Morilec pomočnikov izvršitelja pogorel z ugovorom zoper obtožnico

Gordana Possnig Gordana Possnig
28.07.2022 03:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragedija se je zgodila na dvorišču stanovanjske hiše, v kateri je storilec z ženo prebival zadnji dve leti.
Gordana Possnig

Pet mesecev po zločinu v občini Šmarje pri Jelšah, v katerem sta 24. februarja okoli 18. ure pod streli iz pištole življenje izgubila pomočnika sodnega izvršitelja, stara 27 in 42 let, je obtožnica zoper njunega krvnika že pravnomočna. Dvojnega umora je obtožen 66-letni Branko Krklec. Tožilstvo mu očita, da je krvavi zločin storil iz maščevalnosti in koristoljubja, v sodni preiskavi pa je bilo ugotovljeno, da je dejanje zakrivil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Obtožnico zoper 66-letnika je tožilstvo vložilo sredi junija, obramba je zoper njo vložila ugovor, a z njim ni uspela. Zunajobravnavni senat je pred dnevi odločil, da ugovor ni utemeljen. S tem je obtožni akt postal pravnomočen, Krklecu pa za vsako od dejanj grozi najmanj 15 let zapora.

Prijavila ga je žena

Obtoženi je še vedno v priporu, proces zoper njega bo na celjskem okrožnem sodišču vodila sodnica Gordana Malović. Pričakovati je, da bo predobravnavni narok zoper Krkleca razpisala že v avgustu.

Zločin se je zgodil na naslovu Škofija 16, kjer je Krklec z ženo živel zadnji dve leti. S pištolo je streljal na 27-letnega Aleksandra Klementa in 42-letno Natašo Zadravec Klement in ju tako hudo poškodoval, da je prvi umrl že na kraju samem, na dvorišču pred hišo, 42-letnica pa v bolnišnici. Kot pomočnika sta delala za sodnega izvršitelja Milana Klementa, s katerim sta bila v bližnjem sorodu. Pokojna sta bila namreč sin in sestra znanega izvršitelja iz Slovenskih goric. Na dom 66-letnika sta prišla zaradi njegovih dolgov. Ko sta ga soočila, da mu bosta zasegla avtomobil, se je Krklec z njima sprl, nato pa izvlekel pištolo in obračunal z obema. Policiji je dogodek prijavila storilčeva žena, aretirali so ga na njegovem domu.

Spomnimo, dan po aretaciji je celjska policijska uprava sklicala tiskovno konferenco in na njej je vodja kriminalistov Milan Vogrinec razkril, da sta pomočnika sodnega izvršitelja k dolžniku prišla s sklepom Okrajnega sodišča Šmarje pri Jelšah. Zaseči sta mu morala avtomobil, s tem pa se 66-letnik ni strinjal. Trojica se je prerekala, prišlo je do prerivanja, Krklec pa je nato odšel v hišo in se na dvorišče vrnil oborožen. Najprej je pištolo uperil v 27-letnika in mu z enim strelom prizadejal usodno rano, nato se je obrnil še proti 42-letnici in ponovno sprožil. Izredno hudo poškodovano pomočnico izvršitelja so odpeljali v celjsko bolnišnico in še isti dan je izgubila bitko za življenje. Policisti so storilcu orožje zasegli, prvi celjski kriminalist pa je na tiskovni konferenci o njem razkril, da so ga policisti v preteklosti že obravnavali, a ne zaradi nasilja, ampak zaradi premoženjskih zadev.

Grožnja z bombo

Milan Klement je bil za sodnega izvršitelja imenovan oktobra 2016. V preteklosti, ko še ni bil sodni izvršitelj, so tudi njemu grozili s smrtjo oziroma ga poskušali umoriti, a je nevarnost pravočasno opazil in se rešil.

Bilo je 11. avgusta 1992. V Bresternici pri Mariboru so Klementu v avtomobil nastavili eksplozivno sredstvo. Ko je videl, da so vrata njegovega avtomobila priprta in ne zaprta, je iz previdnosti poklical policijo. Njegov sum se je izkazal za utemeljenega, saj so policisti v avtomobilu našli gasilni aparat, predelan v eksplozivno napravo. Če bi vrata avtomobila odprl, bi se naprava sprožila. Policisti so zaradi vpletenosti v poskus likvidacije sodnega izvršitelja kazensko ovadili tri ljudi: aktualnega vodjo samooklicane Štajerske varde Andreja Šiška, Matjaža Jeriča in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča. Jelinčič je bil na sodišču oproščen, preostala dva pa je 15 let po dogodku doletela minorna kazen - Šiško je bil obsojen na leto in deset mesecev zapora, Jerič pa na štiri mesece manj.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?