih dimenzij. Občutek majhnosti pa se nadaljuje, ko se po stopnicah povzpneš v notranjost tovornega prostora, kamor brez težav zapelje vojaški transporter. Trenutno so v helikopterju nameščeni štirje rezervoarji za gorivo s skupno kapaciteto približno 12.000 litrov, ki doseg helikopterja podaljša na 1600 kilometrov.

Tovorni prostor orjaškega Mi-26.
Andrej Petelinšek

"Tukaj imamo majhno kuhinjo," eden izmed strokovnjakov za pritrditev tovora pokaže na majhen element desno od ozkega vstopa v pilotsko kabino. "Edino stranišče pogrešamo," pa se v nadaljevanju pošali drug moški, eden izmed tehnikov. Osemčlanska posadka je priletela v mesto ob Dravi, od koder so se še istega dne odpravili na štiri ure dolg polet domov. S propelersko cessno 208B grand caravan, ki jo ima prav tako v lasti Skol Airline.

Na letališču je parkiran ruski tovorni helikopter MI-26.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta