Raba obnovljivih virov se veča: Bi bili radi neodvisni od višanja cen elektrike?

Vedno več graditeljev razmišlja o postavitvi lastne sončne elektrarne za oskrbo svojega doma. Postavite jo tudi vi. Imeli boste lastno cenejšo elektriko, hkrati pa boste razbremenili okolje in družbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Samooskrba je proizvajanje elektrike za lastne potrebe z mikro sončno elektrarno, ki je priključena na notranjo električno inštalacijo stavbe. Največja nazivna moč naprave ne sme presegati 0,8-kratnika priključne moči merilnega mesta. Pri obračunu električne energije in omrežnine se upošteva razlika med prevzeto in oddano električno energijo ob zaključku koledarskega leta. Potrošnik, ki je v minulem letu porabil več, kot oddal v omrežje, plača razliko med porabljeno in oddano elektriko, z vsemi dajatvami. Kdor je porabil manj, presežek brezplačno odda dobavitelju, proda ali prenese sosedu. Skupinske samooskrbe in OVE-skupnosti delujejo podobno. Izberite model, ki je vam ali skupnosti najprimernejši.

Prednosti samooskrbe

Samooskrba omogoča, da zmanjšate odvisnost od kupljene elektrike. Preden se odločite za samooskrbo, preverite, kako zmanjšati rabo energije. Spoznajte svojo energijsko potratnost, ocenite možnosti zmanjšanja rabe energije (toplotna izolacija obodnih ploskev, tesnitev stanovanja, prezračevanje z vračanjem toplote, zamenjava kurilne naprave in električnih aparatov z učinkovitejšimi …) in morebitno povečanje rabe elektrike (e-avto …). Samooskrba ne sme biti potuha za povečanje rabe energije. Za postavitev sončne elektrarne sta dve poti. Preprostejša je, da izberete izvajalca, ki ponuja postavitev po načelu na ključ, kar pomeni, da je v ceni zajeto vse, od začetnega svetovanja do končne montaže, vključno s pridobivanji soglasij, urejanjem dokumentacije in pridobitvijo morebitnih sredstev Eko sklada. Če ste bolj spretni ali hitri, lahko to pridobivate sami, postopek je opisan na spletni strani vašega distributerja. Letos so sončne elektrarne kot vroče žemlje, zato je čakalna doba dolga, lahko tudi eno leto. Vgradnja sončne elektrarne pa je hitra, običajno je vse zmontirano v enem dnevu. Subvencij Eko sklada trenutno ni. Načelno so vse strehe primerne za vgradnjo sončne elektrarne, če so trdne, ustrezno orientirane in brez ovir, ki bi metale sence na streho.

Letos, ko se na trgu energentov soočamo z negotovostjo, je zanimanje za sončne elektrarne izjemno, zato je čakalna doba dolga, lahko tudi eno leto. Vgradnja pa je hitra, običajno je vse zmontirano v enem dnevu.
Shutterstock

Očitki individualne samooskrbe

Samooskrba po sedanji shemi pomeni, da je električno omrežje navidezen, brezplačen hranilnik elektrike. Elektrika, ki je oddana v omrežje, se isti trenutek porabi pri bližnjih sosedih. Ne bremeni prenosnega niti distribucijskega omrežja. Tako pade argument, da samooskrba bremeni omrežje. Ko sončna elektrarna ne proizvaja, uporabnik vzame iz omrežja elektriko, ki jo je tja posodil. Ne iste, temveč elektriko, ki je proizvedena v daljni elektrarni. Očitek, da za to elektriko niso plačani stroški rabe omrežja, ni na mestu. Omrežnino je distributer že obračunal sosedom, ko jim je prodal presežke elektrike iz sončne elektrarne. Tudi očitek, da sončne elektrarne z razpršeno proizvodnjo bremenijo centralno proizvodnjo elektrike, ne drži. Ko sončne elektrarne po celi Sloveniji oddajajo elektriko v omrežje, termoelektrarne in hidroelektrarne zmanjšajo svojo proizvodnjo, ponoči pa proizvajajo elektriko kot običajno. Sončne elektrarne ne obremenjujejo, temveč razbremenjujejo.

Kako močno sončno elektrarno potrebujete?

Osnova za določitev sončne elektrarne je vaša poraba. Po podatkih baze SiStat je leta 2020 znašala poraba povprečnega gospodinjstva 4407 kWh. Za povprečno gospodinjstvo zadošča sončna elektrarna moči 4 kW, ki se vgradi na južno strešino površine 20 m2 in stane približno 4000 evrov. Ob pričakovanih prihrankih 500 evrov letno se naložba v sončno elektrarno povrne v osmih letih ali prej. Dodatna prednost samooskrbe je v tem, da ste popolnoma neodvisni od podražitev cen elektrike. Pred izdajo soglasja distributer preveri dejansko stanje omrežja in možnost priklopa sončne elektrarne. Če je omrežje prešibko, predlaga distributer manjšo sončno elektrarno ali celo zavrne izdajo soglasja do izgradnje močnejšega omrežja.

Shutterstock

E-avto in omrežno/otočna sončna elektrarna

Nekatere sončne elektrarne lahko delujejo omrežno ali otočno. Če zmanjka elektrike, omrežno/otočna sončna elektrarna proizvaja elektriko kakor agregat, brez priklopa na omrežje. Nadgradnja je omrežno/otočna sončna elektrarna z akumulatorjem. S to shemo se odprejo dodatne možnosti gospodarjenja z elektriko, poleg zagotavljanja napajanja z elektriko ob izpadih omrežja. Presežke elektrike hrani hišni akumulator in omogoča porabo čez noč. Danes to še ni rentabilno, po novi shemi, ko bo obračunana omrežnina za vso prejeto elektriko iz omrežja, pa bo konkurenčna varianta. Namesto hišnega akumulatorja obstaja možnost napajanja stavbe ali celotnega omrežja z akumulatorjem iz e-avtomobila (vehicle to grid, V2G). Če zmanjka elektrike, zasilno zadošča kar akumulator iz avtomobila. Tretja možnost bo gospodarjenje z elektriko zaradi prilagodljivega tarifiranja. Za zmanjšanje rabe elektrike v konicah je predvideno, da bo ob veliki rabi elektrika dražja, ob majhni rabi pa cenejša. Z integracijo sončne elektrarne in akumulatorja v pametno omrežje bo možno usklajevati proizvodnjo, hranjenje, prevzem in oddajo elektrike z dobičkom. Odlično za posameznike in družbo.

Za povprečno gospodinjstvo zadošča sončna elektrarna moči 4 kW, ki se vgradi na južno strešino površine 20 kvadratnih metrov in stane približno 4000 evrov.
Shutterstock

Napovedana sprememba samooskrbe

Zaradi usklajevanja z evropsko direktivo bo za vse, ki bodo vstopili v sistem samooskrbe po 31. decembru 2023, spremenjen način samooskrbe, verjetno manj ugoden. Zato predlagamo, da pohitite.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta