(FOTO) Ptujsko spoštovanje tradicije in obujajnje pustnih spominov

Slavica Pičerko Peklar
14.02.2021 17:00
V času, ko bi po Ptuju krenila 61. karnevalska povorka, je bilo po ulicah in trgih zaslišati zven kurentovih zvoncev. Organizatorji so vabili tudi na spletno podoživljanje že v preteklosti videnega in doživetega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Že vse od svečnice, ko oživijo pustni običaji, je na ptujskih ulicah srečati skupine, največkrat družine, ki se bolj ali manj našemljene sprehajajo po mestu, zadnje dni pa so se jim pridružili kurenti, hudički in pokači, ki tako tudi v teh časih, ko moramo nositi maske, ohranjajo stare običaje.

Andrej Petelinšek

Zaradi razmer so letos odpadle vse s pustom povezane organizirane prireditve v živo, a v mesto se je kmalu po poldnevu zgrnilo lepo število domačinov od blizu in daleč, ki so se na obeh osrednjih mestnih trgih srečali z več skupinami kurentov in hudičkov, za red v mestu pa so poskrbeli kar pokači. Organizatorji so poskrbeli tudi za bogat program na spletu, kjer z arhivskimi fotografijami in posnetki obujajo spomine na preteklih 60. let Kurentovanja.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Na pustni torek bo za zabavo s spletnim stand-up nastopom poskrbel kralj ptujske komedije Tadej Toš. "Letos smo digitalna karnevalska prestolnica Evrope," pravi Branko Brumen, generalni sekretar FECC in spomni na pomen ohranjanja pustne kulturne dediščine na čelu s kurentovim obredjem, ki je vpisano na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine in s tem v zakladnico duhovnosti, človeštva: "Smo pustna prestolnica Slovenije in prepoznano evropsko karnevalsko mesto, še posebej ponosni pa na največji živi muzej pustne karnevalske dediščine na prostem. Mesto smo odeli v pustno podobo in verjamem, da bomo tudi letos odganjali slabo in zlo in bomo maja lahko izvedli 40, letni kongres FECC, največje evropske in globalne karnevalske organizacije katere del smo že tri desetletja."

Andrej Petelinsek

Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov, ki združuje 23 društev z več kot tisoč člani: "Spoštujemo vse odloke in spoštujemo tradicijo. Tako čutijo naši ljudje in tudi v teh časih nadaljujejo s poslanstvom in ohranjanjem tradicije, ki nam je bila položena v zibel."

Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta