Čas norčij in dobre hrane: Za uspešno peko krofov ni potrebno posebno znanje

Sanja Verovnik
15.02.2021 10:30
Maxim Lorenčič, član slovenske kuharske reprezentance, je prepričan, da bodo krofi brezhibni, če bomo znali s testom, hkrati pa zatrdi, da mastna hrana v pustnem času ni greh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maxim Lorenčič/@receptdneva

V Sloveniji so poleg daleč najbolj priljubljenih krofov, pravi Lorenčič, še druge jedi, ki jih uživamo v pustnem času. "Po navadi ostanejo od kolin, predvsem svinjsko in prekajeno meso, saj se je od nekdaj verovalo, da bogata in močna hrana prinese dobro letino," pojasni Koprčan, ki si je kuharske izkušnje nabiral v številnih prestižnih gostilnah v Sloveniji. Med tradicionalnimi slovenskimi pustnimi dobrotami pa najprej izpostavi potico ocvirkovko ali špehovko. Nato omeni še suho juho iz prekajenih suhih mesnin in juho, ki ji pravijo godla, po Lorenčičevih besedah pa je nastala po nesreči, ko je krvavica med kuhanjem v vodi počila.

Miške, flancati, v Istri pa mineštre

"V pustnem času ne gre brez mišk ter krhkih in kvašenih flancatov," nam pove kuharski mojster. "V Istri so priljubljene še mineštre: bobiči, jota ali pašta fažoj, seveda z dodatkom suhih mesnin za boljši okus." Spomin mu seže v otroštvo, ko je s prijatelji za pusta hodil od hiše do hiše in so skupaj preganjali zimo. "Takrat smo pri nas doma pripravili skupno večerjo - fritajo z domačimi klobasami. Če smo pri kakšni hiši za pusta hrusta dobili še ocvirke, je bila to prava pojedina," pravi Primorec. Ljubezen do kuhanja je podedoval po dedku, s katerim je hodil v gozd nabirat gobe in jih nato doma pripravil z zelišči in jajci, pa od očeta in matere, ki sta se v kuhinji vedno dobro znašla.

Maxim Lorenčič: "Nič ne bo narobe, če za pusta uživamo v bolj mastni hrani."
Osebni Arhiv Maxim Lorenčič

Lorenčičev največji izziv je v kuhinji pripraviti nekaj novega: "Nekaj, česar gost še nikoli prej ni pokusil in mu je nato všeč." Zato ima najraje tiste, ki so se pripravljeni prepustiti novim okusom. Rad kuha morske jedi, testenine, rižote ter seveda avtohtone istrske jedi, ki so že malo pozabljene. Tudi pust doživlja kot tradicijo, ki so nam jo zapustili predniki. "Čeprav se trend obrača k bolj zdravi hrani s čim manj maščob, ni greh, če v času pustnih norčij postrežemo bolj mastno hrano," meni Lorenčič. Zakladnico dobrot odkriva predvsem v starih receptih, te pa je mogoče nadgraditi s kakšno posebno, bolj zdravo sestavino in jih s tem postaviti na kulinarično in dietetično višjo raven.

S kuhalnico do prave temperature olja

V pustnem času se tudi sam loti peke krofov, ki marsikomu povzroča preglavice. "Za uspešno peko krofov ni potrebno posebno znanje," je prepričan kuharski mojster, "naučiti se moramo le nekaj trikov, znati moramo s testom, treba ga je opazovati, spremljati, le tako si lahko obetamo popoln uspeh." Ob tem opozori na pravilno izbiro moke: "Najboljša je mešanica - pol mehke moke in pol ostre. Taki krofi bodo lepo vzhajali, ne bodo se napili olja in bodo imel prožno sredico. Še bolje je izbrati namensko moko za krofe. Moko vselej presejemo, da jo prezračimo, tako bo naš končni izdelek bolj rahel." In še na nekaj opozori sogovornik: "Več ko je kvasa v testu, hitreje bo vzhajalo, vendar se bo tudi hitreje sušilo. Zato testo zmeraj pokrijemo z vlažno krpo, še bolje s kapo za tuširanje, tako ostane sveže, vlažno in elastično."

Lorenčič ne priporoča dodajanja preveč ruma ali kisle smetane, saj bodo taki krofi pretežki in se lahko napijejo olja. Pazimo tudi, nadaljuje sogovornik, da je testo gladko in prožno. In kako preverimo, da temperatura olja za pečenje ni previsoka, ampak med 160 in 170 stopinjami Celzija, kar je idealno za krofe? Lorenčič svetuje, da temperaturo preverimo z leseno kuhalnico, ki jo potopimo v olje. Če se okoli nje pričnejo nabirati mehurčki, imamo pravo temperaturo.

Ste vedeli, da so rebrca kot nalašč za pustno pojedino?
Shutterstock

Recept za dobro letino

A krofi niso dovolj za popolno pustno pojedino. Maxim Lorenčič pravi, da v pustnem času pri njih doma ne sme manjkati suha župa s posukancem - vlivanci iz moke in jajca. Priporoča, da na pustni meni uvrstite prekajeno svinjino (jezik, rilec ali rebrca), kislo zelje ali repo z ocvirki, hrenovo omako, zeljnato solato, ocvirkovko ... In tako bo pust prinesel dobro letino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta