Kavaški klan: Skesancu pogojna kazen in novo življenje

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.01.2023 03:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Bajc se je prek videopovezave, povsem zakrit in s popačenim glasom, javil na predobravnavni narok.
Damijana ŽIŠT

"Krivdo priznam, sporazum o priznanju krivde pa sem s tožilstvom podpisal sporazumno, nihče me ni v to silil," je na danajšnjem predobravnavnem naroku pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Tomažem Bromšetom povedal 33-letni Alen Bajc iz Ankarana, obtožen, da je bil eden od domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi jo vodil Klemen Kadivec. Bajc, ki se je na narok javil prek videopovezave, njegov glas je bil popačen, obraz zakrit, je edini od 22 obtoženih trgovanja z drogo, ki je s tožilcem Jožetom Levašičem sklenil sporazum o priznanju krivde. Glede na sporazum bi bil Bajc obsojen na pogojno kazen tri leta zapora s preizkusno dobo treh let, vrniti pa mora 1900 evrov premoženjske koristi, ki naj bi si jo bil pridobil s preprodajo mamil. Sodnik Bromše je Bajcu in njegovi zagovornici dr. Nani Veber, ki je sedela v sodni dvorani, povedal, da bo to, ali bo sporazum sprejel, sporočil na drugem naroku, "saj v tej zadevi še niso bili opravljeni predobravnavni naroki za vse obtožene, moram pa tudi še prej odločiti o zahtevah obrambe po izločitvi dokazov". Te zahteve so bile podane na dosedanjih predobravnavnih narokih. Zato sodnik, ki je kazenski postopek zoper Bajca izločil iz kazenskega postopka za ostale obtožene, še ni mogel napovedati, kdaj se bo opravil naslednji narok za Bajca, četudi je obtoženega to zelo zanimalo.

Ker so mu grozili, je spreminjal izjave

Tožilec Levašič je povedal, da je za obtoženega Bajca predlagal pogojno kazen, "ker je s svojim priznanjem in pričanjem veliko doprinesel, da se je v kazenskem pregonu znašlo več obtoženih članov hudodelske združbe". Sodnik Bromše pa je pojasnil, da bo narok za Bajca opravljen prek videopovezave in z zaščitnimi ukrepi, "saj bi privedba na sodišče lahko predstavljala nevarnost za njegovo življenje". Bajc je močno obremenil nekatere pomembne člane slovenske celice Kavaškega klana in seveda zato obstaja nevarnost, da bi se mu maščevali. Poleg tega naj bi ga bil obtoženi Blaž Kadivec, brat Klemna Kadivca, tudi spraševal, ali lahko priskrbi kakšno orožje in neprebojne jopiče, "kar nakazuje, da so se tudi nekateri drugi obtoženi bali za svoje življenje", je še dodal Bromše.Na videopovezavi Bajca danes  res ni bilo mogoče videti v obraz, saj je bila slika zamegljena, glas pa je imel popačen, videlo pa se je, da je bil zelo nervozen, saj se je med sedenjem na stolu ves čas premikal naprej in nazaj.

Bajc je že v sodni preiskavi povedal, kako je bil po aretaciji deležen groženj od neznancev. Grozili so tudi njegovim domačim. Zato je odšel k odvetniku Renatu Dukiću v Koper, ki je po njegovem navodilu napisal kazensko ovadbo zoper nekatere preiskovalce Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kjer je navedel, da so ga na NPU med zaslišanjem pretepli in mu grozili s pištolo in da je zato obremenil več članov slovenske celice Kavaškega klana. Na zaslišanju pred preiskovalno sodnico pa je kasneje zgodbo obrnil in trdil, da se je sam odločil za sodelovanje z NPU, in sicer potem, ko so ga skupaj z drugimi maja predlani aretirali.

Skesanci v programu zaščitenih prič

Sodišče je Alenu Bajcu, ker je bil skesanec, že med sodno preiskavo podelilo status zaščitene priče. Takšen status imata tudi glavni skesanec v tej zadevi Darko Nevzatović, ki odločilno pripomogel k razbitju slovenske celice Kavaškega klana in aretaciji domnevnih članov združbe, in njegov svak. Vsi trije skesanci in njihove družine so v programu zaščitenih prič, kar pomeni, da jim je bila spremenjena identiteta, da imajo novo življenje, ker ne živijo več v Sloveniji. Po trditvah tožilstva je Bajc v Kavaškem klanu začel aktivno delovati v začetku 2020. Imel je vlogo glavnega kurirja. Njegovo pričanje je najbolj obremenilo brata Kadivec: Klemna Kadivca kot šefa slovenske celice klana in Blaža Kadivca kot glavnega računovodjo v združbi. V sodni preiskavi maja 2021 pa je med drugim povedal, da so bili člani združbe od neznanega preiskovalca NPU opozorjeni o tem, da jih preiskujejo. Zato je Bajca Blaž Kadivec na začetku aprila 2021 tudi obvestil o nameravanih hišnih preiskavah in mu predlagal, da se za določen čas umakne in preseli v Bosno ali na Kosovo, dokler se ne vidi, kako se bo stvar razpletla.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?