(POTEPANJA) Cesar Franc Jožef jih je pooblastil za obnovo opustošenih vinogradov po napadu trtne uši

Damijana Žišt Damijana Žišt
29.09.2024 08:00

Na vinogradniški kmetiji Jordana Štreklja predelujejo šest vrst odličnega vina, najbolj se ponašajo s teranom, ki je bil cenjen že v rimskih časih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jordan Štrekelj pravi, da vsak vinar skuša v svojem življenju uresničiti svoje sanje o kleti, o prostoru, kjer bo hranil vino, delil srečo z družino in prijatelji.
Damijana Žišt

Kaj imata skupnega žetev sivke in odličen teran iz vinske kleti Vina Štrekelj iz Gorjanskega pri Komnu na Krasu? Na prvi pogled nič, v resnici pa kar nekaj. Ko v Opatjem Selu v občini Miren - Kostanjevica na Krasu julija poberejo sivko na njivi Jane Istenič z Idrijskega, ki leži lučaj od Kobarida, po delu sledi malica. In ob malici se prileže kozarec odličnega terana Jordana Štreklja iz Gorjanskega, ki je le nekaj kilometrov od Opatjega sela. Jana in Jordan imata še nekaj skupnega, oba sta od mladih nog tesno povezana z naravo, Jordan še posebej z domačimi vinogradi.

Žetev sivke je pri Jani Istenič poseben družinski praznik.
Damijana Žišt

Jana sivko goji zato, ker ima poseben konjiček - izdelovanje kozmetike iz naravnih sestavin, eteričnega olja in hidrolata, mila ..., nekaj sivke pa porabi za vrečke proti moljem in za šopke. Jani z veseljem pomagajo njeni zdaj že odrasli otroci Tomaž, David in Marjanca. Vrsto let pa ji pri žetvi pomagajo tudi prijatelji, domačinke, društvo žensk Žbrinca ter radovedne zeliščarice iz Tolmina in prijatelji. Pobiranje sivke je za Isteničeve družinski praznik. Vendar bo tokrat beseda tekla o žlahtni kapljici in vinarju Jordanu Štreklju, izjemno prijaznem in srčnem Kraševcu.

Na Krasu se čas ustavi

Posebnost Krasa je v njegovi majhnosti, različnih kamninah, zemlji, mediteranski klimi. Predstavljajo ga majhne kraške vasi z grobo kraško arhitekturo, kamnitimi portali, vodnjaki, suhozidanimi zidovi, vinogradi. Kraj, kjer se čas ustavi in te preseneti z dobrotami, kot so kraški pršut, panceta, teran. Tam, kjer te očara neokrnjena narava in preprostost ljudi. Za Kras bi lahko dejali, da je druga Toskana, le da je manjši po obsegu in bogatejši z drugačnostjo in neokrnjeno naravo.

Kras je res nekaj posebnega, prav posebna pa je tudi družina Štrekelj iz Gorjanskega, ki spada med stare kraške družine. Jordana Štreklja oziroma njegovo vinogradniško kmetijo Vina Štrekelj sem obiskala skupaj z Jano in prijateljem Igorjem na njihovem družinskem domu v Gorjanskem, večina pogovora o vinu, trtah, pestri in zelo zanimivi družini Štekelj pa je potekala v Jordanovi vinski kleti.

"Vsak vinar skuša v svojem življenju uresničiti svoje sanje o kleti, o prostoru, kjer bo hranil vino, delil srečo z družino in prijatelji, začutil njihovo drugačnost, sproščenost, jih opazoval, kako stopajo v klet, kako puščajo svoje vsakdanje življenje zunaj pred vrati in ga spet oblečejo, ko odhajajo. Trenutno si prav to srečo delimo v majhni butični kleti, ki je postala že premajhna, ampak ima svojo dušo in spomine, ki prinašajo nasmeh na obraz. Sanje o veliki kamniti kleti postajajo resničnost, končujemo novo kamnito klet z željo, da nam bo še naprej naklonjena sreča deliti jo s prijatelji in da bo postala dom za prijaznost, toplino, domačnost in preprostost," pravi Jordan.

Nekoč so oskrbovali Dunaj in Trst

Ob odličnem vinu in pršutu je beseda lahkotno tekla. Jordan, ki je izjemen poznavalec vina, pove, da ima njihova družina dolgoletno tradicijo pridelovanja vina. Tega ne predelajo prav veliko, saj grozdje gojijo samo na treh hektarjih, je pa vino zato zelo kvalitetno in cenjeno. Poleg avtohtonih trt, ki jih gojijo v vinogradu, se Jordan ponaša tudi s potomko mariborske trte, dobil jo je za martinovo pred devetimi leti.

V Gorjansko so se predniki družine Štrekelj naselili okoli leta 1300 in leta 1620 prejeli družinski grb od habsburškega cesarja Ferdinanda II.
Jana Istenič

Grozdje na trti je zelo lepo in kvalitetno, ni pa ga še toliko, da bi lahko iz njega že izdelovali vino, saj trto speljujejo na kraški latnik. Tradicionalna oblika gojenja vinske trte na latniku velja za svojevrsten tip vzgoje na slovenskih tleh. Najverjetneje je ta oblika vzgoje povezana z značilnostmi kraške mikroklime, predvsem vpliva močne burje in sušnih poletnih obdobij.

Družina Štrekelj spada med stare vinogradniške družine. V Gorjansko so se predniki naselili že okoli leta 1300 in leta 1620 prejeli družinski grb od habsburškega cesarja Ferdinanda II. Razumevanje in čutnost do narave in ljubezen do vinarstva se v družini prenašajo iz roda v rod že od leta 1500. Z vinom je družina Štrekelj oskrbovala Dunaj in Trst ter imela številne strokovnjake s področja vinarstva, ki jim je avstrijski cesar Franc Jožef celo zaupal obnovo vinogradov po trtni uši na Krasu in v Dalmaciji. Prav ta ljubezen do vinarstva, ki se je izražala pri Jordanovih prednikih, nonu in očetu, se zdaj izraža pri vseh, ki sodelujejo pri tradicionalni pridelavi vina v družinski vinogradniški kmetiji Vina Štrekelj.

Zaradi posebnih leg vinogradov, ki jih nudi kraj Gorjansko, značilnih kamnin v značilni rdeči kraški zemlji (terra rosa) ter odprtosti vinogradov proti morju jim narava daje možnosti ustvarjanja vrhunskih vin z določeno mehkobo, močnim telesom, harmonijo okusov in prav posebno aromo. Želja po pridelavi naravnih vin, kot so jih pridelovali že njihovi predniki, nalaga nadaljnjo pot s tradicionalnim načinom pridelave, ki se je na Krasu oblikoval skozi stoletja.

Vsaka vas ima svoj teran

Vina, ki jih pridelajo v vinogradniški kmetiji Vina Štrekelj, so naravno pridelana. "Želja po pridelavi naravnih vin, kot so ga pred nami pridelovali naši očetje, nam nalaga poti s tradicionalnim načinom pridelave, ki so se oblikovale skozi stoletja na Krasu. V naših vinih se izraža naraven način pridelave, kraški značaj, polnost, posebnost. Prav zaradi omenjenih lastnosti smo usmerjeni na butična vina in prav vsako vino izraža neko posebnost. Naš teran, ki je neke vrste paradno vino kleti Vina Štrekelj, je posebno rdeče vino rubinaste barve z značilno izrazito cvetlico in polnim sadnim okusom po borovnicah, češnjah, vijolicah in kavi. Pridelujemo ga po klasičnem tradicionalnem postopku in ga zorimo v lesenih klasičnih sodih in hranimo v cisternah inox. Bela vina in zvrsti delno zorijo v hrastovih ali akacijevih sodih (barrique), delno pa v cisternah iz nerjavnega jekla. V svoji ponudbi imamo še malvazijo, vedno bolj uveljavljeno staro avtohtono sorto vitovsko grganjo, chardonnay in cabernet sauvignon. Posebej odlični vini sta coupage nobile, ki je zvrst suhega rdečega vina cabernet sauvignona in terana ter vino cuvee moment, ki je zvrst vin malvazije, vitovske grganje in chardonneyja," razloži Jordan.

Štrekljevi pridelujejo šest odličnih vrst vina.
Damijana Žišt

Ko govori o svojih trtah, vinu, težkem delu, ki ga on in njegovi družinski člani sicer z veseljem opravljajo, se mu igrivo svetijo oči. Ko v rokah drži kozarec svojega odličnega vina, zna o tem, kako je nastalo, povedati zelo veliko in z veliko ljubeznijo do vina, "ki je v resnici hrana". Pojasni še, da je terra rossa rodovitna rdeče rjava prst, ki iz trte refošk daje vino teran. Bogata je z železovimi oksidi in sestavljena iz različnih kamnin. "Prav ta različna sestava kamnin po vaseh nam daje skupaj s terro rosso različne okuse v vinu. Zato ima vsaka vas svoj teran, svoje vino. Maceracija je ena od faz pridelave vina, ki daje vinu bogatost v okusih in polnost v telesu. Maceracija pomeni kontakt mošta z jagodno kožico. Pri belih vinih poteka maceracija pet dni, pri rdečih pa od 7 do 15 dni. Vina, pridelana s postopki maceracije, se pije pri višjih temperaturah od 16 do 18 stopinj Celzija," pove Jordan.

Letina za pol manjša od lanske

V Vina Štrekelj pridelujejo šest odličnih vrst vina. "Teranu posebnost daje zemlja terra rossa in mediteransko podnebje. Kot posebno vino je bil teran cenjen že v rimskih časih in je pri poznavalcih vin zmeraj nekaj posebnega. Terana ne filtriramo, ampak ga ponujamo naravnega, pridelanega po stari kraški klasični metodi, saj samo tako izraža svoje značilne karakteristike. Vino coupage nobile je zvrst suhega rdečega vina cabernet sauvignona in terana z okusom po slivah, črnem ribezu, borovnicah in kavi. Malvazija je belo suho vino, zlatorumene barve z značilno dokaj intenzivno cvetlico in elegantno aromo, ki nas spominja na cvetove akacije in tropskih sadežev," pojasnjuje Jordan.

Vino cuvee moment je zvrst suhega belega vina, ki ga oblikuje izjemna nežnost, eleganca, skladnost ter popolnost vin malvazije, vitovske grganje in chardonneyja. Vino izraža elegantno sadno cvetlico z mandlji in rahlo noto jasmina in tropskih sadežev. Vitovska grganja je avtohtona bela sorta vina, zlatorumene barve z značilno sadnostjo in elegantno aromo, ki spominja na mandelj, grenivko in cvetove akacije. Chardonnay je belo suho vino, zlatorumene barve z značilnim čistim sadnim vonjem z intenzivno cvetlico in elegantno aromo, ki spominja na suho sadje, hruško, akacijo.

Ko sem Jordana pred objavo tega članka poklicala in se pozanimala, kakšna je bila letošnja bera grozdja, je dejal: "Letošnja letina je pol manjša od lanske, je pa grozdje zelo kvalitetno, zato bo odlično tudi vino. Koliko ga bomo pridelali, zdaj še ne vemo, s tistim od lanskega leta ga bo dovolj za vse naše goste in kupce. Če pa ga bo začelo primanjkovati, bomo v kleti namesto iz decilitrskih kozarcev vino natakali v pol manjše," je med smehom dejal vinar Jordan Štrekelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta