Pust v Mariboru: Praznik norcev brez programa, a z veliko maskami in dobre volje

Jasmina Cehnar
13.02.2021 16:25
Kljub mrazu se je na mariborskih ulicah zbralo veliko ljudi in si pustno veselje pričaralo po svoje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Kljub temu, da je letošnji praznik norcev ostal brez povork in vsakega dogajanja, se je na mariborske ulice na pustno soboto zgrnilo veliko ljudi, zlasti družin z majhnimi otroki, našemljenih v superjunake, princeske, gasilce, čebelice, pikapolonice, muce, meduze, čarovnice ... Prišla sta celo slon in zebra, le kurentov, da bi pregnali mraz in veter, ki sta kljub sončnemu dnevu rezala do kosti, vsaj v opoldanskih urah, ni bilo na spregled. Tudi posebej izvirnih oprav ni bilo videti, je pa po mestnih ulicah paradiralo kar nekaj družinskih mask.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Da je v mestu praznik, so dajali vedeti pisani trakovi, razpeti nad ulicami, ter kolone pred odprtimi lokali in slaščičarno Ilich. Glavno zbirališče in "razstavišče" za pustne šeme je bilo kakopak na Glavnem trgu. Tam sta se podili razposajena Pika Nogavička Ajda in muca Sofija. "Rada imam pust. Še posebej letos, ko je mrzlo in mi lasulja greje glavo in ušesa. Ni mi pa všeč, da ni povork in nobene predstave," je povedala prva. Sta kaj žalostni, da svojih oprav zaradi počitnic na pustni torek ne bosta mogli pokazati v šoli? "Mi smo že v petek imeli v šoli pustno rajanje," je odkimala Sofija.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

V bližini je malicala družina superjunakov z protiutežjo - mamo klovneso, Kajo Čupkovič. "Vsi bi morali biti v maskah, pust je običaj in žalostno, da so nam to vzeli. No, mi smo se našemili in si sami naredili veselo," se je smejala. Pokazati se je prišla tudi družina piratov in princes. "Našemimo se vsako leto. Če kdaj, ravno letos potrebujemo malo veselja, otroci pa občutek normalnosti. Tudi za pustni torek se bomo našemili, šli malo naokrog, rajali v vrtcu ter uživali, kolikor se bo dalo," je povedala Mihaela Neuvirt Račič

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta