Začenja se Festival slovenskega filma

Matic Majcen Matic Majcen
22.10.2024 05:45

27. edicija festivala bo v Portorožu trajala vse do nedelje, ko bodo podelili nacionalne filmske nagrade vesna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grafična podoba 27. Festivala slovenskega filma Portorož
FSF

Že 27. edicijo Festivala slovenskega filma bo nocoj v Portorožu odprl film Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog. To bo tudi prvič v zgodovini, da bodo na otvoritveni slovesnosti prikazali dokumentarni film, kar priča o vse večji pozornosti, ki jo pri nas prejema ta oblika filmskega ustvarjanja.

Festival bo potekal vse do nedelje, največ zanimanja pa bo požel tekmovalni program, v sklopu katerega bodo podelili nacionalne filmske nagrade vesna. Letos se bo zanje potegovalo 20 celovečernih, šest srednjemetražnih in 21 kratkih filmov. Za najboljši študentski film se bo medtem potegovalo 25 filmov.

Med igrano produkcijo bodo najodmevnejši filmi Čao Bela Janija Severja, Igrišča ne damo Klemna Dvornika, Odrešitev za začetnike Sonje Prosenc, Tartinijev Ključ Vincija Vogua Anžlovarja, To je rop! Gregorja Andolška in V tišini življenja Nine Blažin. Med dokumentarnimi filmi pa bomo videli celovečerce Ali je bilo kaj avantgardnega? Jurija Medena in Matevža Jermana, Dva brata, dve sestri Mihe Čelarja, Kino Volta Martina Turka, Nekoč v Posočju Eme Kugler, Zajeti v izviru Maje Weiss, Praslovan Slobodana Maksimovića in pa že omenjeni Cent'anni Maje Doroteje Prelog.

Nagrade bosta podeljevali dve žiriji: ena za celovečerne filme, ki jo sestavljajo srbski scenarist in režiser Gordan Matić ter slovenska režiserja Olmo Omerzu in Miran Zupanić. V žiriji za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme pa bodo o prejemnikih vesen odločale kritičarka Anja Banko ter režiserki Jasna Hribernik in Petra Seliškar. Nagradi bosta podelili tudi žirija društva filmskih kritikov FIPRESCI in pa žirija Art kino mreže Slovenije. 

Na novinarski konferenci pred začetkom festivala je direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar zelo pozitivno ocenila letošnjo letino. "Letošnji program je potrditev dejstva, da produkcija filmov v Sloveniji kontinuirano teče. Opazno je, da so letos v ospredju filmi s komunikativnejšo vsebino, saj letošnji program prinaša tri otroške celovečerce, črno komedijo, pa film Sonje Prosenc, ki je že opravil distribucijo. To je rezultat naših prizadevanj, da v slovenski film prinesemo raznolikost. Ne držijo nekatera javna namigovanja, da podpiramo ene in iste produkcijske hiše, saj letošnji festival izkazuje tudi tovrstno raznolikost."

Že pred začetkom festivala pa so organizatorji objavili tudi letošnjo dobitnico nagrade Milke in Metoda Badjura za življenjsko delo, ki jo bo na otvoritveni slovesnosti prejela kostumografinja Zvonka Makuc. Pred otvoritvijo festivala bodo v portoroškem avditoriju odprli tudi razstavo, posvečeno letošnji nagrajenki. Obeležili bodo tudi dve obletnici: 90. obletnico rojstva režiserja Matjaža Klopčiča in pa 100. obletnico rojstva režiserja Igorja Pretnarja.

Festival slovenskega filma se letos odvija v nekoliko kasnejšem terminu, saj je do sedaj potekal v začetku oktobra. Organizatorji so prizoriščem dodali tudi novo lokacijo. Namesto nekdanjega skladišča soli Monfort, ki so mu spremenili namembnost, se bo del dogajanja preselil v nekoliko bližji Magazin Grando.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta