(INTERVJU) Tik pod streho je bivanje lahko zelo navdihujoče

Jasna Marin Jasna Marin
24.07.2023 06:00

Mansarde predstavljajo poseben arhitekturni izziv in se jih da z dobrim snovanjem spremeniti v izjemno prikupna domovanja, je prepričana magistrica dizajna Barbara Žnidarič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Camber

Se odločate za nakup mansardnega stanovanja ali se selite v podstreho v veliki hiši staršev? Pri vsakem posegu v arhitekturo stavbe se je načrtovanja treba lotiti preudarno in celovito, zato svoje ideje najprej preverite s strokovnjakom s področja arhitekture, gradbeništva ali notranjega opremljanja, svetuje Barbara Žnidarič iz podjetja Progrin. "Strokovnjak vam bo na podlagi vaših zamisli pripravil podrobnejši načrt za izvedbo novega doma, za katerega si želite, da se boste v njem kar najbolje počutili," nadaljuje sogovornica.

Barbara Žnidarič, magistrica dizajna in notranja oblikovalka: "Prenova mansarde je vsekakor poseben izziv, saj v prostoru že zaradi poševnih stropov lahko pričakujemo edinstvene ambientalne rešitve."
Andrej Petelinšek

Pred načrtovanjem je nujen pregled

Kdaj je modro v prenovo podstrešja vključiti statika in ali potrebujemo za preureditev mansarde gradbeno dovoljenje?

"Pred izvedbo načrta del je treba natančno izmeriti obstoječe stanje, preveriti kakovost zasnove ostrešja in kritine. Če je predvideni poseg v obstoječo konstrukcijo zahtevnejši, se obvezno obrnite na statika. Če se prostora ne da primerno oblikovati brez posega v nosilno konstrukcijo ali zunanji gabarit objekta, boste potrebovali gradbeno dovoljenje, ki ga prejmete na podlagi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja."

Na kaj je treba še posebej paziti, kadar se odločamo za bivanje v podstrehi?

"Mansarda je prva na udaru, če ima hiša dotrajano kritino. Prav tako je treba vedeti, da strehe nad praznim podstrešjem v obstoječih, starih hišah praviloma niso toplotno izolirane. Za prijetno bivanje v mansardnem prostoru je bistvena primerna temperatura, ki jo je v podstrešnem stanovanju težje zagotavljati kot v drugih delih objekta. Da bi svojemu domu zagotovili primerno bivalno temperaturo, je nujna pravilna izvedba toplotne izolacije vsaj v debelini 30 centimetrov."

Stopnice, ki vodijo v masardo, morda ponujajo dodatni prostor, ki ga lahko izkoristite za shranjevanje oblačil in čevljev. Za ta namen bo dobra rešitev pohištvo po meri.
Camber

Odprtost do slemena da ali ne

Je smiselno ohraniti bogat volumen podstrešnega prostora, ali ga je zaradi energetskih prihrankov bolje zapirati in znižati strop?

"Priporočam, da izkoristite vse prednosti, ki vam jih ponuja mansardno stanovanje. Zapiranje stropa na višini 2,50 metra je stvar preteklosti, strop naj bo, vsaj v dnevnem prostoru, čim višji in odprt do slemena, da boste imeli pravcato doživljajsko izkušnjo odprtosti in zračnosti. Ne bojte se prevelikih toplotnih izgub v slemenskem delu strehe, saj so tudi v tem delu ob kakovostni izvedbi toplotne izolacije izgube minimalne. Do slemena odprta stanovanja omogočajo dodatno izrabo prostora v galeriji in tudi povečanje tlorisne prostornine vašega doma."

Camber

Naravna osvetljenost

Ena od posebnosti mansardnih stanovanj so okenske odprtine, ki so drugačne kot v prostorih v nižjih nadstropjih. Res pa imamo tudi v podstrehi več možnih rešitev. Se je bolje odločiti za strešna okna ali frčade?

"Zaradi sodobnega načina življenja se v notranjih prostorih zadržujemo od 80 do 90 odstotkov časa, zato je primerna osvetljenost prostorov eden ključnih elementov kakovostnega bivanja. Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za stanovanja določa, da mora biti za neposredno naravno osvetlitev zagotovljena steklena površina v velikosti vsaj 20 odstotkov tlorisne površine, pri čemer se v ta delež štejejo površine od višine 50 centimetrov nad tlemi.

Če boste podstrešje preuredili v mansardno stanovanje, se je veliko primerneje odločiti za izvedbo strešnih oken kot za frčade, saj strešno okno prostoru ponuja trikrat več svetlobe kot enako veliko vertikalno okno. Poleg tega so frčade konstrukcijsko zahtevnejše in dražje, izvedba zahteva tudi gradbeno dovoljenje, kar za vgraditev strešnih oken ni pogoj. Z namestitvijo strešnih oken višje proti slemenu prostor pridobi bolj enakomerno in globinsko osvetlitev. Frčade so lahko dobra rešitev pri nizkem kolenčnem zidu in ko ni potrebe po večji višini in volumnu prostora."

Okna nad posteljo ali kavčem naj ponujajo pogled v nebo, ob deževnih dneh je prijetno poslušati dežne kaplje, ki škrobotajo po steklu.
Fakro



Velux

Lahko z orientacijo oken pripomoremo tudi k boljšemu izkoristku sonca v hladnem delu leta?

"Vsekakor. Umestitev strešnih oken na južni strani strehe bistveno vpliva na pozitivno energetsko bilanco v zimskem času, kar pomeni, da skoznje čez dan v prostor preide več toplote, kot je nočnih izgub, medtem ko je poleti obvezno zunanje in notranje senčenje prostora. Pomanjkljivost strešnih oken se pokaže ob nenadnem nalivu, če so takrat okna odprta, vendar se ta težava zlahka odpravi z električnim senzorskim sistemom, ki v primeru dežja okna samodejno zapre. V prostorih, kjer ni možna vgradnja strešnih oken, lahko izberete alternativno rešitev za osvetlitev prostora v obliki svetlobnikov."

Velux

Najprej bistvena prostora, nato vsi drugi

Ko imamo pred sabo veliko prazno podstrešje, se zdi, kot bi imeli odprte kakršnekoli možnosti za snovanje prostorov in ureditev mansarde. Obstajajo kljub vsemu kakšna pravila, katerim prostorom velja nameniti prednost pri načrtovanju?

"Za funkcionalno uporabo stanovanja kot celote je ključna pravilna razporeditev prostorov, ki jo velikokrat narekujejo že izvedene inštalacije, speljane iz pritličja. Načrtovanje arhitektov in notranjih oblikovalcev praviloma poteka tako, da najprej določimo lokacijo kuhinje in kopalnice, nato okoli njiju razvrščamo druge prostore.

Dnevno sobo in otroške sobe umestimo v del stanovanja, kjer so okna večja in obrnjena proti jugu. Pravilna umestitev notranje opreme je takšna, da se ob straneh, kjer so strešne poševnine nižje, postavijo fotelji in postelje, vendar toliko stran, da pri vstajanju ne zadenete ob strop. Primerna rešitev za postavitev visokih elementov zaradi nizkih zunanjih zidov, denimo v kuhinji, je predelitev prostora s suhomontažno steno, z namenom pridobitve stene primerne višine."

Največja prednost mansardnih stanovanj je veliko svetlobe, ki prihaja skozi strešna okna. Da v poletnih dneh ne bi bilo pregrevanja, jih opremite z ustreznimi senčili. V prostorih za spanje naj bodo takšna, ki omogočajo popolno zatemnitev.
Velux

Po meri in prilagodljivo

Kakšno pohištvo izbrati za prostore v mansardi?

"Če želite kar najbolje izkoristiti prostor v mansardi, je individualnost pravi prostor. Naj vam ne bo žal denarja za pohištvo po meri, ki je običajno bolj kakovostno in ima daljšo uporabnost. V manjše podstrešno stanovanje boste težko postavili zadosti pohištva, zato je smotrn nakup večnamenske opreme, kot so postelje s predali, otomani in klopi s polico za odlaganje. Odločite se za raztegljivo mizo in dodatne zložljive stole, ki jih uporabite samo takrat, ko je hiša polna gostov."

Ni vse kot v reviji

Ste skozi leta opazili tudi, da se tisti, ki živijo v mansardi, soočajo s kakšnimi slabostmi ali izzivi?

"Slabost mansardnih stanovanj je marsikdaj dostopnost. Ta je večinoma urejena zgolj po stopnicah, in če so te ozke, so precej neugodne za prenašanje pohištva. Da ne govorim o tem, kolikokrat na dan jih je treba prehoditi ... Vendar tudi v tem lahko vidimo dobro plat, saj nas hoja po stopnicah ohranja vitalne. Še ena slabost se lahko pojavi v mansardi, kjer je kolenčni zid zelo nizek - tam lahko nastane občutek, da stanovalce energija pod poševninami zavira in ovira. Zato ljudem odsvetujem, da si dom urejajo v podstrešjih, kjer je kolenčni zid izjemno nizek, kajti nižji ko je prostor, večji je občutek nelagodja."

Shutterstock



Med najbolj priljubljenimi gradbenimi elementi, ki naredijo mansardo posebno in privlačno, so vsekakor podstrešni tramovi. V njih je očitno nekaj zelo prvobitnega, s čimer se zlahka vsi povežemo. Grče na starem lesu in vidna masivna lesena konstrukcija dajejo bivanju pod streho romantičen pridih.
Burgbad

Vsako prazno podstrešje torej še ne ponuja prostora, v katerem bi lahko nastala udobna mansarda kot iz revije. Kaj pa tam, kjer je prostor ustrezen - obstaja kak univerzalen recept za skladen dom pod poševnino?

"Univerzalnega recepta pri ureditvi mansarde ni. Načrtovanja in izvedbe se je treba lotiti premišljeno, poseben poudarek posvetiti umestitvi oken in osvetljenosti, a tudi prezračevanju prostorov. Kajti le pravilno izdelana in ustrezno opremljena mansarda vam bo zagotovila prijetno, romantično in toplo bivališče."

IXXI


Shutterstock


Če želite kar najbolje izkoristiti prostor, naj vam ne bo žal denarja za pohištvo po meri, ki se bo prilegalo do zadnjega kotička.
Raumplus
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta