Dvojni umor: Oba ustrelil v glavo

Mojca Marot, Dnevnik
17.03.2023 04:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Krklec svoje dejanje obžaluje.

Na celjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Branku Krklecu, ki je februarja lani na svojem domu v vasi Škofija ustrelil pomočnika sodnega izvršitelja, Aleksandra Klementa in Natašo Zadravec Klement. Pri njem sta se zglasila, da bi izvršila odločbo šmarskega okrajnega sodišča in odvzela avto, ki je bil last njegove žene. Klement je umrl na kraju, Zadravec-Klementova pa nekaj ur pozneje v bolnišnici.

Alkohol ali solzivec

Predsednica senata Gordana Malović je na sodišče tokrat povabila mladega zdravnika Filipa Veličkovića, h kateremu so po tragičnem dogodku policisti pripeljali obtoženega. Veličković mu je odvzel telesne tekočine, ki bi pokazale, koliko alkohola je imel v krvi in ali so bile morda prisotne tudi droge in druge substance. Zdravnik se je spomnil le, da je imel po rokah nekaj prask. "Sam je povedal, da je tisti dan spil kakšne štiri špricarje, zato sem predvideval, da je bil tudi malo vinjen," je dejal. Potrdil je, da je imel rahlo pordele oči, kar bi lahko bilo posledica zaužitega alkohola, zato temu ni posvečal prevelike pozornosti. Pozneje, ko se je z njim srečal tudi v ambulanti celjskih zaporov, pa mu je Krklec potožil, da ima težave z očmi. Zdravnik je odredil strokovni pregled oči, a pregleda ni bilo. Obtoženi je povedal, da je zatem sam obiskal okulista, ki mu je predpisal očala. Sicer pa sta tako obdolženi kot njegov zagovornik Marko Meznarič prepričana, da so težave z očmi posledica tega, da ga je Klement pred streli poškropil s solzivcem. Še več, solzivec naj bi Krkleca tudi začasno onesposobil, če ne celo zmanjšal njegovo prištevnost.

A izvedenka sodne medicine Simona Šramek Zatler je povedala, da je šlo za solzivec z blagim učinkom, namenjen izključno osebni rabi. Običajno povzroči le prehoden pekoč občutek v očeh in solzenje, ki pa lahko traja tudi več ur. "Nikakor pa ne more trajno poškodovati oči, saj vsebuje le majhno koncentracijo snovi, ki je namenjena začasni onesposobitvi. Obdolženi pa tudi ni bil onesposobljen, saj se s kraja dogodka ni umaknil. In tudi sam je povedal, da si je zgolj obrisal oči, se obrnil, nato pa streljal. Pekoče bolečine in solzenja ob odvzemu telesnih tekočin ni navajal. Zato menim, da uporaba solzivca ni bila prekoračena," je dejala. Prav tako se ni strinjala z obrambo, da bi bil obdolženi zaradi tega dezorientiran. "Za kaj takega bi moral biti uporabljen močnejši solzivec, kakršnega imajo v policiji in vojski," je bila jasna.

Tragedija se je zgodila v vasi Škofija v Šmarju pri Jelšah pred dobrim letom.
Gordana Possnig

Oba strela usodna

Dotaknila se je tudi poškodb oškodovancev. Obdukcija je pokazala, da sta bila ustreljena v glavo, a ne iz neposredne bližine. Klement je bil mrtev takoj zaradi zrna naboja, ki je poškodoval možganovino, poldrugi centimeter globoka rana pa je segala tudi v zgornjo desno nosno votlino in lobanjo. Zadravec-Klementovo pa je zrno naboja zadelo v sence in je zaradi tega prav tako utrpela poškodbe možganovine. Čeprav so jo prepeljali v bolnišnico in jo operirali, je poškodbam nekaj ur pozneje podlegla. Izvedenka je odgovorila tudi na pomisleke obrambe, ali ji je bila na kraju pravočasno in pravilno nudena prva pomoč. Dejala je, da je namen nudenja prve pomoči, da se sprostijo dihalne poti, na hude poškodbe možganovine, ki jih je utrpela oškodovanka, pa intervencija, ki je bila izvedena pravilno in strokovno, ni vplivala. So jo pa že v bolnišnico pripeljali v globoki komi, oteklina možganov pa se med operativnim posegom ni zmanjšala.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?