Vložena obtožnica za dvojni umor: Pomočnikov izvršitelja ni umoril povsem prišteven

Gordana Possnig Gordana Possnig
28.06.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragedija se je zgodila na dvorišču stanovanjske hiše, v kateri je storilec prebival z ženo zadnji dve leti.
Gordana Possnig

Slovenijo je 24. februarja malo po 18. uri pretresel dvojni umor, ki ga je v zaselku na območju Šmarja pri Jelšah zakrivil 66-letni domačin Branko Krklec. S streli iz pištole je vzel življenje moškemu in ženski, ki sta prišla k njemu po službeni dolžnosti, kot pomočnika sodnega izvršitelja.

Policisti so mu odvzeli prostost, moral je v pripor, stekla je preiskava, prejšnji teden, slabe štiri mesece po zločinu, pa je celjsko tožilstvo zoper Krkleca že vložilo obtožnico zaradi dvojnega umora izvršiteljev, ki sta ukrepala pri uradnem dejanju. Tožilstvo ga je v obtožnici obremenilo, da je umora storil iz maščevalnosti in nizkotnih nagibov. Za vsako od dejanj grozi 66-letniku najmanj 15 let zapora, so nam pa na celjskem sodišču razložili, da je bilo v preiskavi ugotovljeno, da je bil Krklec ob dejanjih v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Zaradi ponovitvene nevarnosti je še vedno v priporu.

K dolžniku sta prišla po avtomobil

Zločin se je zgodil na naslovu Škofija 16, kjer je Krklec z ženo živel zadnji dve leti. S pištolo je streljal na 27-letnega Aleksandra Klementa in 42-letno Natašo Zadravec Klement in ju tako hudo poškodoval, da je prvi umrl že na kraju samem, na dvorišču pred hišo, 42-letnica pa v bolnišnici. Oba sta bila pomočnika sodnega izvršitelja. Delala sta za Milana Klementa, s katerim sta bila v bližnjem sorodu. Pokojna sta bila namreč sin in sestra znanega izvršitelja iz Slovenskih goric. Na dom 66-letnika sta prišla zaradi njegovih dolgov. Ko sta ga soočila, da mu bosta zasegla avtomobil, se je Krklec z njima sprl, nato pa izvlekel pištolo in obračunal z obema. Policiji je dogodek prijavila storilčeva žena, aretirali so ga na njegovem domu.

Dan po aretaciji je celjska policijska uprava sklicala tiskovno konferenco in na njej je vodja kriminalistov Milan Vogrinec razkril, da sta pomočnika sodnega izvršitelja k dolžniku prišla s sklepom Okrajnega sodišča Šmarje pri Jelšah. Zaseči sta mu morala avtomobil, s tem pa se 66-letnik ni strinjal. Trojica se je prerekala, prišlo je do prerivanja, Krklec pa je nato odšel v hišo in se na dvorišče vrnil oborožen. Najprej je pištolo uperil v 27-letnika in mu z enim strelom prizadejal usodno rano, nato se je obrnil še proti 42-letnici in ponovno sprožil. Izredno hudo poškodovano pomočnico izvršitelja so odpeljali v celjsko bolnišnico in še isti dan je izgubila bitko za svoje življenje.

Policisti so storilcu orožje zasegli, prvi celjski kriminalist pa je na tiskovni konferenci o njem razkril, da so ga policisti v preteklosti že obravnavali, a ne zaradi nasilja, ampak zaradi premoženjskih zadev.

V avto so mu podtaknili eksplozivno telo

Milan Klement je bil za sodnega izvršitelja imenovan oktobra 2016. V preteklosti, ko še ni bil sodni izvršitelj, so tudi njemu grozili s smrtjo oziroma ga poskušali umoriti, a je nevarnost pravočasno opazil in se rešil.

Bilo je 11. avgusta 1992. V Bresternici pri Mariboru so Klementu v avtomobil nastavili eksplozivno sredstvo. Ko je videl, da so vrata njegovega avtomobila priprta in ne zaprta, je iz previdnosti poklical policijo. Njegov sum se je izkazal za utemeljenega, saj so policisti v avtomobilu našli gasilni aparat, predelan v eksplozivno napravo. Če bi vrata avtomobila odprl, bi se naprava sprožila.

Policisti so zaradi vpletenosti v poskus likvidacije sodnega izvršitelja kazensko ovadili tri ljudi: aktualnega vodjo samooklicane Štajerske varde Andreja Šiška, Matjaža Jeriča in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča. Jelinčič je bil na sodišču oproščen, preostala dva pa je 15 let po dogodku doletela minorna kazen - Šiško je bil obsojen na leto in deset mesecev zapora, Jerič pa na štiri mesece manj.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?