Sojenje za dvojni umor: Po streljanju se je naslonil na avto

Mojca Marot, Dnevnik
24.11.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branku Krklecu sodišče očita dvojni umor iz koristoljubnosti in nizkotnih nagibov.
Mojca Marot/dnevnik

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje Branku Krklecu, 66-letnemu nekdanjemu slikopleskarju iz Rogaške Slatine, ki se je pred dvema letoma, ko so mu zarubili tudi hišo, z ženo preselil v vasico Škofije nad Šmarjami pri Jelšah. Tam se je 24. februarja letos v poznih popoldanskih urah tudi zgodila tragedija, v kateri sta zaradi strelov iz pištole, ki jih je sprožil obdolženi Krklec, umrla dva pomočnika sodnega izvršitelja, 27-letni Aleksander Klement in njegova teta, 42-letna Nataša Zadravec Klement. Krklecu oziroma njegovi ženi sta želela odpeljati avto, ki naj bi bil predmet rubeža.

Imel je rdeče oči

Obdolženi Krklec je v svojem zagovoru dejal, da njunega obiska ni pričakoval, saj naj bi bila naslednji dan za avto razpisana dražba. Pa tudi, da se nobeden od njiju ni predstavil niti nista imela pri sebi papirjev ali službene izkaznice. Krklec je dejal, da se je med njimi vnel prepir, zato je odšel v hišo in vzel pištolo, ko se je vrnil in je med Krkleca in oškodovanca Klementa stopila soproga, da bi ju pomirila. Takrat je pomočnik izvršitelja obdolženega poškropil s solzivcem, Krklec pa se je obrnil in ustrelil najprej Klementa, ki je obležal mrtev, nato pa še Natašo Zadravec Klement, ki je obležala hudo poškodovana, a je tudi ona še isti dan, le nekaj ur pozneje, umrla v celjski bolnišnici.

 

O tem, kako je bilo, ko so prišli na kraj tragedije, sta na sodišču pripovedovala policista Matej Kralj in Domen Medved, ki sta bila v patrulji, ki je po klicu v Operativno-komunikacijski center prva prispela v Škofije. "Do hiše smo se spustili po brežini, ko sem zagledal moškega, ki je slonel na avtu, pa sem vprašal, kdo je storilec." Krklec je takoj dejal, da je to on. "Vklenili smo ga, medtem pa se je drugi kolega lotil iskanja pištole. Pomagali smo tudi ženski, ki je še kazala znake življenja in ji je skušal pomagati že njen soprog. Ko so prispeli reševalci, so jo prevzeli oni," je povedal Kralj. Dejal je tudi, da je osumljeni sodeloval v postopku, dogodka pa ni obžaloval. Na vprašanje zagovornika Marka Meznariča, ali je obdolženi kaj tožil o kakšnih težavah z očmi ali bolečinah, je Kralj dejal, da ne. Da pa je imel rdeče oči. Povedal je še, da je bila, ko so prišli do hiše, soproga obdolženega na balkonu in je rekla, da "kaj se derejo, saj da se ni nič takega zgodilo". A je takoj, ko so jo pozvali, da tudi ona upošteva njihova navodila, prišla na dvorišče in ubogala navodila. Podobno je dogajanje opisal policist Domen Medved.

Pogosto se je tudi razjokal

Za nekoliko manj verodostojno pričo pa se je izkazal prvi sosed obdolženega. Ta je najprej policistom in nato tudi v preiskavi dejal, da sta se z obdolženim pogosto družila in tudi tisti dan je bil pri njem. Popila sta vsak kozarec vina. "Večkrat mi je omenil, da ima dolgove in da je izgubil vse. Pogosto se je tudi razjokal," je dejal. Na vprašanje sodnice, ali je kdaj omenil, da ima strelno orožje, je odgovoril, da ne. "Enkrat mi je rekel le, da nekaj ima in da je 'najebal'. A ko ga je sodnica opomnila, da je policistom in v preiskavi dejal drugače, in sicer, da ga nihče več ne bo 'jebal', je rekel, da so policisti pač narobe zapisali njegovo izjavo. In da je Krklec zanj dober človek, ki mu nikoli ni odrekel pomoči. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnje leto.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?