27. Festival slovenskega filma bo prvič v zgodovini odprl dokumentarni film

Matic Majcen Matic Majcen
09.10.2024 06:00

Festival bo v Portorožu od 22. do 27. oktobra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodstvo Festivala slovenskega filma. Z leve: vodja strokovnega programa Veronika Zakonjšek, direktorica SFC Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović, vodja projekta in trženja Tjaša Smrekar
Matic Majcen

To pomeni, da je letos festival doletela pomembna sprememba, saj se seli v poznejši termin. Festival slovenskega filma se je namreč še lani odvil v začetku oktobra. Direktor festivala Bojan Labović je na začetku tiskovne konference v ljubljanskem Kinodvoru razložil, zakaj je do spremembe prišlo: "Imeli smo željo, da bi se festival tudi letos odvil v začetku oktobra, a sem sprejel prošnjo umetniških akademij, da bi ga zaradi začetka študijskega leta prestavili na kasnejši termin. Študentje so zelo pomembni gostje našega festivala, zato sem tudi sprejel njihov predlog. Seveda pa razlog leži tudi v tem, da so storitvene in gostitvene kapacitete v Portorožu vedno zahteven zalogaj."

Program dokazuje vse večjo raznolikost

V tekmovalnem programu 27. Festivala slovenskega filma bodo prikazali 20 celovečernih, šest srednjemetražnih in 21 kratkih filmov. Za najboljši študentski film se bo potegovalo 25 filmov. Bojan Labović je ob tem poudaril, da se je na festival prijavilo občutno več filmskih projektov kot lani. "Prijavljenih je bilo 163 filmov, kar je približno 50 več kot lani. To kaže na pospešeno produkcijo v slovenskem filmu, tako neodvisno kot tudi nacionalno."

Festival bo prvič v zgodovini odprl dokumentarni film, in sicer Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog. Po direktorjevem mnenju to izkazuje večjo pozornost, ki jo temu tipu filmskega ustvarjanja z novim razpisom posveča Slovenski filmski center. Največjega zanimanja bodo sicer ponovno deležni slovenski filmi v celovečernem tekmovalnem programu. Med igranimi filmi bodo Čao Bela Janija Severja, Igrišča ne damo Klemna Dvornika, Odrešitev za začetnike Sonje Prosenc, Tartinijev Ključ Vincija Vogua Anžlovarja, To je rop! Gregorja Andolška in V tišini življenja Nine Blažin. Med dokumentarnimi filmi pa bomo videli celovečerce Ali je bilo kaj avantgardnega? Jurija Medena in Matevža Jermana, Dva brata, dve sestri Mihe Čelarja, Kino Volta Martina Turka, Nekoč v Posočju Eme Kugler, Zajeti v izviru Maje Weiss, Praslovan Slobodana Maksimovića in pa že omenjeni Cent'anni Maje Doroteje Prelog.

Del programa se bo tokrat odvil na novem prizorišču. Namesto nekdanjega skladišča soli Monfort, ki so mu spremenili namembnost, se bo del dogajanja preselil v nekoliko bližji Magazin Grando. Obeležili bodo tudi dve obletnici: 90. obletnico rojstva režiserja Matjaža Klopčiča in pa 100. obletnico rojstva režiserja Igorja Pretnarja.

V pričakovanju zgodovinskega koraka

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je na predstavitvenem dogodku izrazila zadovoljstvo nad letošnjim programom, ker ta že kaže težnje po povečevanju raznolikosti, ki jo želi ta ustanova doseči pod njenim vodstvom. "Letošnji program je potrditev dejstva, da produkcija filmov v Sloveniji kontinuirano teče. Opazno je, da so letos v ospredju filmi s komunikativnejšo vsebino, saj letošnji program prinaša tri otroške celovečerce, črno komedijo, pa film Sonje Prosenc, ki je že opravil distribucijo. To je rezultat naših prizadevanj, da v slovenski film prinesemo raznolikost. Ne držijo nekatera javna namigovanja, da podpiramo ene in iste produkcijske hiše, saj letošnji festival izkazuje tudi tovrstno raznolikost."

Sicer pa je direktorica znova izrazila pričakovanje napovedanega in zdaj tudi potrjenega velikega povečanja javnih sredstev za slovenski film. "Obeta se zgodovinski korak. Vlada je uslišala naše besede in bistveno povečala sredstva za film v letih 2025 in 2026. V novem kulturnem proračunu bo več kot pet odstotkov sredstev namenjenih filmu. V konkretnih številkah: ko sem prevzela mandat, je Slovenski filmski center upravljal s 4,3 milijona evri, za leto 2025 pa se nam obeta slabih 15 milijonov evrov. To povečanje zdaj resnično prihaja v trenutku, ko bomo lahko naredili korak naprej, predvsem pri pogojih za delo. S tem pa bo v prihodnjih letih vidna večja kakovost."

Nagrada za življenjsko delo Zvonki Makuc

Na letošnji ediciji bodo podelili 23 nacionalnih nagrad vesna. Podeljevali jih bosta dve žiriji: ena za celovečerne filme, ki jo sestavljajo srbski scenarist in režiser Gordan Matić ter slovenska režiserja Olmo Omerzu in Miran Zupanić. V žiriji za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme pa bodo o prejemnikih vesen odločale kritičarka Anja Banko ter režiserki Jasna Hribernik in Petra Seliškar. Nagradi bosta podelili tudi žiriji društva filmskih kritikov FIPRESCI in pa žirija Art kino mreže Slovenije.

Že pred današnjo predstavitvijo so organizatorji objavili tudi letošnjo dobitnico nagrade Milke in Metoda Badjura za življenjsko delo, ki jo bo na otvoritveni slovesnosti prejela kostumografinja Zvonka Makuc. Pred otvoritvijo festivala bodo odprli tudi razstavo, posvečeno letošnji nagrajenki. Razstavo pripravlja Združenje slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske, zato bo nekoliko manj fotografsko usmerjena, razstavljene kostume iz slovenskih filmov pa si bodo obiskovalke in obiskovalci lahko tudi nadeli.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta