KVADRATI

Montažne hiše: Energetsko varčna in trajnostna gradnja po meri stanovalcev

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
20.03.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lumar

Zahteve in pričakovanja glede kakovosti bivanja so danes vse večje, hkrati z njimi se izboljšujejo standardi gradnje, napredujejo tudi gradbeni materiali in tehnologije. Sodobno zasnovana hiša nas po eni strani zbližuje z vsem, kar je naravno, po drugi strani pa se spogleduje s pametnimi tehnologijami, ki poenostavijo bivanje in namesto nas postorijo marsikatero opravilo v hiši. Hkrati je v sodobnem domu bivanje prilagojeno času, v katerem živimo, in stanovalcem omogoča, da v ospredje postavijo druge vrednote in prioritete.

Pridobivanje energije iz okolja

Trendi gredo v smeri popolne energetske samozadostnosti objektov, ki se po besedah strokovnjakov iz Marlesa dosega tudi s tehnološkimi rešitvami za zmanjšanje energetskih izgub in z vgradnjo naprav za pridobivanje energije iz okolja. "Energetske izgube zmanjšamo na račun kakovostne izolacije objekta in njegove zrakotesnosti, pri čemer je tehnologija že blizu optimalnih rešitev," poudarijo pri Marlesu. Več novosti je pričakovati na področju tehnologij, ki bodo omogočale izkoriščanje virov iz okolja, pri čemer se bo izboljšala učinkovitost sedanjih toplotnih črpalk. Pričakujemo lahko tudi učinkovitejše sisteme, ki bodo omogočali še bolj nadzorovano prezračevanje. Veliko možnosti je še pri razvoju sistemov za izrabo energije sonca, vetra in padavin, ki jih je prav tako treba izkoristiti pri obratovanju objekta. Kako pa je z razvojem materialov, iz katerih je zgrajena hiša?

Vse bolj so v osredju pametne stavbe prihodnosti, ki omogočajo delo na domu ter celovito energetsko in informacijsko oskrbo z osnovnimi energetskimi potrebami za mobilnost uporabnikov objekta.
Marles hiše

V ospredju naravni materiali

V Marlesu so vse konstrukcijske sisteme razvili iz ekoloških materialov, zato njihovi objekti, grajeni v skoraj ničenergijski oziroma pasivni tehnologiji, v celotnem obstojnostnem ciklu zaradi ekološke neoporečnosti ne obremenjujejo okolja. V objekte vgrajujejo le preverjene in certificirane materiale najvišje kakovosti. Njihovi inženirji jih ob strogo načrtovanih detajlih in industrijski natančnosti proizvodnje razvijejo v objekte, ki jih odlikuje izjemno bivalno ugodje. V Marlesu odgovarjajo na zahteve današnjih, vedno bolj ozaveščenih kupcev s posebnim sistemom ekološke gradnje, v katerega so vgrajeni izključno naravni materiali: les, celuloza, lesne vlaknene plošče. Tovrstni objekti so okolju prijazni, pravijo v Marlesu, imajo odlične izolacijske lastnosti, temperatura v objektu je konstantno regulirana. "Tako se je sistem gradnje karseda približal ekološki gradnji, ki bo v prihodnje še pridobila veljavo. Ekološko odgovornost smo določili kot eno izmed vrednot, s katero prispevamo pomemben delež k uporabi naravnih gradiv." Tudi v podjetju Lumar so zapriseženi trajnostni in okolju prijazni gradnji. "Že pred leti se je pojavil izrazit trend uporabe naravnih izolacijskih materialov: iz celuloznih in lesnih vlaken, konoplje in jute. Kot toplotna izolacija v zadnjih letih se največ uporablja mineralna volna, ponovno pa je v porastu uporaba celulozne izolacije in lesnih vlaken," pravijo pri Lumarju in nadaljujejo: "Z vidika primernosti materiala imajo naše hiše odlično izhodišče, saj je osnovna nosilna konstrukcija lesena. In les je vsekakor material prihodnosti, saj gre za konstrukcijski material iz obnovljivih virov, ki ga je mogoče ponovno uporabiti, ob tem pa ima tudi sposobnost hranjenja ogljikovega dioksida," so prepričani Lumarjevi strokovnjaki.

Sodobne hiše, za kakršne se danes odločajo posamezniki, pari ali družine, odlikujejo veliki in odprti dnevnobivalni prostori, ki omogočajo kakovostno druženje čez dan.
Lumar

Prihranek pri energiji

Montažne hiše navadno prištevamo v skupino nizkoenergetskih stavb, torej stavb z majhno porabo energije. Zaradi vedno višjih cen energentov je to pomembna prednost, ki dolgoročno pomeni precejšen prihranek, razmišljajo v podjetju Javušnik. "V montažnih hišah je uporabljeno precej več naravnih materialov, kot pri klasični gradnji. Na trgu je precej montažnih hiš, ki so skoraj v celoti izdelane iz lesa, ta pa je veliko boljši toplotni izolator kot npr. opeka. Navadno pa lesene stene kombiniramo še s toplotno izolacijo zunanjih in notranjih zidov. Le-ta lahko stroške ogrevanja v eni sezoni zniža do 50 % v primerjavi z enako veliko klasično gradnjo. Za doseg takšnega učinka je treba preprečiti toplotne mostove in zagotoviti primerno zrakotesnost objekta. Montažna gradnja je zaradi velike dolžine spojev na objektu lahko, glede neprepustnosti za zrak, občutljiva in problematična. Zato mora biti montažna hiša kakovostno izdelana in dobro vzdrževana."

Montažna hiša ne postane dom samo s tem, da jo postavimo. Treba ji je posvetiti košček svoje duše in jo ustrezno prilagoditi okolju.
Javušnik

Perspektiva so reciklirani gradbeni materiali

Glede na naraščajoče zahteve po trajnosti imajo v prihodnosti v gradbeništvu perspektivo reciklirani gradbeni materiali oziroma gradbeni materiali, proizvedeni z recikliranjem, še dodajajo. "Primer takšnega materiala že danes predstavlja celulozna izolacija. Tudi steklo se lahko proizvaja z recikliranjem, zato je kot gradbeni material vsekakor zanimiv. Če v stavbo vključimo velike steklene površine, mora steklo izpolnjevati tudi določene statične zahteve, razvoj v tej smeri že poteka, saj imamo objekte z zelo velikimi steklenimi površinami. Tudi pri naših hišah se delež steklenih površin veča, moderni so zelo veliki elementi dvižno-drsnih vrat. Velike steklene površine doprinesejo k dobri osvetljenosti bivalnih prostorov, je pa treba na drugi strani upoštevati tudi vpliv na bivalne razmere, predvsem dvig notranje temperature, če steklene površine niso ustrezno senčene," opozarjajo v Lumarju, kjer poudarjajo, da se vpliv na okolje ne meri le z energijo, potrebno za delovanje stavbe, ampak tudi z energijo, potrebno za proizvodnjo gradbenih materialov.

Svetloba, prostornost

Želje kupcev hiš so zelo različne, ocenjujejo v podjetju Lumar. Tip hiše, ki ga želijo naročniki, je odvisen predvsem od števila družinskih članov, življenjskega sloga in prostorskih omejitev, ki veljajo za lokacijo hiše. "Osnovne zahteve naročnikov so vezane predvsem na svetlobo, prostornost, večje steklene površine, nizke obratovalne stroške in kakovosten izkoristek površin," opozarjajo v Lumarju, kjer so v pretežnem deležu naročniki hiš družine z otroki, torej je funkcionalni ustroj notranjih razporeditev vezan tudi na temu ustrezno število posameznih sob. Vedno pogosteje pa se pojavlja zahteva po ločeni starševski kopalnici, povezani izključno s spalnico. "Zagotovo je v zadnjem obdobju vse bolj zaznavna nova generacijska skupina kupcev, ki se v obdobju odraslosti svojih otrok odloča za novo hišo. Ta skupina izrazito značilno išče svoj novi dom v obliki pritlično zasnovanih hiš, sodobnih, a učinkovitih tlorisov za udobno bivanje dveh," poudarjajo. Prav tako opažajo, da je vedno več mlajših in družin z otroki, ki o teh prednostih razmišljajo vse bolj resno in se ob danih možnostih zato odločijo za pritlično hišo. "Bivanje v hiši danes pomeni mnogo več kot samo prebivanje, varnost in zavetje," so prepričani v Lumarju. "Če tem osnovnim funkcijam dodamo še vse emocionalne konotacije, dobimo dom. Ideal vseh domov pa je poleg domačnosti in topline tudi tesna povezanost z zunanjim bivalnim prostorom - navezovanje notranjega prostora navzven in neposredna dostopnost v okoliško naravo. Prav zato so pritlično zasnovane hiše tako zaželene." Kljub temu pa pritlična zasnova hiše ni vedno mogoča, opozorijo v Lumarju: "Najsi bo za to razlog oblika parcele, njena velikost, relief ali celo specifični prostorsko urbanistični pogoji, ki takšne rešitve ne omogočajo. Zato še zmeraj prevladujejo nadstropne hiše z dvema polnima etažama ali mansardne izvedbe."

Ideal vseh domov je zasnova hiše in prilagoditev prostorov individualnim željam in potrebam naročnika.
Janez Marolt za Lumar

Funkcionalna razporeditev prostorov

V podjetju Marles pravijo, da je razlike med kupci vsekakor najbolj opaziti pri izbiri arhitekture. "Starejši pari se v večini odločijo za pritlične hiše z manjšo neto stanovanjsko površino, s premišljenim in funkcionalnim tlorisom, sama arhitektura pa v večini spada med tradicionalne klasične oblike z dvokapno streho in daljšimi napušči. Skoraj nasprotna so pričakovanja oziroma želje mladih parov, ki stremijo k moderni arhitekturi, z velikimi steklenimi površinami, enokapno ali ravno streho ter odprtimi prostori čim večje površine," opozorijo v Marlesu, kjer opažajo, da kupci, ki že imajo družino, na arhitekturo gledajo že bolj racionalno. Pomembni so jim predvsem funkcionalna razporeditev prostorov, skupni prostori, kot je dnevna soba z jedilnico, z večjimi steklenimi površinami in povezanost vseh prostorov, tako da jim je stalna komunikacija zagotovljena. Mladim družinam je zelo pomembna še povezanost dnevnega dela s teraso in zunanjimi površinami, saj se v pomladnih in poletnih mesecih druženje v večini odvija tako znotraj hiše kot na zelenici pred teraso. Pri Marlesu so prepričani, da je dom prihodnosti že danes prava rešitev. Zato v ospredje postavljajo pametne stavbe prihodnosti, ki omogočajo delo na domu ter celovito energetsko in informacijsko oskrbo z osnovnimi energetskimi potrebami za mobilnost uporabnikov objekta. Tak objekt bo v veliki meri energetsko samozadosten in bo deloval na konceptu neto ničenergijske stavbe. Dom prihodnosti pa je tudi pameten dom, kjer so nepogrešljive pametne naprave in pohištvo, integrirani v enovit informacijski sistem upravljanja pametnega doma.

Sodobno zasnovana hiša nas po eni strani zbližuje z vsem, kar je naravno, po drugi strani pa se spogleduje s pametnimi tehnologijami, ki poenostavijo bivanje v hiši.
Marles Hiše Maribor
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?