Pametna hiša najprej nastane na ekranu. Kaj pa se zgodi potem?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
31.10.2022 03:00

Pogledali smo v vzorčni objekt bivanja v prihodnosti, ki je narejen s tehnologijo informacijskega modeliranja zgradb. Ta stanovalcem že vnaprej omogoča vpogled v vse prostore, zagotavlja pa tudi lažjo gradnjo in vzdrževanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles Hiše Maribor

Digitalizacija, o kateri zadnje čase veliko slišimo, vpliva tudi na gradnjo stanovanjskih objektov in bivanje v njih. Že nekaj časa so znani sistemi za hišno pomoč, na primer daljinsko upravljanje senčil, nastavitev časa vklopa naprav, nadzor delovanja in podobni. Nekatere lahko upravljamo kar glasovno, druge na daljavo preko aplikacije na mobilnem telefonu in tako naprej.

Digitalizacija pa omogoča še vrsto drugih rešitev, nekatere se bodo za koristne izkazale šele v prihodnosti. Številne je mogoče videti v vzorčni hiši Dom24h, ki jo je na sedežu podjetja v Limbušu pri Mariboru postavilo podjetje Marles hiše Maribor. Objekt dobesedno omogoča celodnevno bivanje, saj vključuje tudi poslovni prostor, ločen od bivalnega dela. Tako stanovalci zlahka delajo od doma, pri tem pa ne ovirajo drugih družinskih članov.

Čeprav je hiša silno napredna, njena notranjost ni vesoljska, temveč deluje toplo in vabljivo. Dnevna soba, jedilnica in kuhinja so v velikem in svetlem pritličnem prostoru.
Marles Hiše Maribor

Energetsko samozadosten, digitalno modeliran dom

Hiša meri 270 kvadratnih metrov, zanjo so pri Marlesu razvili nov konstrukcijski sistem. Tri četrtine uporabljenih gradiv je naravnega in lesnega izvora, dopolnjujejo pa jih superizolacijski materiali. Na notranji strani sten so fazno spremenljivi materiali, ki zagotavljajo energetsko in temperaturno stabilnost objekta. Dom24h je energetsko samozadosten in deluje po konceptu neto ničenergijske stavbe. Opremljen je z lastno sončno elektrarno. Presežke električne energije lahko hrani v lastnem hranilniku električne energije ali jih oddaja v omrežje ali v okolico, s katero je povezan, saj je objekt hkrati tudi osnovna celica pametne soseske. Inovativne rešitve, s katerimi objekt uporabnikom ponuja nov koncept bivanja, so v sodelovanju z Marlesom razvili v več slovenskih partnerskih podjetjih.

Marles

Ena od posebnosti hiše Dom24h je tudi ta, da ima svoj digitalni dvojček, ki v digitalni obliki sproti spremlja stanje objekta preko 87 senzorjev. Ti so integrirani v enovit informacijski sistem upravljanja in nadzirajo stanje ter delovanje objekta in naprav, hkrati pa omogočajo oddaljeno upravljanje doma. Digitalni dvojček nastane že v fazi projektiranja stavbe, zato lahko že pred pričetkom gradnje odpravi marsikateri strošek in potencialno težavo, predvsem pa olajša tudi vse druge postopke v življenjskem ciklu nepremičnine. Strokovnjaki takemu načinu projektiranja rečejo informacijsko modeliranje zgradb ali s tujko BIM (angl. building information modelling).

Trajnostni materiali, zdravo bivalno okolje, udobje in energetska neodvisnost so vodilo kakovostne arhitekture.
Marles Hiše Maribor

Pregled podatkov v spletni aplikaciji

Računalniško modelirane stavbe prinašajo prednosti tako graditeljem kot stanovalcem: investitorjem omogočajo prihranke, gradbinci imajo boljši pregled nad stanjem gradnje in nepremičnine, lastnikom pa zagotavljajo nižje stroške vzdrževanja. Sistem namreč lastnika opozori na načrtovano, preventivno ali nujno vzdrževanje in mu poda navodila v skladu z zadnjimi strokovnimi nasveti in dobrimi praksami. Vzdrževalec pa takoj dobi načrt stavbe in hitreje najde ustrezno rešitev za popravilo. Ne nazadnje je Dom24h opremljen tudi s pametnimi gospodinjskimi aparati, denimo pametnimi senčili, ki samodejno zastrejo okna pred sončno svetlobo, in pametno shrambo, ki lastnikom samodejno sporoča, ko v njej česa zmanjka.

V kuhinji so pametni aparati in pametna shramba, ki lastnikom samodejno sporoča, kdaj v njej česa zmanjka in je treba v trgovino.
Marles Hiše Maribor

"Eden izmed ciljev projekta Dom24h je bil zgraditi pametno hišo, ki bo lastnikom in njenim vzdrževalcem omogočila pregled podatkov v realnem času v eni spletni aplikaciji. 3D-vizualizacija objekta omogoča prikaz z inštalacijami in pripadajočimi sredstvi – tako se naročnik virtualno v 3D-prostoru sprehaja po hiši, pokuka v prav vsak kotiček in si ogleda celo naprave, napeljave in inštalacije," je pojasnil Matej Vukmanič, direktor podjetja Marles hiše Maribor. Ob vnosu vseh za nastanek objekta zahtevanih podatkov se je namreč pred očmi snovalcev pojavila vizualizacija 3D-modela hiše, pri čemer so lahko pokukali v sleherno podrobnost stavbe – tudi v cevi pod tlaki, vgrajene senzorje in njihove povezave z vsemi sistemi v pametnem domu in okolico. "DOM24h se kot edini tako kompleksen objekt lahko odziva na potrebe okolice in je glede na trenutno potrebo lahko porabnik, proizvajalec ali hranilnik električne in toplotne energije, s tem pa aktivno sodeluje pri razvoju elektromobilnosti in pametnih skupnosti ter vseh modelov pametnih omrežij," je še dodal sogovornik.

Skrb, da bi se hiša v toplih mesecih pregrevala, je odveč, saj pametna senčila pravočasno samodejno zastrejo okna.
Marles Hiše Maribor


Tri četrtine uporabljenih gradiv je naravnega in lesnega izvora, dopolnjujejo pa jih superizolacijski materiali.
Marles Hiše Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta