Pričel se je proces zoper Kavaški klan. Prvemu tožilec ponudil pet let in pol zapora, a je dejanje zanikal

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.12.2022 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Mitja Jelenič Novak, ki brani Miša Krčića, je sodišču predlagal izločitev domnevno nezakonitih dokazov, pridobljenih preko komunikacije Sky, ki jo uporabljajo kriminalci za tajno komuniciranje.

"Krivde ne priznam in tudi nobenih dejstev iz obtožnice," je danes pred sodnikom ljubljanskega okrožnega sodišča Tomažem Bromšetom izjavil 33-letni Mišo Krčić iz Kranja, domnevni član slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi bila na veliko trgovala z drogo. Sodnik je danes začel predobravnavne naroke v tej odmevni aferi, "saj gre za nujno priporno zadevo in so nekateri obtoženi že dalj časa v priporu", je dejal Bromše. Predobravnavni naroki za preostale obtožene se nadaljujejo jutri, 4. januarja pa naj bi pred sodnika stopil Klemen Kadivec, domnevni šef slovenske celice zloglasnega klana, znanega po svoji brezkompromisnosti in brutalnosti, tudi umorih svojih nasprotnikov.

Krčić se je zaradi očitkov, da je sodeloval pri trgovanju z drogo, skupaj s še 21 obtoženimi znašel v skoraj 500 strani debeli obtožnici, ki jo je zoper združbo lanskega oktobra vložil tožilec Jože Levašič s specializiranega tožilstva. Danes je obtožbo na ljubljanskem okrožnem sodišču zastopal njegov kolega Borut Godec in obtoženemu Krkiću predstavil, da če krivdo prizna že v okviru predobravnavnega naroka, bo zanj predlagal pet let in pol zapora in denarno kazen. Kot rečeno, Krkić na ponudbo tožilstva ni pristal, pač pa se je izrekel za nedolžnega.

Izdala ga je komunikacija na kriptiranih telefonih

Krkiću, ki ga zagovarja odvetnik Mitja Jelenič Novak, tožilstvo očita, da je imel v kriminalni združbi pomembno vlogo. V tujini, predvsem v Španiji, je imel po prepričanju tožilstva zelo dobre zveze na črnem trgu z drogo, zato naj bi bil skrbel za nakup droge (predvsem konoplje) in njen prevoz v Slovenijo. Z nekaterimi drugimi visoko pozicioniranimi člani združbe, med katere je spadal tudi Darko Nevzatović, ki je kasneje postal pomemben skesanec v tej zadevi in je bil policiji v veliko pomoč pri razkrinkanju preostalih članov hudodelske združbe, je Krkić komuniciral prek komunikacije Sky, nameščene na kriptiranih telefonih. In prav komunikacija med njim in Nevzatovićem na komunikaciji ​Sky dokazuje, da je bil Krčić dodobra vpet v mamilarski posel omenjene hudodelske združbe, v obtožnici zatrjuje tožilstvo.

Poročali smo že, da tožilstvo obtožene bremeni, da so na območju Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav od decembra 2018 v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe, v kateri so imeli natančno določene vloge, od dobaviteljev kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamina v obliki baze, deset kilogramov heroina, 96 kilogramov hašiša in druge droge. Drogo so nato prepeljali v Slovenijo in jo prodajali naprej.

Odvetnik Jelenič Novak je dejal, da nima novih dokaznih predlogov, da pa podaja dokazni predlog za izločitev nezakonitih dokazov, ki se nanašajo na komunikacijo​ Sky, "saj je bila obtoženemu v predkazenskem postopku kršena pravica do varstva tajnosti zasebnosti oziroma je bil kršen 37. člen ustave". Sodišču je predlagal, da iz sodnega spisa izloči vse dokaze, ki se vežejo na domnevno komunikacijo prek komunikacije Sky med obtoženim Krčićem in Nevzatovićem, "saj so bili pridobljeni nezakonito". Čeprav je bil Nevzvatović od julija 2020 tajni sodelavec policije (TSP), za fotografiranje zaslona na telefonu, kjer je uporabljal komunikacijo​ Sky, ni imel odredbe preiskovalnega sodnika, je poudaril odvetnik. Poleg tega je Nevzatović, preden je postal TSP, kriminalno deloval, "in s tem nadaljeval tudi po tem, ko je že bil TSP, kar je zelo nenavadno in kaznivo", je še dejal odvetnik. Tožilec Godec je o predlogu obrambe dejal, da se z izločitvijo dokazov ne strinja, "saj je bilo o njih že večkrat govora v sodni preiskavi in v pritožbah o podaljšanju pripora nekaterih obtoženih, a so sodni senati, ki so odločali tudi o teh domnevno nezakonitih dokazih, v sklepih večkrat zapisali, da so zakoniti".

Sodišče razpisalo 50 narokov

V zajetni obtožnici so poleg Klemna Kadivca in Miša Krčića navedeni še Slađan Petrović, ki naj bi bil član Kavaškega klana, delujočega v Španiji, deloval pa je tudi v slovenski celici, Danijel Mišljenović, ki je imel močne zveze z matično celico Kavaškega klana v Srbiji in v Španiji, Stojan Babić, Elvis Kolenović, Dejan Marijanović, Slađan Karimović, Dalibor Kožulj, Nenad Tabaković, Darko Vukojević, Darko Poraščanin, Mario Budimir, Radenko Vučenović, Slavko Tešić, Dragan Todorović, Dejan Pejovski, Marko Radoman, Drejc Kovač, Blaž Kadivec, Alen Bajc in Ivica Stojski.

V priporu so brata Kadivec, Kovač, Mišljenović, Babić, Petrović, Kolenović, Marijanović in Karimović, Krčić pa v hišnem priporu. Nekateri, ki so bili ujeti kot kurirji, pa so trenutno zaprti v tujini; Budimir na Norveškem, Tešić, Pejovski in Vučenović v Nemčiji, Todorović v Avstriji, preostali so na prostosti.

Po končanih predobravnavnih narokih se bo sojenje za vse tiste, ki krivde ne bodo priznali, začelo predvidoma 24. februarja, sodnik pa je do konca maja razpisal kar 50 narokov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?